Комунистически шушукания: Си Цзинпин щял да бъде свален

Идеологическа диверсия или спецоперация на китайската партийна пропаганда?
9 авг 2018 21:55, Елка Василева
76
Комунистически шушукания: Си Цзинпин щял да бъде свален
Си Цзинпин. Снимка: архив, Reuters

Тези седмина мъже с еднакви костюми, в чиито ръце е събрана върховната власт и цялата мощ на Китай, изглеждат на групови снимки като близнаци, застанали в монолитен строй. Трудно е да си представиш, че може да има спорове между тях.

Съвсем невероятно пък е "седморката", сиреч Постоянният комитет на Политбюрото на ЦК на китайската компартия, да изложи своите разногласия на публично съзерцание. Щом властта бе поета от екипа на Си Цзинпин, основното правило в "битката на булдози под килима" - нито байт информация навън, камо ли на репортерите - започна да важи за цялата партия, пише Игор Панкратенко, "Независимая газета".

Толкова по-интригуващи бяха съобщенията на "високопоставени функционери на ККП" пред техни контакти в чужбина за чакана още през август оставка на председателя на КНР, другаря Си Цзинпин. Съобщения, а по-точно слухове под формата на версии, горещо дискутирани миналата седмица сред азиатските политици и експерти - от Хонконг до Токио. Някой от партийния елит бе дръзнал да наруши обета за мълчание, разгласявайки информация, чието значение е трудно да се преувеличи. Идеологическа диверсия ли е това? Или спецоперация на китайската партийна пропаганда?

"Всичко, което сметнем за необходимо да разкажем за ККП пред света, се демонстрира на партийните конгреси. Ако пък имате допълнителни въпроси, това си е ваш проблем", намекват функционерите на компартията, щом чуят въпрос "извън формата". Прекъсвайки съвсем безцеремонно дори един доверителен, приятелски разговор, защото са наясно какво и колко рискува човек, допрял се до партийни тайни, още повече при контакт с чужденец. Но и без данни от първоизточници бие на очи, че отминаващото лято не е било никак лесно за Си Цзинпин.

Грандиозният скандал около доставените от частна фирма за държавното здравеопазване големи количества некачествени ваксини за деца разбуни китайското общество. Прекалено ясно изпъква корупционната съставка на тази история, прекалено са беззащитни почти стоте хиляди дечица, получили вместо ваксини долнопробен заместител - добре че поне се размина без смъртни случаи.

За да схванем колко са сериозни нещата, е достатъчно да си припомним само едно: Си Цзинпин лично обеща разследването да стигне докрай, виновните да бъдат наказани и да се вземат мерки против подобни инциденти в бъдеще. А се броят на пръсти случаите, когато публично е говорил за корупционни практики.

Но ако бе единствен, проблемът не би добил критично значение за някои хора от партийния елит. Дойде обаче и друга беда - изгледите за истинска търговска война със САЩ. Които за ред функционери и "ветерани" на компартията са далеч по-опасни от вътрешнополитическите проблеми. Защото засягат най-чувствителното им място - кесиите, сметките в чужбина, бизнес активите в Щатите и уютните, градени с любов "гнезденца" например в Австралия.

От 2012 г. насам Си и екипът му методично прочистват корупционерските групировки в държавния апарат, правоохранителните органи, армията и партийните структури, които си сглобяват с корупционни схеми собствени бизнес империи. Най-големите вече са разгромени, но останалите, с по-скромен размах - тук "свещоливничка", там "сграда за даване под наем" във вид на многоетажен мол, все още са твърде много.

И тъкмо на тези "нелегални милионери" с партийни и чиновнически постове евентуалната търговска война със САЩ и доста твърдата външна политика на председателя Си направо им разгонват рейтинга. Едно е да си мериш тарифите със САЩ, но нали Вашингтон може да стигне и до персонални санкции. А служителите от ресорните ведомства в Щатите се прицелват толкова точно във финансите на конкретни лица, че легендарните стрелци от Дивия запад биха се разревали от завист.

Освен това недоволството от Си Цзинпин не опира винаги до личния интерес. Стремителният скок на Китай към днешните висини се дължи всъщност ако не изцяло, то до много голяма степен на тясното сътрудничество със САЩ. При всичките наистина гигантски постижения на КНР през последното десетилетие зависимостта й от американските пазари и технологии остава доста съществена. Ако се увенчае с успех държавната програма "Произведено в Китай 2025", ситуацията ще е различна, по-благоприятна за Пекин.

