BG болногледачи в Германия: Подритвани, обиждани... за жълти стотинки!

Законите – подминавани, иначе Берлин иска нови 13 хил. души в сектора
9 авг 2018 19:15,
83
BG болногледачи в Германия: Подритвани, обиждани... за жълти стотинки!
Снимка: Flickr

В болниците и старческите домове в Германия не достигат болногледачи. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан предлага Германия да се възползва по-силно от източноевропейска работна ръка. Затова той внесе предложение за разкриването на 13 000 нови работни места в сектора.

Има обаче и проблеми, пред които някои хора си закриват очите. Вестник "Зюддойче Цайтунг" например изнася данни на германската фондация "Ханс Бьоклер", според която чуждестранните болногледачи много по-често от германските им колеги са принудени да работят извънредно и то без допълнително заплащане.

Нерядко те са принудени да изпълняват и задачи, които изобщо не влизат в кръга на обичайните им задължения – например почистването на помещенията в домовете за възрастни и болни хора.

Изследването на фондацията показва още, че работниците от източноевропейските държави като Румъния, България и Полша, често се сблъскват с различно, по-критично отношение.

88% от тях търдят, че роднини и близки на възрастните хора често ги критикуват неоправдано, че се случва дори да стават жертва на физическо насилие или на ксенофобски коментари. За сравнение - германците, които се оплакват от подобно отношение, са 64%, пише "Дойче веле".

Чужденците – многобройни, но без особени права

По последни оценки над 200 000 домакинства в Германия осигуряват работа на болногледачи от Източна Европа - легално или не. Съществува и огромна сива зона в сектора. Мнозина работят без почивки и осигуровки - над 41% са заетите в бранша с миграционен произход, които не получават заплащане за допълнително положен труд.

Много често роднините злоупотребяват с чуждестранните болногледачи, принуждавайки ги да работят денонощно, макар да знаят, че същата услуга, извършена от германска фирма, би им струвала 15 до 20 хиляди евро месечно.

Чуждите болногледачи често са подложени на дискриминация

За особено отношение свидетелства и фактът, че болногледачите от чужбина, работещи в старчески домове или болници, много по-рядко участват в обсъжданията на съответните работни колегии.

Само 14% от чужденците участват в ежедневните разговори с началниците, независимо от професионалната им квалификация. Затова пък 37% от германските служители взимат участие в подобни работни дискусии.

"Тези проблеми са свързани с наличието на расизъм и предразсъдъци", твърди авторката на изследването Хилдегард Теобалд, която през последните 8 години е направила идентични проучвания в Швеция, Япония и други страни.

“Това, че болногледачите с миграционен произход се сблъскват с подобни трудности, е преди всичко германски проблем”, казва тя.

“В Швеция не установихме толкова големи разлики в отношението към болногледачите, както в Германия - въпреки, че чужденците отдавна са неотделима част от персонала на домовете за възрастни и болни хора.

Гарантиран миграционен статут

Към тази картина се прибавя и още един щрих: ситуацията на мигрантите става още по-тежка, ако са с по-ниска професионална квалификация, заявява Теобалд. Според нея, една от причините за по-честите конфликти с болните и техните семейства, е в по-голямото натоварване на чуждите слугжители. Те работят много по-често на пълен работен ден и с по-голямо натоварване в сравнение с останалите им колеги. А несигурните перспективи на чужденците за професионална реализация и трайно установяване в страната допълнително усложняват процесите на интеграцията в Германия, заключава Теобалд.

Затова в проучването на фондация "Ханс-Бьоклер" се съдържа препоръката на бъдещите работници от чужбина да се предлага „гарантиран миграционен статут".

В допълнение, Теобалд съветва професията на болногледачите да се изучава във висши учебни заведения, така както е в много други страни по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
2
 
! Отговори
Бай онзи преди 5 години
Не се сърдете на германците. Проблема си е у нас. Да гледат бабички в повечето случаи отиват хора с начални познания по немски които не са достатъпни за комуникация. Тия жени не си търсят правата заото или незнаят или се страхуват да не бъдат изгонени. Обикновенно между тях и техния пациент стои някоя фирма посредник в повечето случаи нашенска която е по голям цербер всички останали. Преди администрирах група за хора работещи това и бях учуден как разни хора мислят и говорят по един и същ начин
58
0
 
9
 
! Отговори
ЗАщо ъй бе преди 5 години
Бабо Меркантил, значи като трябва да се върши работа отваряме работни места за източноевропейци. А като си мигрант от някъде си, изхвърлил паспорта си на границата, най- вероятно престъпник, крадец или убиец бягащ от някъде, ти дават 800евро, жилище, плащат ти курс и те интегрират и дондуркат, обучение ти плащат...
57
8
 
14
 
! Отговори
* преди 5 години
докъде докарха българина, преди 35 години бяхме 20-и в света по БВП на глава от населението, високо научно и технически развита индустриялна държава с блестящо образование здравеопазване култура и т.н., а сега - найниско ниво на обслужващ персонал в бедствено положение.
56
11
 
