1968: Съветските войски едва не влизат в битка с... филмови статисти

Частите на 5 соцстрани нахлуват в Чехословакия в този ден
15 авг 2018 19:05, Елка Василева
133
1968: Съветските войски едва не влизат в битка с... филмови статисти
Снимка: архив, Reuters

Облъчените с пропаганда съветски войници, нахлули през 1968 г. в Чехословакия, са очаквали да се изправят срещу американските и западногерманските "империалисти". Тъй като такива не е имало, те едва не влезли в битка с филмови статисти, пише Франс прес.

"Спомням си шума, дошъл от колона от танкове на 21 август 1968 година. След това съветските (войски) пристигнаха в центъра на Давле, където се натъкнаха, за тяхна огромна изненада, на хора, които взеха за германци", разказва пенсионирана дама.

Подобно на много други жители на Давле - живописно селище в долината на река Вълтава, намиращо се непосредствено до Прага, Кветослава Дуфкова, по онова време на 14 години, е участвала като статист в снимането на американския военен филм "Мостът при Ремаген" на Джон Гилермин.

"Тези момчета в танковете се слисаха, когато изведнъж видяха пред себе си "германска армия". Започнаха преговори, които продължиха няколко часа", каза тя и добави, че си спомня идеално случилото се точно преди 50 години, което лесно е можело да се превърне в кошмар.

Всъщност на нашествениците им е трябвало известно време да разберат, че си имат работа със снимачен екип, а не с "империалистически" главорези.

Живот в ритъма на филмовите снимки

От март 1968 г. Далве е живеело в ритъма на филмовите снимки. Жителите му са срещали по улицата холивудски звезди като Джордж Сегал и Робърт Вон, облечени в американски и нацистки униформи, и са се разхождали покрай танковете и други военни коли, разположени сред репликите на сгради, имитиращи тези в града в германската провинция Райнланд-Пфалц.

Близо до нашия дом имаше купчина манекени на мъртви войници, които снимачният екип поставяше тук-там по време на снимките", спомня си друг жител на селището. Той се казва Антонин Дворак и сега е на 78 години.

Филмът разказва за събитията около превземането през март 1945 г. от американската армия на последния останал здрав мост над Рейн, който Вермахтът се е готвел да взриви, но не е искал да бърза, за да не попречи на изтеглянето на десетки хиляди нацистки войници, блокирани на западния бряг на реката.

Благодарение на размразяването на политическите отношения, което отваря Чехословакия към Запада, компанията "Юнайтед артистс" е успяла да се възползва от фрапантната прилика на металния мост в Далве с този в Ремаген, както и от уменията на хората, отговарящи за аксесоарите, каскадьорите и други местни специалисти.

"При заснемането на драматична сцена от бомбардировката на моста един кон премина през загражденията и падна във водата. Всички бяхме убедени, че ще умре, но го спасиха. Беше вълнуващ момент", спомня си Дуфкова.

Сред около 800-те статисти е имало ученици от Давле в униформи на Хитлерюгенд, се казва в написана на ръка местна хроника, пазена грижливо в кметството.

"Декорите бяха разположени с такова прецизност, че случаен минувач би се прекръстил", виждайки тази ужасяващи сцени, пише на пожълтелите страници.

Изплашени войници

Това достойно за възхищение усърдие за малко обаче да предизвика драма в деня на нашествието на съветската армия и на войските на четири други страни от Варшавския договор. Само през първите 24 часа от нахлуването в Чехословакия загиват петдесетина души и са брутално смазани либералните реформи от "Пражката пролет".

"Пристигането на съветските (сили) в Давле бе ужасяващо. Над нас прелиташе хеликоптер. Войниците бяха уплашени, можеше да стане трагедия", разказва Дворак.

"Някой им бил казал, че Давле е превзет от американската армия и че трябва да но освободят. Те не разбираха защо нашите хора им размахваха юмруци. Бяха много нервни, дълго време се усещаше силно напрежение", разказва той.

Снимките на "Мостът при Ремаген" незабавно били спрени и целият екип на филма бързо се върнал на запад с таксита, изоставяйки временно всички танкове и други материали, използвани като аксесоари.

През есента им било разрешено да се върнат за кратко в Чехословакия, за да снимат още няколко сцени, които били необходими, и филмът бил довършен в Западна Германия и Италия, след което излиза на голям екран в САЩ през 1969 г.

