1968: Съветските войски едва не влизат в битка с... филмови статисти

Частите на 5 соцстрани нахлуват в Чехословакия в този ден
15 авг 2018 19:05, Елка Василева
133
1968: Съветските войски едва не влизат в битка с... филмови статисти
Снимка: архив, Reuters

Облъчените с пропаганда съветски войници, нахлули през 1968 г. в Чехословакия, са очаквали да се изправят срещу американските и западногерманските "империалисти". Тъй като такива не е имало, те едва не влезли в битка с филмови статисти, пише Франс прес.

"Спомням си шума, дошъл от колона от танкове на 21 август 1968 година. След това съветските (войски) пристигнаха в центъра на Давле, където се натъкнаха, за тяхна огромна изненада, на хора, които взеха за германци", разказва пенсионирана дама.

Подобно на много други жители на Давле - живописно селище в долината на река Вълтава, намиращо се непосредствено до Прага, Кветослава Дуфкова, по онова време на 14 години, е участвала като статист в снимането на американския военен филм "Мостът при Ремаген" на Джон Гилермин.

"Тези момчета в танковете се слисаха, когато изведнъж видяха пред себе си "германска армия". Започнаха преговори, които продължиха няколко часа", каза тя и добави, че си спомня идеално случилото се точно преди 50 години, което лесно е можело да се превърне в кошмар.

Всъщност на нашествениците им е трябвало известно време да разберат, че си имат работа със снимачен екип, а не с "империалистически" главорези.

Живот в ритъма на филмовите снимки

От март 1968 г. Далве е живеело в ритъма на филмовите снимки. Жителите му са срещали по улицата холивудски звезди като Джордж Сегал и Робърт Вон, облечени в американски и нацистки униформи, и са се разхождали покрай танковете и други военни коли, разположени сред репликите на сгради, имитиращи тези в града в германската провинция Райнланд-Пфалц.

Близо до нашия дом имаше купчина манекени на мъртви войници, които снимачният екип поставяше тук-там по време на снимките", спомня си друг жител на селището. Той се казва Антонин Дворак и сега е на 78 години.

Филмът разказва за събитията около превземането през март 1945 г. от американската армия на последния останал здрав мост над Рейн, който Вермахтът се е готвел да взриви, но не е искал да бърза, за да не попречи на изтеглянето на десетки хиляди нацистки войници, блокирани на западния бряг на реката.

Благодарение на размразяването на политическите отношения, което отваря Чехословакия към Запада, компанията "Юнайтед артистс" е успяла да се възползва от фрапантната прилика на металния мост в Далве с този в Ремаген, както и от уменията на хората, отговарящи за аксесоарите, каскадьорите и други местни специалисти.

"При заснемането на драматична сцена от бомбардировката на моста един кон премина през загражденията и падна във водата. Всички бяхме убедени, че ще умре, но го спасиха. Беше вълнуващ момент", спомня си Дуфкова.

Сред около 800-те статисти е имало ученици от Давле в униформи на Хитлерюгенд, се казва в написана на ръка местна хроника, пазена грижливо в кметството.

"Декорите бяха разположени с такова прецизност, че случаен минувач би се прекръстил", виждайки тази ужасяващи сцени, пише на пожълтелите страници.

Изплашени войници

Това достойно за възхищение усърдие за малко обаче да предизвика драма в деня на нашествието на съветската армия и на войските на четири други страни от Варшавския договор. Само през първите 24 часа от нахлуването в Чехословакия загиват петдесетина души и са брутално смазани либералните реформи от "Пражката пролет".

"Пристигането на съветските (сили) в Давле бе ужасяващо. Над нас прелиташе хеликоптер. Войниците бяха уплашени, можеше да стане трагедия", разказва Дворак.

"Някой им бил казал, че Давле е превзет от американската армия и че трябва да но освободят. Те не разбираха защо нашите хора им размахваха юмруци. Бяха много нервни, дълго време се усещаше силно напрежение", разказва той.

Снимките на "Мостът при Ремаген" незабавно били спрени и целият екип на филма бързо се върнал на запад с таксита, изоставяйки временно всички танкове и други материали, използвани като аксесоари.

През есента им било разрешено да се върнат за кратко в Чехословакия, за да снимат още няколко сцени, които били необходими, и филмът бил довършен в Западна Германия и Италия, след което излиза на голям екран в САЩ през 1969 г.

Междувременно платото на Давле не опустява: екипът на Джон Гилермин бързо бил заменен от усърдни оператори, дошли от Москва. Целта била да се покажат възможно най-бързо на съветската публика кадри на американските и нацистките танкове на 20 км от Прага, за да се оправдае съветското нашествие.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм нито "фил" нито "фоб".Но, това вече е платена и поръчкова антируска пропаганда от преди 50г.Колко от нас знаят какво са правили американците в окупираните от тях територии????А, тайните затвори пръснати по целия свят???А, колко от вас знаят, че първите концлагери са дело на англичаните срещу бурите в Южна Африка?Не оправдавам действията нито на едните, нито на другите, но, уви, това е жестоката реалност в която живеем.
12
19
 
11
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
руснаците видели ''немци'' и се оцапали. Още им е държало влага.
11
5
 
14
 
! Отговори
Заслужено. преди 5 години
Чехословакия не участвали на страната на Оста, дори участва във военни действия на Източния фронт ?
10
16
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До 1Не е навсякъде. Само в България. Само нашите *** искаха да стават 16 република
9
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям късмет са имали русначетата. Ако бяха срещнали американски войници щеше да им се случи случката при Дейр-ез-зор.
8
2
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
800 статисти .Че това си е цяля армия , и то немска. Правилно Варшавския договор се е намесил 68г. влязох в казармата. Разминах се за малко с тези събития.
7
9
 
16
 
! Отговори
extremist преди 5 години
АЙ СТИГА РИВАХТЕ...ЗНАЕМ ИСТОРИЯТА...ЗНАЕМ КАК Я ИЗОПАЧАВАТЕ ПОКАЗВАЙКИ САМО НЕГАТИВИТЕ ОТ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР, В ТОЯ СЛУЧАЙ
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При цялата тази дандания как не са заминали поне няколко статисти за да се оправдае поне дизела изхарчен за тази разходка.
5
11
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До Анонименне се казво просто ''съветската армия'', а ''съветската армия- освободителка''
4
10
 
13
 
! Отговори
Петров преди 5 години
смазани либералните реформи=================================Никакви либерални реформи не сатова а опит за реставрация на капитализма. Да може който има пари да е господар, да рита камериерки, да краде от банките и да клевети злобно всеки който не възхвалява богатите.
3
8
 
13
 
! Отговори
Petrov преди 5 години
"Някой им бил казал, че Давле е превзет от американската армия==============================================Както американската армия превзе Ханой по същото време ли?
2
3
 
13
 
! Отговори
Митьо Москвича преди 5 години
Е, случват се и такива неща...
1
23
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости, съветските вйски са посрещани навсякъде с хляб и сол и цветя и песни и танци.