Ще има ли минимални заплати по браншове след 2020 г.?

Коментар на бившия социален министър Иван Нейков
8 авг 2018 22:55, Анисия Иванова
75
Ще има ли минимални заплати по браншове след 2020 г.?
Снимка: Bulgaria ON AI

Договарянето на минималните осигурителни доходи може да отпадне от догодина и да бъде заменено от минимални заплати по браншове. Това предположи социалният министър Бисер Петков. Доколко това е реалистично в студиото на Bulgaria ON AIR коментира бившият социален министър Иван Нейков.

"Това бе отдавнашна идея на самите работодатели, които твърдяха, че по този начин ще се отчете спецификата на региона. Например трудноизплатимата минимална заплата във Видин няма същата стойност в София. Синдикатите винаги са били против такава картина. В момента дискусията е за минимални работни заплати за около 30 бранша. Ние едвам една успяваме да договорим", каза бившият социален министър.

Той припомни, че обикновено министърът на труда разрешава административно проблемите.

"Ако сега се стигне до съгласие да се договаря минимална заплата, какво ще направи финансовият министър? В момента нивото на доверие между работодатели и синдикати е под средното", коментира Нейков и предположи, че приемането на предложението на синдикатите би могло да бъде "по-малкото зло" за Министерството на труда и социалната политика.

Бившият социален министър потвърди реалистичността на срока до 2020 г. за промените, но изтъкна, че тези преговори могат да се водят между браншови работодателски и синдикални организации, както и, че колективните договори важат само за онези работодатели, които членуват в работодателските организации, а се говори, че такива са само 15%.

Иван Нейков определи като верен път следването на вече ратифициран международен акт, който препоръчва създаването на орган, представляващ "гласът на разума", когато не може да бъде постигнато споразумение в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"Ако всяка от страните предлага своята теза и експертните групи дадат своите предложения, обществото ще бъде убедено, комбинацията от предложения ще бъде приета. Не сме го правили досега в България, но трябва да се опита", каза още Нейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Женя преди 5 години
До АнонименНаучи се кога се използва " И" и кога "Й"!
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сме по малко от другите държави а заплатите тук са като преди стотици години в другите държави или ги вдигнете на нормални за живот или няма нито един да остане тук
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накрая всички ще вдигнат стачка и робовладелците ще се принудят да направат минималната 1500 и всеки ще взима поне около 2000 лв заплата
60
0
 
12
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Минимални заплати по браншове, е съвсем различно от минимални заплати по региони. Този Нейков нещо ....Минимални заплати трябва да има и е много по-добре да са еднакви за всички в България. Смисълът на минималната заплата е, че като работиш, трябва да можеш и да живееш с парите от труда си. Дебеловратите работодатели се надяват на друго - да има различни нива на минималните заплати по някакви признаци и те да плащат според най-ниската.
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Това e отдавнашен мерак на работодателите - заплатата да има таван според региона, та всички работници да се водят на работа в Брацигово и Якоруда."
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЪЛГАРЯ БОРЕТЕ СЕ ЗА ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИТЕ ОКУПАТОРИ И БЪЛГАРОФОБИ МНОГО СЕ СТРАХУВАТ ОТ 15ЛВ НА ЧАС МИНИМАЛНА СТАВКА ...СТАВАЙТЕ И СИ ТЪРСЕТЕ ПРАВАТА СТИГА ПРЕКЛОНЕНИ ГЛАВИЦИ.ЩОМ ЦЕНИТЕ СА В ЕВРППЕЙСКИ ТО И ЗАПЛАТИТЕ ТРЯБВА ДА СА ЕВРОПЕЙСКИ.ЗА 29Г.ВИ ПРОМИХА МОЗЪЦИТЕ НЕ ЗНАЕТЕ КЪДЕ СЕ НАМИРАТЕ БЕ.НАРОДЪТ И БИЗНЕСЪТ....
57
0
 
20
 
! Отговори
ах преди 5 години
Абе как всички провалили се управници са все на топли местенца директорчета скъпо платени лекторчета и т.н. Аз като пекар на хляб, ако съм се провалил и съм фалирал пекарната си кой завод ще ме вземе за директор или училище ще ми плаща да преподавам как се прави хляб. Дебелоочието на някои хора няма граници.
56
0
 
19
 
! Отговори
Киро Скалата преди 5 години
Ще си гласуват минимална заплата за депутат 10,000лв, и максимална цена на кюфтетата в стола - 0.36лв, другото не е важно..
55
8
 
3
 
! Отговори
Нумеро Уно преди 5 години
До До 1Бедна ти е фантазията, колко наши българи са си също така ... Бачка по година-две, след което става безработен, кара я така по година и повече, след това. Ако ги питаш - "Ми заслужил съм си ги, бе батенце! Аз им бачках, те нищо не ми дадоха, ама ся ша дават". Не знаех, че заплатата е нищо. Аман от ***.
54
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Скандинавските нямат минимални. Имат работещи проф.съюзи, който не са ръководени от собствениците на компаниите, в който работят членовете на дадените съюзи. Има държавен регулатор. И така се налагат заплати от народа, а не от хора, чиято сметка в ресторанта тази вечер, надхвърля минималната заплата.Всяка заплата под 1000 лева на месец е обидна.
53
3
 
18
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Производствата(с ниските заплати) са в провинцията,а плащането на данъци и администрацията(с високите заплати) са в София.Обяснението е просто-бюрокрацията принуждава фирмите да се регистрират в София,за да им е по-удобно(и доходно).Какво всъщност се произвежда в София?Май най-вече административен продукт.Накрая да не остане столица без държава!
52
1
 
29
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Фирма,която твърди,че не може да плаща минимална заплата,заслужава ли да съществува?
51
1
 
25
 
! Отговори
nina преди 5 години
Минимална заплата, схоред Иван Нейков: - София - 1000 лв /примерно; - Видин - 300 лв /примерно/
50
2
 
13
 
! Отговори
Алекс2 преди 5 години
Мндаааа в държавата се натрупаха едни пари...крайно време е *** да дойдат на власт и да ги "разпределят" по предназначение-това го могат и правят отлично трябва да им се признае хо хо хо
49
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя не е ли в затвора заедно с Костов?
48
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв орган ще ни организира този Пак измами
47
3
 
15
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
" тук ще останат само роми"Бедна ти е фантазията колко наши роми са в чужбина на помощи и на работа Тяхното чергарско племе първо се изнесе на Запад, тук останаха само " интегрираните"
46
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямало кадри-------------искат инженери за 600 лева да им работят.............оставка за БГ работодатели!!!
45
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Синдикатите са мафия...............както и работодателите на тая територия!!!Оставка на ГЕРБ-ерите!!!
44
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак го измислиха - разделяй и владей!