1968: Съветските войски едва не влизат в битка с... филмови статисти

Частите на 5 соцстрани нахлуват в Чехословакия в този ден
15 авг 2018 19:05, Елка Василева
133
1968: Съветските войски едва не влизат в битка с... филмови статисти
Снимка: архив, Reuters

Облъчените с пропаганда съветски войници, нахлули през 1968 г. в Чехословакия, са очаквали да се изправят срещу американските и западногерманските "империалисти". Тъй като такива не е имало, те едва не влезли в битка с филмови статисти, пише Франс прес.

"Спомням си шума, дошъл от колона от танкове на 21 август 1968 година. След това съветските (войски) пристигнаха в центъра на Давле, където се натъкнаха, за тяхна огромна изненада, на хора, които взеха за германци", разказва пенсионирана дама.

Подобно на много други жители на Давле - живописно селище в долината на река Вълтава, намиращо се непосредствено до Прага, Кветослава Дуфкова, по онова време на 14 години, е участвала като статист в снимането на американския военен филм "Мостът при Ремаген" на Джон Гилермин.

"Тези момчета в танковете се слисаха, когато изведнъж видяха пред себе си "германска армия". Започнаха преговори, които продължиха няколко часа", каза тя и добави, че си спомня идеално случилото се точно преди 50 години, което лесно е можело да се превърне в кошмар.

Всъщност на нашествениците им е трябвало известно време да разберат, че си имат работа със снимачен екип, а не с "империалистически" главорези.

Живот в ритъма на филмовите снимки

От март 1968 г. Далве е живеело в ритъма на филмовите снимки. Жителите му са срещали по улицата холивудски звезди като Джордж Сегал и Робърт Вон, облечени в американски и нацистки униформи, и са се разхождали покрай танковете и други военни коли, разположени сред репликите на сгради, имитиращи тези в града в германската провинция Райнланд-Пфалц.

Близо до нашия дом имаше купчина манекени на мъртви войници, които снимачният екип поставяше тук-там по време на снимките", спомня си друг жител на селището. Той се казва Антонин Дворак и сега е на 78 години.

Филмът разказва за събитията около превземането през март 1945 г. от американската армия на последния останал здрав мост над Рейн, който Вермахтът се е готвел да взриви, но не е искал да бърза, за да не попречи на изтеглянето на десетки хиляди нацистки войници, блокирани на западния бряг на реката.

Благодарение на размразяването на политическите отношения, което отваря Чехословакия към Запада, компанията "Юнайтед артистс" е успяла да се възползва от фрапантната прилика на металния мост в Далве с този в Ремаген, както и от уменията на хората, отговарящи за аксесоарите, каскадьорите и други местни специалисти.

"При заснемането на драматична сцена от бомбардировката на моста един кон премина през загражденията и падна във водата. Всички бяхме убедени, че ще умре, но го спасиха. Беше вълнуващ момент", спомня си Дуфкова.

Сред около 800-те статисти е имало ученици от Давле в униформи на Хитлерюгенд, се казва в написана на ръка местна хроника, пазена грижливо в кметството.

"Декорите бяха разположени с такова прецизност, че случаен минувач би се прекръстил", виждайки тази ужасяващи сцени, пише на пожълтелите страници.

Изплашени войници

Това достойно за възхищение усърдие за малко обаче да предизвика драма в деня на нашествието на съветската армия и на войските на четири други страни от Варшавския договор. Само през първите 24 часа от нахлуването в Чехословакия загиват петдесетина души и са брутално смазани либералните реформи от "Пражката пролет".

"Пристигането на съветските (сили) в Давле бе ужасяващо. Над нас прелиташе хеликоптер. Войниците бяха уплашени, можеше да стане трагедия", разказва Дворак.

"Някой им бил казал, че Давле е превзет от американската армия и че трябва да но освободят. Те не разбираха защо нашите хора им размахваха юмруци. Бяха много нервни, дълго време се усещаше силно напрежение", разказва той.

Снимките на "Мостът при Ремаген" незабавно били спрени и целият екип на филма бързо се върнал на запад с таксита, изоставяйки временно всички танкове и други материали, използвани като аксесоари.

През есента им било разрешено да се върнат за кратко в Чехословакия, за да снимат още няколко сцени, които били необходими, и филмът бил довършен в Западна Германия и Италия, след което излиза на голям екран в САЩ през 1969 г.

