Паскал Лами зове: Европа да не се прекланя на Китай!

Европейците да не правят отстъпки, твърди бившият шеф на СТО
9 авг 2018 20:22, Бойчо Попов
18
Паскал Лами зове: Европа да не се прекланя на Китай!
снимка: Ройтерс

Същинската тема в настоящата търговска война е дали глобализираната пазарна икономика е съвместима с китайската икономика, която е на 30 до 40% контролирана от държавата. Този ключов въпрос не беше решен, когато Китай се присъедини към Световната търговска организация, защото по това време Пекин нямаше сегашното си икономическо значение. Това твърди в свое интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt Паскал Лами, европейски комисар по външната търговия и генерален директор на Световната търговска организация в периода от 2005 до 2013 г.

По думите му от началото на офанзивата на американския президент Доналд Тръмп Китай има избора между това да сключи двустранни споразумения със САЩ или да развива многостранни отношения с повече страни. Според Лами в средите на самото китайско ръководство има дебат между една група, която иска да се върви към отваряне на икономиката, и друга, която твърди, че Пекин не бива да прави отстъпки.

„Точно тази пресечна точка между държавния капитализъм и една либерализирана пазарна икономика е в основата на спора. Тя е в центъра на петте теми, които ЕС, САЩ и Япония ще засегнат“, казва Лами, който е и почетен президент на института „Жак Делор“. Той припомня и самите пет теми - интелектуалната собственост, принудителният трансфер на технологии, промишлените субсидии, нарушенията от страна на държавните предприятия и свръхкапацитетът. По думите му те са в съзвучие и с това, което се дискутира в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в Г-7.

„Това са и темите, по които трябва да окажем натиск над Китай. Но Китай и другите държави ще добавят и други теми в хода на дискусиите, например тази за селското стопанство“, сигурен е Лами.

Според него европейците не трябва да правят отстъпки, например по отношение на контрола над китайски инвестиции на Стария континент. „Това не е търговски въпрос, а инвестиционен въпрос. Китайското правителство държи много строг контрол върху чуждестранните инвестиции в Китай и тук имаме право да направим същото. Това се нарича реципрочност. По-добре би било това да стане на прозрачно и на европейско равнище“, пояснява той.

Какво още казва Лами вижте в продължението на материала в Investor.bg


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
6
 
! Отговори
По-далече от Азия преди 7 месеца
Не трябва да се вярва на Русия и Китай.
Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!
12
2
 
8
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
а, да... и да не забравя... какво стана с детските играчки, внасяни от китай в европа и тяхното съдържание на вредни вещества? отделно от това намирам, че е проява на лош вкус и абсолютна липса на възпитание най-тромавата бюрокрация, въвела правата краставица, като свой фетиш да говори за "либерализирана "пазарна икономика"
11
3
 
7
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
късно е за призива ти, другарю паскал лами! глобализирана европа отдавна не, че се е преклонила, а направо се е навела доземи пред китай. колкото до контролираната от държавата икономика, ще трябва да обърнете лице към комсомолката меркел и да я запитате как тя пази гърба на концерните извъндържавно. :-)))
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Китай ще стане като Япония, само че с ядрено оръжие и военна сила. Евроидиотите още не са свикнали, но ще свикнат. Евро и америкоидиотите сами се отричат от свободната пазарна икономика, държавата контролира 45-50% от БВП, субсидии за селско стопанство, търговски мита, протекционизъм. Каква е разликата с Китай?
9
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Китай не е създал нищо. Те са работилницата на света. Икономиката им е въздух под голямо налягане и Тръмп го доказа. Като се изправиха САЩ срещу Китай и юана започна да губи стойност доста бързо, а долара стоеше като пирамидата на Хеопс. Комунягите смешни все сгромолясват запада, а става все обратното. Днес рублата със златното покритие направи рекорд в бързото обезценяване, след новите санкции на САЩ ха ха. Най срамната националност днес е руската.
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че Китай иска ли от някой да им се кланя произвеждайте си сами лаптопи и смартфони бе овчи, ама понеже сте кухи като празни бирени шишета от ланския рок фестивал не можете да прозвeдете нищо освен изнасилени порно актриси и гей-паради и криви краставици пълни с пестициди и ГМО.
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А пред кого? Пред Америка ли само? Китай е една силна икономика бе ***! Америка самата.90% стоките и са основно Китайски! -:) Няма начин! Сътрудничество с Китай е задължително!
6
3
 
3
 
! Отговори
инж Цветанка Владова преди 7 месеца
Пикльо- а той какво предлага- колонизиране!
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А кой е тоя Паскал Лами, че да вземаме мнението му предвид? Не, че съм фен на комунистически Китай, ама кто это, все пак?
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
прав, е! като се преклониш към китай, отваряш бузи към америка! проста физиология!
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Еми капитализъм и свободен пазар, сладкишче. Ще падате на колене и ще търпите. Вие в продъжение на цяло хилядолетие плячкосвахте цялата планета
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 1 Анонимен
И как точно те гърбят като го купуваш от там на безценица и продаваш в Европа на десеторна цена ?
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
много е прав , ако искаш да купиш нещо в китай -те гърбят , а после идват в Европа и търсят свободна търговия....