Какво е бърнаут и защо е разпространено в България?

Ранни признаци са тревожност, безпокойство...
10 авг 2018 20:32, Екип на Bloomberg
26
Какво е бърнаут и защо е разпространено в България?
Снимка: Pixabay

Бърнаут е крайната точка в изтощението след претоварване, стрес, преумора, при която негативните ефекти не могат да се възстановят лесно. Обикновено се иска специална промяна в условията на работа и живот. Това обясни Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България и член на The Organization Development Institute (USA), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Това състояние не се поражда само от организацията на труда и управлението. Понякога е заради токсични отношения с колегите, неразбиране, конфликти, конкуренция на самото работно място“.

По думите му понякога прегряването е ефект и от битието.

„Бърнаут е реалност, за него се правят програми. По-добре е за него да се прави превенция и то по-рано, така че да се гарантира у хората капацитет за справяне и за разпознаване на ранните признаци. И оттам нататък една грижа, която и самият човек полага, когато е информиран и има умения“.

Димитров обясни, че ранните признаци са раздразнителност и това, че не те радва това, което доскоро е било смисъл на живота ти, на дейността ти, на ролята ти в работата.

„Ранни признаци са също тревожност, безпокойство без ясен обект, чувство за заплаха, несигурност. Това може да се срещне в обществото ни навсякъде“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
"Пи чове нервните клетки не се възстановяват . гледайте си здравето.Гледайте си семейството и им ............на изедедниците. С работаа честна се става гърбат и никога богат." Ей на този мързел и глу.пак трябва да му се тегли един як шут и да ходи на сметището да се рови из ***. Заради такива ска.па.няци България ще затъва. Работа много, но никой не иска да работи. На такива давам заплата НУЛА!!!
22
1
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
"...да работиш цял живот за хляб и да те унижават като куче" Поредните празни приказки на някакво плямпа.ло. Естествено, че всички хора по света работят за хляба си. Това е толкова нормално. Ако някой те унижава - бягай и си търси работа, която ще ти доставя удоволствие. Също така, на село има работа за хиляди хора. Само ако ти се работи, естествено. Ако само се оплакваш, значи сам си си виновен. Винаги има стотици варианти. Търсещите хора намират това, което им е необходимо. Махай капаците.
21
0
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
"Е то в трудов лагер как да се чувства човек.Какво изобщо се гаврят дори и в тази статия,да работиш цял живот за хляб и да те унижават като куче." Обърни се към баба ти Корни за помощ. Нали знаеш, че почти всички работодатели и бизнесмени в България са червени милионери, даващи най-ниските заплати в ЕС. Трябва да премахнем *** и да спрем да им работим, за да фалират. Друг път няма. Лошото е, че така са се окопали, че имат по 10 фирми, по няколко хотела и са могъщи рентиери. Мислете!!!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 14Глупости говориш-погледни пак Кодекса!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Мани остави се-и ние работихме така, с желание и кеф,първите 5-6 години от създаването на фирмата.После шефа си назначи Управител, и започна честичко да ходи на Малдивите, а доработването стана ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!Освен това, с пари не можеш да си върнеш загубеното здраве!От собствен опит говоря
18
5
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
"Чао и ако ще и турско да стане, няма ме за вас! Без мен!" Урааааааааааа! Ще се отървем от още един елемент, на когото всички са му криви. Може пък и ти да си кривият? Аз съм доволна и от работата, от заплащането и от колегите. Единствено, понякога работим по 16-18 ч. , но го правим доброволно, с желание и хъс. Приятно ни е да работим и това е плюс, защото и заплащането е добро. Стига сте се оплаквали от шефовете. Работете повече, покажете качества и ще бъдете възнаградени. Соца свърши.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички модерни неща дойдоха от Америка.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чете ли оня член, чете ли другия член... Абе аз да не съм адвокат? Всеки, който работи ли трябва да е запознат с правото? Владея 4 езика и съм в 3 различни технологични домейна. Това, което се изисква от работодателя е да е коректен и да създава подходящи условия за работа и да възнаграждава успехите добре. Аз няма и адвокат да ставам! Ако исках, щях да уча право. Като имат кофти отношение към мен не трая повече от година. Чао и ако ще и турско да стане, няма ме за вас! Без мен!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бърнаут е когато работата е трудна и предизвикателна, а шефа не само, че не ти помага с положителна външна мотивация, ами и ти изчерпва положителната вътрешна. А ти не си позволяваш да дадеш воля на отрицателната си вътрешна мотивация, понеже се имаш за много морален.
14
7
 
10
 
! Отговори
Стига мрънкане преди 5 години
Който не е доволен от работата или колегите, напуска и си търси нова работа. Който има акъл и умения си прави фирма и сам си е господар. Може да си наеме и персонал и да му плаща висока заплата, каквато е очаквал той на старото си работно място. Вместо да мрънка срещу шефа, той става шеф и се старае да задоволи потребностите на подчинените си. Работа има много!!! Особено за висококвалифицирани специалисти. Слава богу, че не срещам около мен такива мрънкала, каквито има във форумите.
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то в трудов лагер как да се чувства човек.Какво изобщо се гаврят дори и в тази статия,да работиш цял живот за хляб и да те унижават като куче
12
1
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
Не, не си го чел Разпоредбата на чл. 326 КТ установява субективното право на работника или служителя да прекрати трудовия договор.Напуснал си по собствено желание.Не си бил съкратен.Чети внимателно.Едно време това беше въпрос при интервю за работа.Колко добре познавате Кодекса на труда.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 9Чел съм гоВ заповедта за съкращение
10
6
 
26
 
! Отговори
Илач преди 5 години
Пи чове нервните клетки не се възстановяват . гледайте си здравето.Гледайте си семейството и им ............на изедедниците. С работаа честна се става гърбат и никога богат.
9
7
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 5 години
А ти чете ли чл.326 от кодекса на труда ????До хейтърите.Сменете умствения труд със здрав физически.Това зарежда.Да си *** е изкуство
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз от силният стрес на работа,започнах да получавам паник атаки.Не съм предполагал преди,че съществуват такива неща.Когато отидох на терапевт разбрах,че това е масово явление.
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото бг чорбаджията очаква, от една заета щатна бройка, да върши работа за трима!Не му се дават пари за заплати и работници.В повечето фирми, работната ръка не достига и се работи нон-стоп извънредно.17 часа и половина имам рекорд, като работен ден, без допълнително заплащане.Иначе, редовно си работех по 12-14 часа, при 8 часов работен ден, по договор.И като "бърн-аутнах", ме съкратиха по член 326и толкоз
6
2
 
19
 
! Отговори
От русалка преди 5 години
Има решение . Психолога каза ,смени фирмата. Да е жив и здрав за препоръката. Ефект има.Сега имам пари , отпуска и съм на море.
5
4
 
10
 
! Отговори
anonum преди 5 години
Че смени труда бре.Има такива занимания като овчар,копач и т.н.Пуста тояга............
4
6
 
19
 
! Отговори
6 10 21 преди 5 години
Това което наричате "бърнаут" всъщност свързано със духовното израстване на индивида и по конкретно осъзнаването на факта че съвременния начин на живот напълно безсмилен и се работи само в полза на дявола. Кухия материализъм и липсата на духовност довежда индивида до дъното. Само там болката е достатъчно голяма за да предизвика пробуждане.Всичко това се случва защото се намираме във последните дни както описано във пророчествата и дебелите книги. Доказателствата са навсякъде.