1968: Съветските войски едва не влизат в битка с... филмови статисти

Частите на 5 соцстрани нахлуват в Чехословакия в този ден
15 авг 2018 19:05, Елка Василева
133
1968: Съветските войски едва не влизат в битка с... филмови статисти
Снимка: архив, Reuters

Облъчените с пропаганда съветски войници, нахлули през 1968 г. в Чехословакия, са очаквали да се изправят срещу американските и западногерманските "империалисти". Тъй като такива не е имало, те едва не влезли в битка с филмови статисти, пише Франс прес.

"Спомням си шума, дошъл от колона от танкове на 21 август 1968 година. След това съветските (войски) пристигнаха в центъра на Давле, където се натъкнаха, за тяхна огромна изненада, на хора, които взеха за германци", разказва пенсионирана дама.

Подобно на много други жители на Давле - живописно селище в долината на река Вълтава, намиращо се непосредствено до Прага, Кветослава Дуфкова, по онова време на 14 години, е участвала като статист в снимането на американския военен филм "Мостът при Ремаген" на Джон Гилермин.

"Тези момчета в танковете се слисаха, когато изведнъж видяха пред себе си "германска армия". Започнаха преговори, които продължиха няколко часа", каза тя и добави, че си спомня идеално случилото се точно преди 50 години, което лесно е можело да се превърне в кошмар.

Всъщност на нашествениците им е трябвало известно време да разберат, че си имат работа със снимачен екип, а не с "империалистически" главорези.

Живот в ритъма на филмовите снимки

От март 1968 г. Далве е живеело в ритъма на филмовите снимки. Жителите му са срещали по улицата холивудски звезди като Джордж Сегал и Робърт Вон, облечени в американски и нацистки униформи, и са се разхождали покрай танковете и други военни коли, разположени сред репликите на сгради, имитиращи тези в града в германската провинция Райнланд-Пфалц.

Близо до нашия дом имаше купчина манекени на мъртви войници, които снимачният екип поставяше тук-там по време на снимките", спомня си друг жител на селището. Той се казва Антонин Дворак и сега е на 78 години.

Филмът разказва за събитията около превземането през март 1945 г. от американската армия на последния останал здрав мост над Рейн, който Вермахтът се е готвел да взриви, но не е искал да бърза, за да не попречи на изтеглянето на десетки хиляди нацистки войници, блокирани на западния бряг на реката.

Благодарение на размразяването на политическите отношения, което отваря Чехословакия към Запада, компанията "Юнайтед артистс" е успяла да се възползва от фрапантната прилика на металния мост в Далве с този в Ремаген, както и от уменията на хората, отговарящи за аксесоарите, каскадьорите и други местни специалисти.

"При заснемането на драматична сцена от бомбардировката на моста един кон премина през загражденията и падна във водата. Всички бяхме убедени, че ще умре, но го спасиха. Беше вълнуващ момент", спомня си Дуфкова.

Сред около 800-те статисти е имало ученици от Давле в униформи на Хитлерюгенд, се казва в написана на ръка местна хроника, пазена грижливо в кметството.

"Декорите бяха разположени с такова прецизност, че случаен минувач би се прекръстил", виждайки тази ужасяващи сцени, пише на пожълтелите страници.

Изплашени войници

Това достойно за възхищение усърдие за малко обаче да предизвика драма в деня на нашествието на съветската армия и на войските на четири други страни от Варшавския договор. Само през първите 24 часа от нахлуването в Чехословакия загиват петдесетина души и са брутално смазани либералните реформи от "Пражката пролет".

"Пристигането на съветските (сили) в Давле бе ужасяващо. Над нас прелиташе хеликоптер. Войниците бяха уплашени, можеше да стане трагедия", разказва Дворак.

"Някой им бил казал, че Давле е превзет от американската армия и че трябва да но освободят. Те не разбираха защо нашите хора им размахваха юмруци. Бяха много нервни, дълго време се усещаше силно напрежение", разказва той.

Снимките на "Мостът при Ремаген" незабавно били спрени и целият екип на филма бързо се върнал на запад с таксита, изоставяйки временно всички танкове и други материали, използвани като аксесоари.

През есента им било разрешено да се върнат за кратко в Чехословакия, за да снимат още няколко сцени, които били необходими, и филмът бил довършен в Западна Германия и Италия, след което излиза на голям екран в САЩ през 1969 г.