Междувременно платото на Давле не опустява: екипът на Джон Гилермин бързо бил заменен от усърдни оператори, дошли от Москва. Целта била да се покажат възможно най-бързо на съветската публика кадри на американските и нацистките танкове на 20 км от Прага, за да се оправдае съветското нашествие.
 

/БТА/
 


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 8 месеца
До Господин Никой--102;
Абе казвал ли ти е някой колко си ГЛУПАВ? Това русофило-комунягите сте най-простата част от населението.На Сталин не му трябваха интелектуалци а ТЪЛПА от ПРОСТАЦИ КАТО ТЕБ. Много си ЕЛЕМЕНТАРЕН. Ти историята си я учил на партийно събрание.
Някой ТЕБЕПОДОБЕН парт. секретар ти ги е обяснявал. Опростачихте нацията.Направихте работните българи руснаци.Най-лошия МАТРЯЛ. От 90% собственици направихте 100% наемни работници. Размина ви се.Леко се отървахте.
Благодарете на САЩ
115
0
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 8 месеца
До Полу-Запознат--101;
Капитан Райчо е особняк и бил в лоши отношения с Майор Данаил Николаев ,но се сдобряват за ДОБРОТО ДЕЛО. Убит е от Началника ная Пощата --върл русофил.
Голяма заслуга за СЪЕДИНЕНИЕТО има лично Княз Батенберг,който посещава Англия
през Юли 1885 г. Най -малкия му брат Хайнрих се жени за Най--малката дъщеря на
Кралица Виктория. Нашите Съединисти разговарят и със Сър Джонс-военен аташе на Англия в Ист. Румелия. Той им дава надежда че Англия ще подкрепи СЪЕДИНЕНИЕТО.
114
1
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 8 месеца
Има руски филм; САЩ СПАСИХА СССР, НО КЪДЕ Е НАШАТА БЛАГОДАРНОСТ.
САЩ спасвиха 3 пъти Русия от ГЛАД--1892 г. 1922 г. и по време на ВСВ.
Има картина на големия художник АЙВАЗОВСКИ; Руска тройка впрегната в шейна и руснака държи АМЕРИКАНСКОТО ЗНАМЕ. САЩ спасяват 10 400 000 руснака от гладна смърт.
113
1
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 8 месеца
САЩ дадоха ;600000 камиона ,16000 самолета,18000 т6анка,2000локомотива, Релси,половината руски самолети са от Американски Алуминий, Бодлива тел и сапу,н им даваха.15,5 милиона чифта обувки,10 милона чифта униформи,12 милона каски,На месец им даваха ; 18000 тона месо,13000 т. Консерви, 13000т. Сланина,2 милона тона пшеница.
Комисарската водка/200гр. преди атака/ също е от САЩ. Калпаците на генрали и маршали също са от САЩ.Това го пише в Телеграмите между Сталин и Рузвелт и Стали9н и Чърчил.Чети б
112
1
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 8 месеца
Продължение;Сталин моли Хитлер да спре и да си вземе каквото поиска.Преговорите се водят чрез НАШЕТО посолство.Хитлер отклазва. Тогава Сталин се моли като *** на Рузвелт и Чърчил за ПОМОЩ. Т--34 го правеха с Американска стоманая. Той е копиран от американския танк "КРИСТИ" САЩ въоръжаваха, Хранеха и Обличаха руската армия. Помоща се оценява на $13 милиарда тогавашни или сегашни на $204 милиарда.САЩ
бомбиха Германия. Загубиха 74000 самолета и 55000 летци. Унищожиха 700 подводници на германия
111
2
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 8 месеца
До Господин Никой--110;Абе може ли да си толкова прост?
Хитлер нападна полша на 01.09.39г. Англия и Франция му обявиха война на 03.09.39г.
Тогава беше отворен втори фронт. През това време Русия предоставяше пристанища за укриване на немските подводници. Предоставяше и ледоразбивачи на немците и в северно море бяха потопени 12 английски кораба.Абе глупако от 24.юни до 4 юли стана най -голямото танково стажение между Дубно, Луцк и Ровно. Там Германците ги размазаха . Сталин изпада в ДЕПРЕСИЯ.
110
2
 
1
 
! Отговори
За една преди 8 месеца
гражданска ли? Ами да беше само гражданската, те герб разрушиха всичко в държавата. Посочи едно нещо дето работи, освен НАП. Ама то на гербераст да изнасяш доводи е като да пускаш симфонична музика на прасе.
109
3
 
