Ердоган съзря заговор заради спада на турската лира

Турският народ няма да се предаде, заяви президентът на страната
Обновена: 12 авг 2018 19:37 | 12 авг 2018 19:17,
92
Ердоган съзря заговор заради спада на турската лира
Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече понижаването на стойността на турската национална валута - лирата "заговор" срещу Турция, но заяви, че турският народ няма да се предаде, съобщи агенция Ройтерс.

За трети пореден днес лидерът на Турция отправи призив към своите сънародници да обменят доларите и еврото, с които разполагат, за да подкрепят турската валута.

Още по темата

В изказването си Ердоган заяви още, че лихвените проценти са средство за експлоатация, което прави богатите още по-богати, а бедните още по-бедни. "Няма да паднем в този капан", подчерта турският президент, който е известен с враждебното си отношение към повишаването на лихвите, посочва БТА.

"На онези, които жертват стратегическото партньорство, съюзничеството на 81-милионна държава в името на връзки с терористични организации, казваме "довиждане", заяви още Ердоган в реч в Трабзон, цитирана от турската телевизия CNN Turk.

Той отново обвини САЩ, че жертват Турция заради американския пастор Андрю Брънсън, съден в Турция по обвинения в тероризъм.

"Няма да се предадем. Щом вие заставате срещу нас с долара, ние ще потърсим начини да продължим своите дела по други пътища", каза още Ердоган.
По думите му Турция отново е изправена пред "политическа и подла игра".

"С Божията воля ще превъзмогнем и нея", добави президентът.

"Заявявам от Трабзон, видяхме вашата игра. Онова, което не успяха да направят с провокации и преврат, се опитват сега да осъществят чрез пари. Това, ясно казано, се нарича икономическа война" , изтъкна турският лидер.

Турската лира загуби около 40 на сто от стойността си тази година, преди всичко заради безпокойства за влиянието на Ердоган върху икономиката, призивите му за понижаване на лихвените проценти и влошаването на отношенията със САЩ, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До долар ***. Резервната валута на долара е всяка твърда валута. Евро. Лира. Йена. Така , че неси познал.Капитализма се крепи от свръх производство.Това, че САЩ имал некакви дългове. Дълговете не стрескат никой в САЩ.
30
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мачкай Ердогане таралежите, мачкай здраво с гол гъссс. Ооооооооох! Ох, ли ще те спукат!Това да заложи цялата икономика на страната и благосъстоянието на целия народ заради отказа да освободи един американски пастор си ясен показател, че този човек не е в ред и изобщо не му пука за народа.Дълго ще мачка и турският народ таралежи заедно с Ердоганя,също с гол гъссс.И така, докато хладилника победи телевизора.Турците са решителни хора-им хрумнат и по-бързи решения.
29
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този добре ги омайва. То пък и при 2/3 от турците не е трудно. Само тези в западната част са tricky...но пък те се изнасят от Турция, така че ще му оставят едно послушно, необразовано и доверчиво стадо, което е лесно за манипулиране.
28
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ержи сам си е виновен. Първо се дръвчи на целия свят, после обърна държавата си на дикататура и като корпорациите "от развитите държави" започнаха да се изтеглят(в коя дикататура се развива успешен бизнес?!?) му се срина хилавата икономика.А в неговите очи това е "атакуват ме". Не бе, Ержи, те ако те атакуват, докато се събудиш и няма да имаш икономика - никаква. А отвън ще се е събрала тълпа за линч...
27
5
 
6
 
! Отговори
Galipoly1915..... преди 5 години
...Kurs lev/lira ...12/08/18.....3 liri za 1 lev!...100 leva sa 330 liri! ...V Odrin moje da zakupite stoka steshtu bulgarski levove! V Grada jiveyat mnogo bulgarski turci! ....Elate....da spodelim misli...i spomeni!7373
26
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе сигурно американците му пуснаха печатницата за лири преди изборите, че па и с Путин алъж вериж ша прави, е сега си сърба попарата
25
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПитащКолко си на загуба? Почти три пъти. Тоест, ако са ти останали 30 000 лири тогава, сега все едно имаш 10 000 ; ) Яката турска икономика - домати и зелки...
24
12
 
7
 
! Отговори
Galipoly1915..... преди 5 години
..Erdogan shte specheli voynata s US banditite! ..LIRATA SHTE SE VURNE ....OTNOVO V REALNITE SI STOYNOSTI! ...RUSIYA..IRAN..KATAR..PAKISTAN..AZERVAYCAN MASOVO KUPUVAT LIRI....SKORO SHTE SE USETI DVIJENUETO NA LIRATA NAGORE! ....SEGA E MOMENTA DA SI KUPITE EVTINI LIRI...
23
8
 
23
 
! Отговори
Разцеп Гъзсъдран преди 5 години
Май турците сами ще си го ликвидират тоя.Не защото е диктатор, не защото е престъпник, не защото е нашественик, не защото е ислямист, даже не защото провежда геноцоид.А от глад.
22
7
 
5
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
Преди четири години бяхме на почивка в Турция и ми останаха доста турски лири. Този месец пак сме там. Някой може ли да ми каже с колко съм на загуба?
21
9
 
15
 
! Отговори
Долар - Капут! преди 5 години
ЗЛАТОТО ИДВА като финансово обезпечение на световните валути - това е необратимо! Зеленият Гущер става регионална валута като всички останали и престава да печели процент заради самото си съществувание...
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е причината за атаката срещу лирата? Знаете ли, че преди около 2 седмици на самита в Йоханесбург, Тайип Ердоган се примоли на Путин и Си Турция да бъде приета за член на БРИГС.
19
19
 
15
 
! Отговори
Г-н Споков преди 5 години
Ердо е велик. Не бързайте да го оплаквате сега по комунистически. Плачете за собствените си проблеми, не на чужди гробища.
18
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция 81 милион , но са много мешани. Срещу ЕС 550 МИЛИОНА- също мешани. Но с по висок стандарт, култура и в НАТО
17
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Султан Ердоган излезе най-хитър грабна си цялата власт, спря гей-парадите и сега ще си продава лирите като топъл хлб на ниски цени. Отивам да си купувам турски лири, после като поскъпнат ще ги продавам като биткойни ако не поскъпнат майната им ще инвестирам 100-тина долара к'вото стане.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
11, пак се издъни. Обръщай си левчетатa в рубли, че утре няма да имаш с какво да си купуваш нефт и газ.
15
7
 
19
 
! Отговори
месара преди 5 години
в турция дали има професионални снайперисти? ако да, защо го бавят тоя?!
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Катар е започнала да купува турски лири с петро-доларите. Има вероятност протежето на САЩ - С.Арабия да се озъби отново на Катар. Относно кризата - тя е изкуствено предизвикана разбира се. Общия дълг на Турция е около 400 млрд.долара. Голяма част от тези пари са краткосрочни кредити. БВП на Турция на годишна база е над 800 млрд.долара.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8А той къде ще отиде след като ги смачка? В рая на ***.
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като казва `турски народ` кого има предвид?Кюрдите, дето изби, или турците дето натика по затворите? И на тях ли ще разчита също?