US съд: Монсанто да плати $290 млн. заради "Раундъп"

Парите са обезщетение за градинар, болен от рак
11 авг 2018 09:02, Анисия Иванова
23
US съд: Монсанто да плати $290 млн. заради "Раундъп"
Снимка: Reuters

Съд в Сан Франциско осъди американския агрохимически гигант Монсанто да плати близо 290 милиона долара обезщетение на градинар, който е с рак в терминална фаза, защото не го е информирал за рисковете от хербицида "Раундъп", предадоха Франс прес и ДПА.

Съдебните заседатели прецениха, че Монсанто е действал злонамерено и че хербицидът му "Раундъп", както и професионалната му версия "РейнджърПро", съществено са допринесли за заболяването на 46-годишния Диуейн Джонсън.

Американският концерн е осъден да заплати 250 милиона долара наказателни щети и 39,2 милиона долара компенсация.

Джонсън, който е баща на две деца, е диагностициран с рак на кръвта - неходжкинсова лимфома, която е нелечима.

Между 2012 и 2014 г. той е пръскал "Раундъп", който съдържа спорното вещество глифозат, както и "РейнджърПро". Глифозатът е смятан за потенциално канцерогенен.

Монсанто обяви в изявление, че ще обжалва съдебното решение и заяви, че според редица изследвания глифозатът не причинява рак.

Джонсън е един от стотици раково болни хора, които съдят Монсанто. Неговият иск бе разгледан с предимство, тъй като заболяването му е в терминална фаза. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 4 септември обявиха, че снимат филм по историята на Пърси Шмайзер срещу Монсанто. 5 дни след новината за филма се появява статия в сайт за приключения, сайт който нищо общо няма с земеделието и в тази статия още от заглавието се започва, че този филм е провал и се бил позовалвал на историята на земеделеца Пърси Шмайзер, а неговата история видите ли била фантастика. Статията на този приключенски сайт от всякъде се вижда, че е била поръчана от Монсанто. Но автора никъде не е споменал за това.
18
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам дали причинява рак, но знам че е достатъчно вреден и на тубата си пише че не трябва да има контакт с кожата и очите. За да излиза по-евтино някой фермери го пръскат под по-голямо налягане и така вместо малки капки, препарата излиза от пръскачката под формата на фина мъгла която могат да вдишат по невнимание или ако трактора им няма добре изолирана кабина. Монсанто може да са виновни за хиляди работи но не са виновни че селяните не четат и спазват инструкциите
17
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Монсанто обяви в изявление, че ще обжалва съдебното решение и заяви, че според редица изследвания глифозатът не причинява рак."Убийците от монсанто действат със същата тактика като тази на петролните компании, които навремето са плащали на разни "експерти" да твърдят, че оловния бензин е безопасен за хората.
16
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само хербицидите на Монсанто причиняват рак- тяхното ГМО също. Но това е прекалено сложно за осмисляне от брюкселските психопати, които се съгласиха да го внасят в Европа.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навсякъде най големите плакати с реклами , са на ГМО семена и Монсанто.
14
2
 
10
 
! Отговори
Dbes. Bg преди 5 години
В североизточна българия от години има агрополета с гмо продукция. И го хапваме под форма на консерви и лютеница. Бабуина има съществен принос.Шизофренния,, Василев"в психодиспансер. Има се за агент на цру. Пълен шантавел.
13
1
 
15
 
! Отговори
Gdgh преди 5 години
Големи хитреци излезоха предните собственици на монсанто. Да им е честито на байер. Цял свят пие аспирин но фалит ги чака с тези обезщетения
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е странно - все Монсанто виновни. Че те 90% от препаратите на останалите компании също съдържат глифозат. Защо няма дела срещу тях или поне не чуваме за такива по медиите? И да - препаратите в голямата си част са силно токсични и за хората, затова - яко миене на всички зеленчуци и плодове преди ядене или по-добрият вариант - купувате само продукти от био земеделие.
11
1
 
22
 
! Отговори
МакКонар преди 5 години
Като се сетя тук как всеки дядо на село за щяло и нещяло пръска с химикали на ред лошо ми става. Откакто баща ми почина от това си гледам 80% от храната сам. Редувам всичко останало за всеки случай. На бг болници и социални грижи не ми се разчита. Там важното е да минат документите, пациента кучета го яли.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Осъдиха ги защото немците ги купиха. 290 млн данък за пропадналата администрация на пропадъщата империя.
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, правителствата и корпорации няма да ни защитят. Пазете се сами, четете повече и не се оставяйте да ви промиват мозъците!
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента в който ще бъдат осъдени на крайна инстанция по този казус и следва фалита имВсеки от предполагаемите жертви ще вземе подобаваща сума, като по горната
7
4
 
36
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Споко, ние няма да внасяме Раундъп, а този, който се продава у нас, многократно е "Кръщаван" с чешмяна водица при всяко препродаване и бутилиране за дистрибуция, и е безопасен. Ще внасяме на централно ниво, както обещаха на Тръмп соя, в промишлени количества, за фураж, за влагане в колбаси и други храни, но какво ви пука, че ще е ГМО, и е торена с всички други хербециди на Монсанто? Нали не е пръскана с Раундъп? Яж народе, и не му мисли. Всички мерки да не доживеете до пенсия, са отдавна взети.
6
9
 
18
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Чувал съм, че по соца КЦМ-то до Пловдив (Комбинат за цветни метали) изхвърляло огромни количества супер токсични вещества, защото тогава думата "Екология" не съществуваше. Всичко наоколо било заразено, а там са само ниви със земеделска продукция. Отделно доста хора от самия завод с времето са развили много болести, включително рак. А и всички говореха, че по Тошово масово се пръска с хербициди и пестициди. Ние сега кой да съдим? А Монсанто го купиха немския BASF, вече не е американски
5
4
 
31
 
! Отговори
ined преди 5 години
Монсанто трябва не да се глобява ами да се ликвидира защото произвежда вредни за хората и животните продукти.
4
3
 
7
 
! Отговори
Тачо Мотиката преди 5 години
А кое е безопасно?
3
3
 
11
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 5 години
До опасен препаратДанчо! Хапчетата, Данчо!
2
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Любимият на много ЕС скоро разреши още ГМО отрови! От това само може да стане ясно кой командва! Монсанто е собственост на Ротшилд. И като стане въпрос за пари, се забравят много бързо евроценностите, демокрацията, човешките права, и в този случай сигурните храни. ЕС е една свинска *** пълна с продажници и лакей на банките и корпорациите! Всичко което е в интерес на тези корпорации, се гласува и моментално се приема от тях. Затова много страни се събуждат от розовият сън.
1
12
 
3
 
! Отговори
опасен препарат преди 5 години
BAlkanа третира като убиици ползващи този препарат за ликвидация на тревата..Повредените биосферни зони с този препарат изглеждат като зони на смърта..пръскалите с е повреждат за дни с древни оръжия ..Облъчвани терени с тн"електрически пастири" развиват специфични патогенези които трудно се лекуват от природата вкл с дъжд слънце и вятър.вредната зона е до 21 метра около електрическия кабел.