US съд: Монсанто да плати $290 млн. заради "Раундъп"

Парите са обезщетение за градинар, болен от рак
11 авг 2018 09:02, Анисия Иванова
23
US съд: Монсанто да плати $290 млн. заради "Раундъп"
Снимка: Reuters

Съд в Сан Франциско осъди американския агрохимически гигант Монсанто да плати близо 290 милиона долара обезщетение на градинар, който е с рак в терминална фаза, защото не го е информирал за рисковете от хербицида "Раундъп", предадоха Франс прес и ДПА.

Съдебните заседатели прецениха, че Монсанто е действал злонамерено и че хербицидът му "Раундъп", както и професионалната му версия "РейнджърПро", съществено са допринесли за заболяването на 46-годишния Диуейн Джонсън.

Американският концерн е осъден да заплати 250 милиона долара наказателни щети и 39,2 милиона долара компенсация.

Джонсън, който е баща на две деца, е диагностициран с рак на кръвта - неходжкинсова лимфома, която е нелечима.

Между 2012 и 2014 г. той е пръскал "Раундъп", който съдържа спорното вещество глифозат, както и "РейнджърПро". Глифозатът е смятан за потенциално канцерогенен.

Монсанто обяви в изявление, че ще обжалва съдебното решение и заяви, че според редица изследвания глифозатът не причинява рак.

Джонсън е един от стотици раково болни хора, които съдят Монсанто. Неговият иск бе разгледан с предимство, тъй като заболяването му е в терминална фаза. (БТА)
 


23
Още от Ако щете - вярвайте
Зодиите, които трудно ще признаят, че обичат
Напиши коментар Коментари
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знам дали причинява рак, но знам че е достатъчно вреден и на тубата си пише че не трябва да има контакт с кожата и очите. За да излиза по-евтино някой фермери го пръскат под по-голямо налягане и така вместо малки капки, препарата излиза от пръскачката под формата на фина мъгла която могат да вдишат по невнимание или ако трактора им няма добре изолирана кабина. Монсанто може да са виновни за хиляди работи но не са виновни че селяните не четат и спазват инструкциите
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Монсанто обяви в изявление, че ще обжалва съдебното решение и заяви, че според редица изследвания глифозатът не причинява рак."

Убийците от монсанто действат със същата тактика като тази на петролните компании, които навремето са плащали на разни "експерти" да твърдят, че оловния бензин е безопасен за хората.
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не само хербицидите на Монсанто причиняват рак- тяхното ГМО също. Но това е прекалено сложно за осмисляне от брюкселските психопати, които се съгласиха да го внасят в Европа.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Навсякъде най големите плакати с реклами , са на ГМО семена и Монсанто.
14
1
 
10
 
! Отговори
Dbes. Bg преди 1 седмица
В североизточна българия от години има агрополета с гмо продукция. И го хапваме под форма на консерви и лютеница. Бабуина има съществен принос.
Шизофренния,, Василев"в психодиспансер. Има се за агент на цру. Пълен шантавел.
13
0
 
13
 
! Отговори
Gdgh преди 1 седмица
Големи хитреци излезоха предните собственици на монсанто. Да им е честито на байер. Цял свят пие аспирин но фалит ги чака с тези обезщетения
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много ми е странно - все Монсанто виновни. Че те 90% от препаратите на останалите компании също съдържат глифозат. Защо няма дела срещу тях или поне не чуваме за такива по медиите? И да - препаратите в голямата си част са силно токсични и за хората, затова - яко миене на всички зеленчуци и плодове преди ядене или по-добрият вариант - купувате само продукти от био земеделие.
11
0
 
22
 
! Отговори
МакКонар преди 1 седмица
Като се сетя тук как всеки дядо на село за щяло и нещяло пръска с химикали на ред лошо ми става. Откакто баща ми почина от това си гледам 80% от храната сам. Редувам всичко останало за всеки случай. На бг болници и социални грижи не ми се разчита. Там важното е да минат документите, пациента кучета го яли.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Осъдиха ги защото немците ги купиха. 290 млн данък за пропадналата администрация на пропадъщата империя.
9
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хора, правителствата и корпорации няма да ни защитят. Пазете се сами, четете повече и не се оставяйте да ви промиват мозъците!
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В момента в който ще бъдат осъдени на крайна инстанция по този казус и следва фалита им

Всеки от предполагаемите жертви ще вземе подобаваща сума, като по горната
7
3
 
36
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 седмица
Споко, ние няма да внасяме Раундъп, а този, който се продава у нас, многократно е "Кръщаван" с чешмяна водица при всяко препродаване и бутилиране за дистрибуция, и е безопасен. Ще внасяме на централно ниво, както обещаха на Тръмп соя, в промишлени количества, за фураж, за влагане в колбаси и други храни, но какво ви пука, че ще е ГМО, и е торена с всички други хербециди на Монсанто? Нали не е пръскана с Раундъп? Яж народе, и не му мисли. Всички мерки да не доживеете до пенсия, са отдавна взети.
6
8
 
17
 
! Отговори
Гoшу преди 1 седмица
Чувал съм, че по соца КЦМ-то до Пловдив (Комбинат за цветни метали) изхвърляло огромни количества супер токсични вещества, защото тогава думата "Екология" не съществуваше. Всичко наоколо било заразено, а там са само ниви със земеделска продукция. Отделно доста хора от самия завод с времето са развили много болести, включително рак. А и всички говореха, че по Тошово масово се пръска с хербициди и пестициди. Ние сега кой да съдим? А Монсанто го купиха немския BASF, вече не е американски
5
3
 
31
 
! Отговори
ined преди 1 седмица
Монсанто трябва не да се глобява ами да се ликвидира защото произвежда вредни за хората и животните продукти.
4
2
 
7
 
! Отговори
Тачо Мотиката преди 1 седмица
А кое е безопасно?
3
2
 
11
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 1 седмица
До опасен препарат
Данчо! Хапчетата, Данчо!
2
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Любимият на много ЕС скоро разреши още ГМО отрови! От това само може да стане ясно кой командва! Монсанто е собственост на Ротшилд. И като стане въпрос за пари, се забравят много бързо евроценностите, демокрацията, човешките права, и в този случай сигурните храни. ЕС е една свинска кочина пълна с продажници и лакей на банките и корпорациите! Всичко което е в интерес на тези корпорации, се гласува и моментално се приема от тях. Затова много страни се събуждат от розовият сън.
1
11
 
3
 
! Отговори
опасен препарат преди 1 седмица
BAlkanа третира като убиици ползващи този препарат за ликвидация на тревата..

Повредените биосферни зони с този препарат изглеждат като зони на смърта..пръскалите с е повреждат за дни с древни оръжия ..Облъчвани терени с тн"електрически пастири" развиват специфични патогенези които трудно се лекуват от природата вкл с дъжд слънце и вятър.
вредната зона е до 21 метра около електрическия кабел.