Междувременно платото на Давле не опустява: екипът на Джон Гилермин бързо бил заменен от усърдни оператори, дошли от Москва. Целта била да се покажат възможно най-бързо на съветската публика кадри на американските и нацистките танкове на 20 км от Прага, за да се оправдае съветското нашествие.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
11
 
9
 
! Отговори
Ммм, да преди 5 години
До ЗапознатСтранно, преди ден попаднах на един болен от политика индивид (патологичен русофоб) с много странна интерпретация на различни исторически събития.Първо беше шокът от абсурдната му теория - на Берлинската конференция руснаците (лично Граф Игнатиев) били предлагали пари на Султана да завземе отново България, щото видители те искали да я окупират ама англичаните и австро-унгарците не дали. После последва и новината, че Наполеон е победил Русия, че Германия печели при Сталинград и още.
92
13
 
12
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Продължение;Англия предупреди Турция;Никакви воени действия против Б--я. Против Съединението бяха Русия, Австрия и Русофилите. Те предателите написаха писмо до Султана/ МАХЗАР/ В него искат Султана да ни обяви война и да ОКУПИРА Ист. Румелия.На това писмо Великия Везир на Турция ,Кямил Паша казва; Срамувам се за вас БЪЛГАРИ.Когато Русия ни заплаши с ОКУПАЦИЯ и дръпна флот във Варная,Лорд Солсбъри им каза;Ще ВОДИМ ВОЙНА С ВАС ЗА НЕЗАВИСИМОСТА НА Б--я. Руснаците се изметоха и скъсахме дипл. отно
91
12
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До Господин Никой--=91;Простьо Берлинския конгрес ни даде територии. Русия ни РАЗДАДЕ$ ЗЕМИТЕ.Какво освободи Русия;Свищов, В ПЛЕВЕН се *** и руското командване е заменено с Румънско.30% от Офицерите са ГЕРМАНЦИ. На Шипка ние свършихме работата + Брянския и Орловския полк,които са 100% УКРАЙНЦИ. Руски крак не е стъпвал в Североисточна и северозападна Б--я.Тях ни ги дадоха в Берлин по заслуга на Бисмарк. Софийския Санджак ни го даде Англия.Тя призна първа СЪЕДИНЕНИЕТО. Русия,Австрия и русоф
90
9
 
13
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До ВЪПРОС--90; Абе неграямотни има ТАБЕЛА ЗА ТАКИВА невежи като вас.*** ни откраднахте 400 дк. земя, и всичкия инвентар. Дядо го биха а баща ми беше в Белене.По-големи раязбойници от вас няма. "Фашистите" бяха работни и създаваха.Комунисти бяха НАЙ_НИЗШАТА ПРОСЛОЙКА НА ОБЩЕСТВОТО. Простия човек може само простотия да създаде.Умния може да опростее но глупавия умен не може да стане.
89
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Кака *** е била малка за да им отвори очите.
88
7
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До Господин Никой-91;Ама знаеш ли колко си ***? Тя включва Македония Солун върви по северната граница на Бяло море до град Родосто/ ТЕКИРДАГ/ на мраморно море. От там отива на МИДИЯ.Чети бе *** ***. Русия ни раздаде земите. На Берлинския Конгрес ни дадоха ЗЕМИ;Североисточна и Северозападна Б--я /Бисмарк/ и Софийския Санджак /Англия/Роздения ден на Б-я е 13 ЮЛИ. Тогава е подписан протокола в Берлин. А не в Сан Стефано.На 3 март празнуваме КАПИТУЛАЦИЯТА НА Русия в Брест Литовск.
87
6
 
11
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До Господин Никой-87;пТи чел ли си ПАКТА бе тиква неграмотна? Там пише че трябва да нападнат Полша в един и същи ден и час. те си я бяха поделили 32% за Хитлер и 68% за Сталин. За него са и ПРИБАЛТИКА и 12% от Финландия. Границата и е минаваяла на 24 км северно от Ленинград.Хитлер напада Полша на 01.09.39 г. а Сталин на 17.09. 39г. А на 22.09.39г. Проведоха ПАРАД НА ПОБЕДАТА В БРЕСТ ЛИТОВСК. Командващи парада са Ген. Х. Гудериан и Ген. Кривошеин. На 22.06.41 г. започна МЕЖДУСЪЮЗНИЧ.войн
86
11
 
5
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Отвратен Абе *** ти май че пишеш тук колкото да се намираш на работа .Какви 225 хилядикв километра те гонят бе *** неграмотен .България до падането ни под Турско робство е била по територия в размер на 175 хиляди кв километра и такава е била до Берлинският конгрес който ни вземат цялата Македония и източна Румелия и те стават васални на Турция .абе че си неграмотен го разбрах защото ти въобще си нямаш понятие от география и Българска история .А дядо ти е бил един ***.
85
2
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Вижте 88 - Пра-пра пра дедо му е бил приятел на Васил Левски .Този изби рибата .
84
13
 
5
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Трак Абе ти си един придворен шут на неолибералите на Сорос .Знаеш ли доста се смях на това което си написал .Теб да не са те пуснали от карлуково бе *** соросоиден .ти чел ли статистики даже и на ЦРУ докъде ни докараха проклети либерали и крадливи демократи ,та от 27 място по брутен вътрешен продукт във света сега сме на 93 място във света .Ха ха ха голям растеж няма що Разтеж ама в празната ти *** кратуна .
83
9
 
