Ердоган съзря заговор заради спада на турската лира

Турският народ няма да се предаде, заяви президентът на страната
Обновена: 12 авг 2018 19:37 | 12 авг 2018 19:17,
92
Ердоган съзря заговор заради спада на турската лира
Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече понижаването на стойността на турската национална валута - лирата "заговор" срещу Турция, но заяви, че турският народ няма да се предаде, съобщи агенция Ройтерс.

За трети пореден днес лидерът на Турция отправи призив към своите сънародници да обменят доларите и еврото, с които разполагат, за да подкрепят турската валута.

Още по темата

В изказването си Ердоган заяви още, че лихвените проценти са средство за експлоатация, което прави богатите още по-богати, а бедните още по-бедни. "Няма да паднем в този капан", подчерта турският президент, който е известен с враждебното си отношение към повишаването на лихвите, посочва БТА.

"На онези, които жертват стратегическото партньорство, съюзничеството на 81-милионна държава в името на връзки с терористични организации, казваме "довиждане", заяви още Ердоган в реч в Трабзон, цитирана от турската телевизия CNN Turk.

Той отново обвини САЩ, че жертват Турция заради американския пастор Андрю Брънсън, съден в Турция по обвинения в тероризъм.

"Няма да се предадем. Щом вие заставате срещу нас с долара, ние ще потърсим начини да продължим своите дела по други пътища", каза още Ердоган.
По думите му Турция отново е изправена пред "политическа и подла игра".

"С Божията воля ще превъзмогнем и нея", добави президентът.

"Заявявам от Трабзон, видяхме вашата игра. Онова, което не успяха да направят с провокации и преврат, се опитват сега да осъществят чрез пари. Това, ясно казано, се нарича икономическа война" , изтъкна турският лидер.

Турската лира загуби около 40 на сто от стойността си тази година, преди всичко заради безпокойства за влиянието на Ердоган върху икономиката, призивите му за понижаване на лихвените проценти и влошаването на отношенията със САЩ, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
8
 
22
 
! Отговори
... преди 5 години
Който подкрепя Ердоган и Путин, подкрепя корупцията. Защо мислите са толкова корумпирани тези държави и всичко се върти от шепа олигарси? Това е ключът - колкото повече корупция и концентриране на властта - толкова повече блато.
50
4
 
6
 
! Отговори
До реалист преди 5 години
Ердоган и комунист, абе ти нормален ли си?
49
16
 
13
 
! Отговори
:):) преди 5 години
достатъчно е да заяви че турция излиза от военната част на НАТО и придобива статута на Франция само в политическото управление.. и САЩ ще кандисат да не се е.ават с Ердо.А може и лек намек към БРИКС....
48
3
 
10
 
! Отговори
Ха Ха преди 5 години
На разни диктатормета все международното положение им е кривоЧе разбранете го, бре;)
47
9
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Дали поне 1 балък му се е вързал на този да си купи лири? Тези ги чака съдбата на Венецуела и Русия, като си избират комунистически диктатори...
46
0
 
4
 
! Отговори
Г-н Споков преди 5 години
... И от политикономия нищо не разбираш 45...абен си като брус.
45
6
 
12
 
! Отговори
Политически пророк преди 5 години
Ердоган се оправдава "Кой ми *** в гащите". Доларите си обменете в турски лири,за да си изпера нааканите ***...Реджепа ще маниполира още година и четири месеца!
44
2
 
14
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
`айде свърши се с хАмериката, Туркия я гътна!
43
8
 
15
 
! Отговори
До 31 преди 5 години
Евро,лира,йена - това не са твърди,а плаващи валути,инфлационно податливи - доларът - засега - е твърдата валута и не той - а те разчитат на него.Все едно Б Борисов да счупи крак и да разчита на Ц Цачева да го занесе на гръб от Мин Съвет до Пирогов.Класиката е Златото и Класиката Необратимо се Завръща! А Капитализмът се крепи на Свръхпроизводство+Пазари - ако си произвел 100 гърнета но имаш пазар само за 60 - останалите 40 ги хвърляш от терасата.Щатите нямат пазар за вт.си газ и вият на умряло..
42
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малий не ми се мисли понеделник, каква сеч ги чака комшиите.
41
1
 
6
 
! Отговори
До питащ преди 5 години
Изгубил си толкова колкото е инфлацията в Турция,по памет към 15% годишно.
40
5
 
4
 
! Отговори
НЕБългарин преди 5 години
До Анонимен 34незнам как му виката на 50 цента, но ти не струваш дори 5 цента
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
лирата спада но не и цените по магазините
38
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция е голяма държава амчъказлиите да мислят къде да си наврът долара
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това върви до едно време.
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Питащ'' Някой може ли да ми каже с колко съм на загуба?''*****************************Не се притеснявай никога няма да си като в България 95 година със заплата 3 долара.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Да, никой не се стряска, защото нагло не си плащат дълговете. И показват пример на нахалство, но, за жалост, върху човешки животи. С майдани. С преврати. С агресии. С убийства на държавни ръководители. Това, според теб, е много хубаво, нали. Така светът ще върви напред, та чак до Марс и Слънцето.
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Верно ли,че на рапъра 50 сентс в Турция му викали 3,5 лири?
33
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е лято и можете да пишете всякакви глупости против Ердо, но скоро идва зима ще ви видя на опашки пред бензиностанциите.
32
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28 - познавачът на икономическите процесиЩе ви се на naмneрcите Турция да се срине, ама няма да стане, цъцъ, колкото и заклинания да правите. Ей, колко сте петимни да гледате друг да пада, е, какво, ще получите някой сребърник, ли3ачи, и ще живеете радостно, че друг народ бедства, защото е горд и не иска да пълзи и да върши по заповед мръсотии на други държави. Пфу, raдории. И вас ще ви стигне, по-лошо. Защото нямате гръбнак.