5
 
! Отговори
Терсенето преди 5 години
Колко изпаднало трябва да си, че да миеш *** на насрания шваба и да се молиш за права. :)))))
55
12
 
6
 
! Отговори
От сидней австралияя преди 5 години
Поздрави от австралия от едно магистърче инженерче живеещо квартала срещу операта, сред най райското място на планетата, папагали пред прозореца ми, гмуркане в рифа, китове скачат на 3км от мен, зимам 6 цифрена годишна заплата, важното е не колко кинти зимаш а къде и как ги харчиш..
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бегай бе, затова седи съседката ми там - за нищо, аз пък си мислех, че за да придобие необходимия стаж за германска пенсия, който е видел евро и паунди, не се отказва от тях, да знаеш, Златьо
53
1
 
5
 
! Отговори
Шофер преди 5 години
Драги журналисти,Силно се надявам да си скъсате дипломите, заради употребата на подобен език в заглавията.
52
4
 
11
 
! Отговори
zxzx преди 5 години
цяла България изхранва обръча драгалевци, бояна, лозенец......там са парите, имат си прислуга, харчат в магазините стотици на ден! а вие им бършете задниците на европейците и се чудете защо сте на това дередже
51
2
 
27
 
! Отговори
шоп преди 5 години
До ХахаА какво стана с 2та милиона бежанци? Те какво ще правят?------------------Ааааа те не може да бършат христиански зaдници, Алаx ще ги накаже.
50
7
 
18
 
! Отговори
дедо Пешо преди 5 години
До Hahaкой взима 1500 евро бе? Работят за по 400, максимум 700 евро на месец и са денонощно при разни бабета и старци.
49
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори не ми се чете, това е Европата дето ви я обещаваха и дето щяхме да сме мисионери като кацнем на ленището. честито на вероющите. На запад на нас гледат като на роби създадени да ги обслужваме. лично съм го видял
48
4
 
14
 
! Отговори
социалната работа.. преди 5 години
Всеки да си гледа дъртите чанти. Никой не е длъжен да им /ви/ гледа родителите или бабите и дядовците!
47
2
 
9
 
! Отговори
До 46 преди 5 години
От познати жени знам, че в по-малките италиански градове, дори и да не знаеш език, е достатъчно в неделя да отидеш в местната църква. Там се събират жените-чужденки, които работят в този град като домашни помощници и като болногледачки - на безплатен обяд, но и за да се видят. Навсякъде има българки и ромки от България, също и други жени, които говорят славянски езици. От тях може да се научи кои семейства търсят жена за работа. Така става ненужно ползването на услугите на фирми-посредници.
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първият проблем е фирмите които ги пращат, бг фирмите като командировани работници, второто слабото владеене на езикът. Когото няма регламент, контрол и комуникация как да стане.
45
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много поръчкова статия наистина. Дори и да има известни проблеми там, то и тук заменимите необразовани хора биват унижавани понякога. Идеята на статията е да спрат българите да емигрират, за да има кой да им работи тук на нашите за 600-800 лв. Моят съвет е - братя българи бягайте навън, докато наистина не се принудят бизнесменмутрягите тук да вдигнат реално доходите, не с толкова, колкото е инфлацията. Когато това стане (АКО) и когато започнат да уважават работника тогава се върнете.
44
8
 
17
 
! Отговори
Име преди 5 години
тези болногледачи от интегрираните "синти и рома", които получават детски надбавки ли са?
43
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошо изпълнена поръчка! Много прозрачно!А като са толкоз зле, що не се върнат?Щото тук са още по-зле, затова!
42
6
 
23
 
! Отговори
руджерио стрикура преди 5 години
хахахха в момента българката икономика на производителите на банички имала нужда разбирате ли от кадри и пускат такъв тип статии да не ходели хората да работят в чужбина....ами стоите си тук тогава и четете такива *** манипулации и дезинформации тук назначените бизнесмени не се гаврят с вас ама изобщо да не си помислите нещо...дами и господа виртуални революционери...ама на живо иначе сте кротки и мили агънца наведени главици нали!!!!наведена главица сабя не я сече!!!!!
41
2
 
27
 
! Отговори
До Шматка преди 5 години
Такова беше положението с една моя братовчедка и с една съседка, които отидоха да работят като болногледачки в Италия, без да знаят езика. Бяха на 40 и 43 г., едната мед.сестра, а другата административен служител със средно образование.Отначало се чувстваха точно така - не всичко разбират, бабата се сърди, роднините й се карат на българката. Когато понаучиха езика и се осведомиха за условията, при които работят различни жени там, отношението към тях се промени коренно.
40
17
 
22
 
! Отговори
До Бай Тошо преди 5 години
Да, 8 милиона бяха длъжни да са безропотни слуги на теб и на още неколкостотин силни на деня семейства, а същевременно да се съобразяват и да търпят още около 300 000 семейства, които имаха поне по 1 член, успял да се уреди за активен борец.И трябваше да се правим на балами, че уж вярваме, че имаме права и гарантирано достойнство, и че живеем при добър стандарт.Затова стреляха по нас, когато се опитвахме да избягаме през границата.Толкова добре ни беше, че ти се грижеше да не изгубим това благо