Днес обаче едно скъсване със САЩ може да донесе сериозни проблеми. И някои елити в Китай добиват впечатлението, че другарят Си и съратниците му открито недоразбират този тънък момент. Сиреч "ненадминатият кормчия", както е наречен председателят на КНР в официалната си биография, води Китай в неправилна посока. Това поражда у някои идеологически издържани партийни кадри и присъединили се към тях представители на аполитичния бизнес доста тревожни настроения, почти на ръба на паниката. И желание "да понатиснат спирачката" на другаря председател, а най-добре изцяло да го отстранят от властта.

Проблемът обаче е там, че партийната и чиновническата опозиция просто нямат реални лостове, за да повлияят на Си Цзинпин, камо ли да му вземат властта. Председателят на КНР и дружките му не са градили залудо години наред системата, напълно подчинила и поставила под контрол партийния апарат, държавната сигурност, армията и всички останали структури, подвластни вече само на тях и тесен кръг доверени лица.

Опозицията впрочем няма и водач, поне донейде сравним по влияние, известност и подкрепа в партията със Си Цзинпин. А протестите тук и там може да приключат не само с организационни изводи, а и с продължителна екскурзия до някой таен партиен затвор. Какво им остава в крайна сметка на опонентите на другаря Си и неговия курс от партийния и държавния апарат - само да интригуват чуждестранните си партньори със слухове за скорошна оставка на председателя на КНР. И не защото вярват, че "мечтите се сбъдват", а за да споделят макар по този начин страховете си с другаря Си.

/БТА/


76
Още по темата: КитайСи Цзинпин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
Ако САЩ не успеят да подчинят Китай и Русия дп 3-4 години-спукана им е работата,световното господство отива по дяволите.Затова не са изключени всякакви варианти,вкл.ядрена война.Нищо чудно в отчаянието си американците да стигнат дотам.Ще кажете-каква е ползата за евреите от унищожаването на Китай,Русия,САЩ и възможно Европа?Ами загубата на властта за тях е по-страшна от всичко друго!А и винаги могат да преместят централите си другаде-нещо като смяна на гостоприемника при параз.и.тите.
60
0
 
0
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
Поинтересувайте се за "Независимая газета" и ще ви се прояснят нещата.Лека подсказка-руския аналог на Дойче Веле.
Иначе в Китай си знаят работата-дали ще е другарят Си или друг-няма значение.Пътят е очертан и връщане няма.Преди 30 години(Тян ън мън) едни партийни другари* се опитаха да вкарат Китай в удобно за САЩ русло,ама гризнаха дървото.После опитите да се опитоми Китай станаха по-завоалирани,но все така системни.Сега явно наближава финалният щурм-САЩ просто нямат време!
*китайски Лукановци
59
0
 
0
 
! Отговори
ЙОрдан преди 5 месеца
Лично предупредих на 19.05 2000 година в свещения златен град ПЛовдив да с епазят лидерите вкл всички.

По този повод съветвам Путин ,ХУ дзи пин ,Тръмп, И КИм чен ЪН да не ходят излишно на международни срещи.Примерно вместо Тръмп и КИм Чен ЪН в СИнгапур можеха да пратят дипломати на експертно ниво.
58
0
 
0
 
! Отговори
НЕмаме бърза работа преди 5 месеца
Kato цяло екипите по ремонта na НИБИРУ работят сплотено..НАй дългия ремонт е продължил само 11987 години и три месеца.. след палеогена никой не бърза..
57
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov NIBIR O преди 5 месеца
Този приятел на Земята е много Важен..Пазете го..Води се чичо на ГОСПОД по майчина линия.
GOspod докладва най сетне че са оtстранили на nad 11 % ot problemitе на NIBIRU вкл някаква мишка направила късо съединение.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
НЕ СА КОМУНИСТИЧЕСКИ А БРИТАНСКИ ШУШУКАНИЯ.
55
1
 
8
 
! Отговори
Име преди 5 месеца
какво става сега? свалихте ли го от власт най-сетне с писане на статии? :-)) авторът е написал статитията в познатия на всички шизовфренично-неолиберал-болшевишки стил. всяко следващо изречение противоречи на предното по смисъл. в същност на автора изобщо не му е ясно какво става в китай, но надълго и нашироко ни е обяснил кое как е по авторско вдъхновение.
54
0
 