5
 
! Отговори
Г-н Някой преди 8 месеца
До Господин Никой
Великобритания се бие с немците още когато те и руснаците правят съвместни паради и си поделят Европа. За разлика от кочината, която се бие само на един фронт, САЩ се бият на три и отгоре на това обличат, хранят и въоръжават ватенките. На страната на Хитлер се бият 50 хиляди западняци и милион и полувина руснаци
108
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Much ado about nothing - изсмукана истоя от пръстите
107
6
 
7
 
! Отговори
Господин Никой преди 8 месеца
До Гoшу Алоо Гошу .Червената армия воюва сама цели три години срещу Хитлер .Твоите англосаксонци като видяха че с хитлер е свършено тогава откриха вторият фронт през 1943 година .И друго Хитлер използва икономиките на завзетите от него държави и даже армиите им . като на Румъния Италия , Чехия, Унгария и на франция като французи се биха на страната на хитлер 50 хиляди на брой . Това го има в интернет и чети преди да пишеш произволни съчинения
106
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До На кой му пука?

За една гражданска да изберем БСП та да фалира държавата за две години ли ?Еми няма да стане!
105
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Долнопробно скалъпена статия.
104
6
 
9
 
! Отговори
На кой му пука? преди 8 месеца
Гражданската гони ли вече 350? Това кажете. Пак ли ще избираме Боеко, защото е без алтернатива?
103
4
 
9
 
! Отговори
Гoшу преди 8 месеца
До Fallschirmspringer

Пише се "когнитивен". Като ти гледам нивото на синтаксиса и граматиката: "Просто нямата тази разрешително ниво" мисля, че ти трябва да прочетеш поне една книга или буквар поне :) След запетая се оставя разстояние, не преди това. И си смени немския НИК с руски, защото явно е, че си руски трол....парашутисте :))) Нали си ми колхозниче, боярешниче, недей да предаваш фронтовата линия с немски НИК-ове :)))))
102
6
 
5
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 8 месеца
До Гoшу/ Като ви гледам кокнитивното ниво ,за вас е повече от наложително да прочетете някои книги ,разбира се при условие ,че можете да четете, а да ви се обяснява няма да го разберете.Просто нямата тази разрешително ниво
101
15
 
12
 
! Отговори
Гoшу преди 8 месеца
До Ммм, да

Ако САЩ и Англия не бяха се намесили на страната на Кочината, колхозниците щяха да спечелят, ама на куково лято.Хитлер щеше да им покаже кон боб яде ли.Той почти им беше разказал играта, ама американци се намесиха на тяхна страна.Най-малкото, ако САЩ бяха срещу Кочината, щяха да хвърлят първите атомни бомби над Москва и Ленинград, а не над Хирошима и Нагасаки и тогава щях да ви питам посeрковци, какво щяхте да правите. Щяхте да капитулирате на мига. Така че целувайте ръка на чичо Сам
100
13
 
6
 
! Отговори
Господин Никой преди 8 месеца
До Запознат Какъв запознат си ти бе *** неграмотен ,по горе един човек правилно ти каза че си измисляш някакви си дати от историята на европа и България през 20 ти век .Тези валшиви новини и статии си ги смучеш от парцалите Дневник , КЛУБ З , Фактор и най големият *** Дойче Веле .И като те гледам колко си смешен с твойте напъни да пишеш фалшиви коментари се убеждавам че найстина си джендър -травестит ходещ с розови гащички на гей парадите в Брюксел .
99
13
 
6
 
! Отговори
Господин Никой преди 8 месеца
До Запознат Малко са го били дядо ти и баща ти трябвало е да им махнат главите от кръста нагоре че сега да сме спокойни че такива като теб няма да продават държавата на англосаксонските Българомразци и на Брюкселските пияници и джендъри -травестити ,содомити и зоофилисти
98
9
 
11
 
! Отговори
Полу-Запознат преди 8 месеца
Та значи в навечерието на ,,Съединението'' кап.Райчо Николов е бил вече предупреден да не дава сигнал за настоящото ,,Съединение''.Само че той като руски платен шпионин се бил предан на руският Император,и е тръгнал да бие депешата,и тогава нашите го убиват,като предател на Родината.По договор Султанът е трябвало да окупира Ист.Румелия,в случай на ,,Съединение''.Но той оставя българите да си изградят своя държава.За разлика от Русия,която никога не е имала намерение да даде независимост на БТ-то
97
4
 
2
 
! Отговори
Х преди 8 месеца
Велика армия... калпави филми