15
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
До Господин Никой-81;По време на борбите за независима БПЦ,Русия изпрати 6 наши владици на заточение. Аз имам 2 пра-пра-падядовци,които са заточавани в гр. Болу 2 пъти тогава. По малкия им браят е обесен .Левски е спал в нас бе неграмотна тиква. Със Султански ФЕРМАН 1870 г е обявена БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ с територия 225 000кв.км.1872 Русия ни въвежда СХИЗМАТА до 1945 г. Няма Сан Стефанска Б--я. Това е руска ИЗМИШЛЙОТИНА.Всички предателства са от русофилите.Русофили предадоха четата на х.Дими
82
14
 
5
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Запознат да англосаксонците не искаха война ама с Хитлер и затова го насъскваха срещу Съветска Русия та да се сбият двата народа и да се унищожат взаймно и в интерс на истината почти го бяха направили .И добре че Руснаците се оказаха корав народ и сами се биха срещу хитлер цели три години та му *** майката германска за назидание на другите който дръзнат да нападат Русия и Руският народ
81
8
 
16
 
! Отговори
Трак преди 5 години
Русофилите вият на умряло , че не могат да заграбят цяла България.Всяка година Русия ни източва по 5млр. евро , но това не им стига.Умират от яд , че въпреки цялата политическа власт с която разполагат ние пак се оправяме и растем.Сега в ЕС при конкуретни условия , те нямат шанс.
80
10
 
5
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Отвратен Абе шмоклзо *** ти къде го чете това ? Да не би в парцалът Фактор или в парцалът Дойче Веле .И какви споразумения те гонят бе истината е една Русия е искала да се направи коалиция срещу османска Турция но един Българомразец тогава е казал че няма да даде нито един войник за конекрадците от долен Дунав и този кайзерер се е казвал Бисмарк ,ти чел ли си каква любжов са изпитвали Англосаксонците към Българският народ .Ако не си чети бе *** нещастен .
79
8
 
13
 
! Отговори
До Г. Никой преди 5 години
България през 1941-1944г. е в реалните си граници , както никога преди.Русия ни окупира 1944г. без да сме били във война с тях и въпреки пропускането на войската им в България.Шест години поред ние даваме 60% от родния ни бюджет за тяхната армия.Ние сме гладували , заради това , те да са сити.
78
5
 
11
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
До Господин Никой--80Неграмотен има писмо на руския посланик в ЦАРИГРАД до Германския му колега там пище; РУСИЯ НИКОГА НЯМА ДА СЕ СЪГЛАСИ МАКЕДОНИЯ ДА СТАНЕ БЪЛГАРСКА> ТЯ ЩЕ БЪДЕ ДАДЕНА НА ЕДИН ПО_ДОСТОЕН НАРОД __СЪРБИЯ.Чети бе ТИКВА НЕГРАМОТНА.
77
5
 
13
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
До 78;Абе НЕГРАМОТЕН кой подписа на 08.07.1876г Райхщадското споразумение и на 15.01.1877гБудапещенското? кой ни раздаде земите бре тиква неграмотна.Кой провали ЦАРИГРАДСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ бре *** неграмотна. На нея ни гласуваха АВТОНОМИЯ и 175 000 кв. км. територия. Българомразеца Граф Игнатиев провали конференцията,след срещата си с Мидхад Паша.Русия искаше война за да си върне статуквото от преди Кримската война.Тогава и бяха наложени тежки санкции- ДА НЯМА ФЛОТ В ЧЕРНО МОРЕ.
76
12
 
3
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Отвратен Глупости ама в твоят опростачен мозък .Това дето го пиша са истински факти а не измислиците на либералите и крадливите демократи който найстина опростачиха народът за 30 години като ни подменяха историята литературата и какво ли не още за да забравим кой сме като народ и то благодарение на такива продажници като теб .
75
12
 
4
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До До Г.Никой Питай англосаксонската лисица Симеон втори .Той най добре знае колко струва Македония .Нали дядо му и баща му направиха така че Македония никога повече да не бъде в пределите на България та до ден днешен
74
9
 
15
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
До Господин Никой--73; Това са комунистически глупости.БКП не е българска партия. Тя е Руска ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА Б--я. Никой не е навредил на Б--я така както продажните ***.Това което извършихте ТУРЦИТЕ НЕ СА ГО НАПРАВИЛИ. Премахнахте естествения подбор за да ни управлява простотията. Ноември 1944г гласувахте закон за премахване изискването за ЦЕНЗ, за да да ни управлява СЕЛЯНИЯТА.ОПРОСТАЧИХТЕ НАЦИЯТА. Направихте българите руснаци- най лошия МАТРЯЛ.