Междувременно платото на Давле не опустява: екипът на Джон Гилермин бързо бил заменен от усърдни оператори, дошли от Москва. Целта била да се покажат възможно най-бързо на съветската публика кадри на американските и нацистките танкове на 20 км от Прага, за да се оправдае съветското нашествие.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
От 22 Тези които отидоха в Чехия бяха от под 65010.Все пак видял си Елхово но 20 години по-късно.Аз се уволних през1968ма.Който не е служил ,не ми го хвали.А задръжката е,,черешката на тортата",както казвахме тогава ,,най трудно излиза"
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А през 1948 година в щатите по радиото излъчват драматизация по "Война на световете" от Хърбърт Уелс. Чувайки началото на радио пиесата, близо милион американци стягат багажа и се евакуират, преди да са ги набарали марсианците! Така че стават грешки! Повечето помнят гаврата на Каналето с Козлодуй тук.
31
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 29Ти пък щото ставаш за *** за зеле, затова 45 години ви мачкаха да работите за 150лв заплата. То и толкова си работил де.
30
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Чехия разбрахме. Напишете някога за събитията във Франция през 1968.
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е..и...?Отидете в Карлови Вари.Чехите им се кланят на руснаците откраднали от Русия.Табелите на руски.Имотите тоже.Рашаните с анцузи или костюм с маратонки,а тьотките са неповторими.То бива късопаметност и унижение ама чак пък толкУз.Но пък има и друга Чехия.В тубата/ Pilzen slavnosti svobody/.
28
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой пак вкара 16-тата ррепублика в употреба, това никога не е било държавна политика, а един нескопосан опит на Живков, да се хареса на американската *** Горбачов. Живков не могъл да си обясни какво цели с Перестройката, защото никой не е очаквал че смъртоносният удар за соц-а ще дойде точно от Москва.
27
6
 
12
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
Деца,деца просто не знаят и не разбират какви късметлии са.,, Убедителни" за неща които ама съвсем не са им ясни.Човек трябва да го е живял това време за да може да води диалог.А за това интернет поколение и Дахау и Освиенцим са ,,забавна електронна игра".За жалост за голяма част от тях Вежди е прав,,Не стават и за ч.п за зеле"Има и умни деца но те не философстват по цял ден пред клавиатурата.
26
15
 
13
 
! Отговори
Жо преди 5 години
КАКВО ДА КОМЕНТИРАМЕ- комунистите никъде не са дошли на власт, без да проливат кръв. Техният девиз е "Властта с кръв сме я взели, с кръв ще я дадем".Комунизмът винаги е свързан с кръв и насилие.
25
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската пропаганда и днес лъже наивното руско население, че в Украйна воюват войски на НАТО, и че Русия спасява украинците от окупацията на НАТО. Тия хора нищо ново не можаха да измислят за последните 100 години. Въпреки дивашкати пропаганда през последните 3 месеца симпатизиращите на запада руснаци са се вдигнали двойно. Путин е изтерясал от последните настроения в т.н. руски свят. Ще трябва да се увеличат оборотите на пропагандата и агитацията защото съдбата на СССР заплашва сериозно Руския.
24
13
 
7
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Русия е на колене!!!Агент Франки Милър!ЦРУ!!!
23
3
 
8
 
! Отговори
под.23260 Елхово преди 5 години
Първата задръжка ме хванаС Кошлуков служихКашишкия - наборе !Върха на триъгълника..
22
4
 
17
 
! Отговори
поделение 60930-Ямб преди 5 години
Ех дечурлига невръстни.Служих в ,,триъгълника на смърта-Ямбол-Елхово-Грудово.Половината ги изпратиха в Чехословакия,а другите ни пратиха да правим букси за самолетите.Който е служил ще ме разбере.Беше месец и половина като концлагер.От сутрин до вечер копаеш,товариш и трупаш пръст въввид на подкова колкото да се скрие самолет.Спяхме на полето в палатки,ядеш от едно канче,водата с водоноска.Не ,,претакайте" тези детски приказки,а ако някой му се служи да влиза доброволно че всичко ви е на майтап
21
7
 
7
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До Анонимен17И в шотландия ли искаш да има режим на тока и вноска за москвич?
20
6
 
13
 
! Отговори
ined преди 5 години
Ако съветските танкисти бяха почнали да стрелят щеше да стване страхотен филм - съвсем като истински - не с някакви смотани пиро ефекти
19
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФрантишекГ-н ***, ей заради такива мисири като теб загивах днес хиляди невинни украинци и сирийци.
18
12
 
16
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НАХЛУЛИ В ЧЕХИЯ, СЪВЕТСКИТЕ ВОЙСКИ, ОБАЧЕ ПОСЛЕ СЕ ИЗТЕГЛИХА ОБРАТНО.НЕ Е КАТО АМЕРИКАНЦИ ДА НАХЛУЯТ В ИРАК И ДВА КОНТИНЕНТА СЪРБАТ ПОПАРАТА С ГОДИНИ А ......
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех, как не продължихме до Абърдийн през 68.. Нямаше какво да ни спре.
16
10
 
25
 
! Отговори
Франтишек преди 5 години
Азащо не пишете за другия мост. Където в началото на моста бяха струпани деца,така че първият танк, да се вреже в тях.Отстрани чакаха ТВ екипи от ГФР. За да покажат , как руснаците мачкат децата в ЧССР.Понеже първият танк не може да спре ,екипажа се хвърля в пропаста , но спасява децата. Но това не кореспондира с надупената ви позиция , може да пишете , само гадости, и това било новинарски сайт- пълни неудачници.
15
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Заслужено.Не започна ли Сталин на страната на Хитлер ВСВ? Тогава не заслужаваше ли Сталин съдбата на Хитлер? Иначе СССР си получи заслуженото през 1991. Сега дойде ред и на Русия да си получи заслуженото за изключителната си агресивност и наглост.
14
15
 
16
 
! Отговори
UFC преди 5 години
съветите с танковете видяли холивудски актьорчета и напълнили гащите цял ден преговаряли ахахаха