Модерно номадство: Спим не вкъщи, а в спални кабинки!

От Лондон до Ню Йорк те предлагат "оазис на спокойствието"
8 авг 2018 21:45, Елка Василева
47
Модерно номадство: Спим не вкъщи, а в спални кабинки!
Снимка: БТА

Лондончани си плащат да спят, след като трябва всеки ден да правят дълги, изморителни пътувания за работа, при които е невъзможно човек да се прибере вкъщи преди края на деня, и се мъчат да издържат на забързаното ежедневие в съвременния град.

Заети пътници, купонджии с натежали глави и нови родители, копнеещи да подремнат, могат да си починат за 18 британски лири (23 долара) на час в т.нар. спални кабинки - в тъмни стаи, ароматизирани с лавандула и оборудвани със слушалки и маски за очи, пише Ройтерс.

Концепцията "Поп енд рест" беше въведена в шикозния лондонски район Шордич. Един от нейните създатели Маурисио Виламисар каза, че целта му е да "залее" града със спални кабинки - на жп гари, в офиси и университети.

"Има нужда от действително изграждане на лично пространство насред града. Ние обичаме да го наричаме оазис на спокойствието", заяви Виламисар пред Фондация Томсън Ройтерс.

Кабинките, които никнат в градове по целия свят - от Ню Йорк до Мадрид, бяха вдъхновени от това, че все повече хора работят далеч и ежедневно пътуват по много време, както и от популярността на заведения и кафенета, които не са нито дом, нито офис.

Великобритания преживява жилищна криза, след като жилищното строителство намалява от 70-те години на 20 век и това повишава цените на имотите по-бързо от заплатите.

Това принуждава хората, работещи в града, да живеят по-далеч от центъра, каза Виламисар.

Според британското синдикално обединение Конгрес на профсъюзите броят на работещите хора, които ежедневно пътуват по над два часа, се е увеличил с 34 процента за последните 10 години, а лондончани пътуват най-дълго за и от работа.

След като все повече хора работят далеч от домовете си, хранят се навън и посещават работещи денонощно спортни зали, някои смятат спането на път за естествено продължение на натовареното ежедневие, а други се тревожат, че това променя представата за дома.

Нанси, която е дошла от Амстердам в Лондон като турист, каза, че "градът може да бъде доста изморителен и човек просто иска да намери място, където може да си почине малко". "Мисля, че това може да бъде допълнение към дома, така че защо не?"

Шинийд Хан, която се занимава с организиране на събития, каза, че спалните кабинки отразяват влиянието на високите цени на имотите върху живота на хората.

"Вземането на пари от хората за сън е малко етичен проблем, но в същото време това е град и като се има предвид цената на жилищата и това, че имотите са толкова скъпи, все пак това е обитаемо пространство и трябва да бъде стока", каза тя.

"Просто това е начинът, по който се движи светът . . . но не мисля, че това някога ще измести представата да имаш установено място, където се прибираш, и дом, защото няма друго място като дома."

Да подремнеш, за да имаш сила

24-годишната специалистка по спортен масаж Виктория Хикман, която редовно използва спалните кабинки, каза, че те предлагат повече уединение и удобство от спането в парк или на друго място в града и подхождат на нейния напрегнат начин на живот на човек, работещ на свободна практика.

"Предпочитам да дам пари за действително презареждане и наистина добър сън, отколкото да отида в кафене и да завися от кофеин или да купувам храна само за да държа тялото си будно", каза Хикман.

"Сънят е толкова съществена част от здравето и мисля, че понеже има такава промяна в начина, по който мислим за благополучието, особено в градовете, а в тях всекидневието е толкова забързано, те (спалните кабинки) определено ще печелят популярност."

Държавната агенция "Обществено здраве - Англия" препоръчва от седем до девет часа сън на нощ и предупреждава, че липсата на сън може да доведе до високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и физически и психически здравни проблеми.

С появата на смартфоните, а също при по-топлото време много британци спят по-малко, показват данни на консултантския орган Съвет за сън. Той е установил, че почти една трета от хората не спят добре през повечето нощи и посочва стреса като главна причина за това.

За Матиас Шух - минувач, обаче да плащаш за сън е "много странно . . . защото всеки би трябвало да може да спи".

Номадски живот

Един от създателите на "Поп енд рест" Йоан Дьомон каза, че спалните кабинки са част от по-голямо движение "умни градове", и се надява те да бъдат разпространени в още градове във Великобритания.

Концепцията се застъпва за по-взаимносвързано използване на общественото пространство и удобства за предлагане на ефективни услуги, което според Дьомон се харесва на хората от поколението, родено между 80-те години на 20 век и началото на 21 век, които работят повече часове и създават семейство на по-късна възраст.

"Това е част от тенденцията да бъдеш номад . . . ние прекарваме по-малко време у дома", каза той.

Вместо да "монетизира подремването", Дьомон каза, че се надява в бъдеще да предлага подобни спални услуги на работещи хора с ниски доходи и бездомници.

/БТА/
 


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
19
 
! Отговори
Социално инженерство преди 9 месеца
Всеки мислещ за природата трябва да живее в кибритена кутийка и да кара колело и да не използва газ,петрол и въглища за енергия.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Типично по комунистически живейте в комуналки от 3-4 кв. метра, а не в тексаски къщи по един декар застроена площ.
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Номада е свободен човек и пътува, защото тъй си иска и му харесва да следва полъха на вятъра. Тия роби и каторжници спят във каквото им предостави европейския ГУЛАГ и ядат салами със сланина и соя и смлени черва от плъхове Номада яде качествена и екологично чиста храна
1
1
 
19
 
! Отговори
Спи и попръцква преди 9 месеца
И на село кабинката на двора е ароматизирана и тъмна,нека дойдат да поспят.