Теглим жилищен кредит? Трябва да сме консервативни!

Управителят на "Кредит Навигатор" пред Bloomberg TV Bulgaria
8 авг 2018 18:39, Екип на Bloomberg
7
Теглим жилищен кредит? Трябва да сме консервативни!
Снимка: Pixabay

Ниските лихви по кредитите са примамливи за бизнеса, но не това е най-важното, когато една фирма взема решение дали да изтегли заем. Това каза Борис Димитров, управител на „Кредит Навигатор“, в предаването ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"До голяма степен определяща е и цялостната икономическата ситуация в страната, която продължава да бъде положителна. Дори ако трябва да разделим бизнес кредитирането на корпоративно и на средни и малки предприятия, при корпоративните заеми лихвите са от порядъка на и под 2%. Така че при всички случаи това е благоприятно за компании, които отдавна мислят за разширяване на бизнеса и допълнителни инвестиции".

По думите му има сектори, които са предпочитани от банките за кредитиране. Но има и такива, които не са толкова желани – там лихвите са малко по-високи.

"Оценката определено е комплексна – в зависимост от сектора, от инвестицията, от изчисления на възвръщаемостта от инвестицията. 4% е осреднената лихва, а понякога компаниите биха получили и по-високи лихви".

Според Димитров за стартиращите компании продължава да бъде трудно да стигнат до банково финансиране.

"Там разменната монета е самото обезпечение. Нерядко банките прибягват към допълни съкредитоискатели".

Той коментира още, че ръстът на изтеглените от гражданите кредити се дължи на покупката на жилища.

"Наблюдава се и ръст в търсенето на имоти, и осезаем ръст в цените на имотите. Това е тенденция, която започна преди около 4 години".

Димитров обясни, че болшинството от хората, които се интересуват от жилищни кредити, търсят такива за покупка на свое собствено жилище.

"Много хора се чувстват уверени да изтеглят кредит. Но е важно да се има предвид, че лихвените нива и по жилищните кредити са на рекордно ниски стойности. Така че е добре клиентите да бъдат една идея консервативни. Все по-често се говори за очакващо се повишение на лихвените проценти. Моят съвет е когато се изчисли месечната вноска по кредита, да се калкулира едно завишение до 30%. И ако човек е уверен, че ще може да изплаща своя кредит и има желание да закупи имот, може да предприеме тази стъпка".

Кога ще има увеличение на лихвите по жилищните и потребителските кредити? За какво компаниите харчат заемите? В какви валути е препоръчително да теглят бизнесите кредити? 

Повече по темата вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При заплата 700лв чисти на месец за мъжа и 600лв чисти на месец за жената = 1300лв на месец. Заплати от 700 и 600лв са в малките градове и селата. Една сносна къща там е за около 20 000лв. По 300лв на месец да отделят и за 7г имат изплатено жилище. Понеже са на село, ако не ги мързи ще си гледат кокошки, кози, домати и краставици и с останалите 1000лв ще плащат сметките. Но с тая демографска криза е по-вероятно да са сами деца и да наследяват 2 къщи. и изобщо да не им трябва банка.
6
0
 
11
 
! Отговори
bzzzzz преди 5 години
Да предвидиш 30 % повишение на вноската???
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хахахахахпри заплата от 700лв чисти..и сте на 25г купувате 35годишен хапартамент за 40000лв примерно.Може да отделяте не повече от 80лв на месец за вноска 40000/80лв =500вноски или 42 години ако заема е с 0% лихва ..ахаа да го изплатите на 67 и те взели съборили блока..
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно! ЧСИто и той човек, и той челяд храни, а и помощници дал Господ.
3
0
 
25
 
! Отговори
ко ? не . преди 5 години
да се загробиш 25 год. за една панелка ?
2
0
 
22
 
! Отговори
м даа до 1 преди 5 години
Ще ти се , 1300/месечно ще е при лихва от 2,5% - успех и да почерпиш когато договориш такава лихва с българска банка.
1
1
 
20
 
! Отговори
fake news преди 5 години
ммда. 250 000е за 20 години = 1041е на месец ПРЕДИ ЛИХВА. тоест ~1300е на месец само за ипотеката. ток и пр отгоре значи да правите поне 4200е чисто на месец, колеги. добър късмет.