2
 
! Отговори
чекист преди 5 месеца
Както се казва...Тишина в спалнята и ярост в клавиатурата....Ех ***...много мъка има по света-твоето е бяр кахър-погали се
53
5
 
2
 
! Отговори
КРОКОДИЛА ГЕНА преди 5 месеца
До Анонимен 56

ВМЕСТО КИТАЙСКИЯ ЛИДЕР ИЗПОЛЗВАЙ ИМЕТО БОО БОО ОТ МЕЧЕТО ЙОГИ ТАКА ХОРАТА ГО ЗНАЯТ ПОВЕЧЕ :D
52
1
 
13
 
! Отговори
аз преди 5 месеца
След унищожението на Русия автора се зае и с Китай)) Смея се!)
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сороскинята Василева взе да пише/или препечатва/ гнусни статийки освен за Русия и за Китай. Заработката й сигурно е добра. Чифута е щедър за такива като нея .
50
5
 
15
 
! Отговори
Предпочитания преди 5 месеца
Предпочитам Китай пред престъпният Запад. Колко престъпления е извършил този Запад. Колко невина кръв е пролял. Китай се равива само и единствено икономически.
49
0
 
13
 
! Отговори
Глупости преди 5 месеца
Аз нищо не разбрах от статията . Някой хора бъркат желанието с действителноста. Никой никоого няма да свали.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
52-ри не се разбира.Значи тия са смесище,а за швейцарците и холандците нац. стереотип на индивида не е от значение за успеха им??????????
47
4
 
6
 
! Отговори
(\/)CRAB PEOPLE(\/) преди 5 месеца
А ние в България с един *** като Митьо Очите не може да се справим. Личи си че сме американска колония
46
2
 
9
 
! Отговори
до 51 и 39 преди 5 месеца
Престанете с тези общи приказки - немски, американски работник.
По заводите в САЩ много често работниците са мексиканци и всякакви други чужденци. По заводите в Германия пък са от турци и подобно на САЩ също от всякакви други страни.
Германия е износител номер 1 в Европа, но на глава от населението Холандия, Белгия и Швейцария са с далеч по-добри показатели. Причините са тези успехи в тези страни са много и субективното възприятие за национален стереотип на индивида не играе роля!
45
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До39 :)

"Американският работник не е като немският или японският." Имайки поглед овътре ще ти кажа че въобще не си прав. Американците са относително работливи и това което ги прави добри работници е, че не се старахуват да изкажат мнение или просто да напуснат. Основното првило е " at will" , т.е. и работодателят и работника могат да прекратят отношения по всяко време без последствия. Това прави американската икономика най динамичната и конкурентноспособна.
44
17
 
4
 
! Отговори
PANOS KAMENOS преди 5 месеца
ПРОДЪЛЖ....

ЗАЩОТО КИТАЙ СА ПРОСТО ЕДИН МАСОВ КРАДЕЦ НА АМЕРИКАНСКИ И ЕВРОПЕЙСКИ ТЕХНОЛОГИАС, И НАЙ-ОБИКНОВЕННИ ИМИТАТОРИ И ПОДРАЖАТЕЛИ........КАКВИТО СА И БИЛГАРИТЕ .
43
16
 
5
 
! Отговори
PANOS KAMENOS преди 5 месеца
САЩ създаде Китайските фабрики, след срещаата на Кисинджър със Маовия убиец ДМао Дзе Дун, през 1972, 1973 и 1974..После Рейгън продължи делото ,заедно с новия кормчия - Дън СяоПън --- да помпат Китай с пари, за да го готвят за натиск срещу СССР...НО ВИИЖ ТИИ -- САМОТО ОКАПВАНЕ НА СССР ОТВЪТРЕ--С ВЪТРЕШНИ ПРЕДАТЕЛИ И НАЙ-ГОЛЕМИЯ КОМПРАДОР НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА И ЕПОХИ--МИКАЛ ГАРБАЧАВ....ЧОВЕКА ПРОДАДЕ СИСТЕМАТА....А КИТАЙСКИТЕ АЗИАТЦИ НАЗАД НЕ ДАВАААТ.


САЩ ЩЕ ПОБЕДЯТ КИТАЙ, ЗАЩОТО КИТАЙ СА ЕДИН ПР.
42
0
 
9
 
! Отговори
Трол преди 5 месеца
Не ми е удобно да обръщам внимание на туй, но всяка велика поднебесна икономика се нуждае от пазар иначе не е икономика.
:-)