Рай за туристите и за джобовете им в Турция: Всичко е по-евтино!

С 30% растат посещенията в страната тази година
15 авг 2018 20:50, Елка Василева
45
Рай за туристите и за джобовете им в Турция: Всичко е по-евтино!
Снимка: архив, Reuters

Насир Елнабир, саудитски тийнейджър, дошъл да прекара няколко дни в Истанбул със семейството си, излиза с широка усмивка на лицето от луксозен бутик. "Всичко става все по-евтино", казва той, смеейки се. "Това, което струваше 1000 долара вчера, ми струва 600 долара днес".

Макар да е синоним на спад на покупателната способност за турците, сривът през последните дни на турската лира, която загуби над 40% от стойността си от началото на годината, се превърна в голям късмет за туристите с джобове, пълни с чужда валута, пише Франс прес.

От петък, когато турската лира загуби 16 процента от стойността си, туристи, пристигнали основно от Азия и страните от Залива, образуват дълги опашки пред луксозните бутици като Луи Вюитон или Шанел в богатите квартали на Истанбул.

Още по темата

Целта им: да напазаруват изгодно преди корекцията на цените в съответствие със спада на лирата.

"Това е сякаш е имало 30-процентно намаление на цените", казва с радост Насир. "Лично за мен имаше много положително отражение".

Ксенос Лемис - турист, дошъл от Кипър, от няколко дни следи спада на турската лира в реално време.

"Гледаме курса на лирата на всеки два часа. Всеки път той се променя много. За турист, който пазарува, това е голям късмет", казва той.

Други туристи се оплакват, че са обменили чуждата си валута много рано, преди срива на лирата в края на миналата седмица.

"Аз съм много изненадан, защото изтеглих много голяма сума в турски лири от банката и когато се събудих на следващата сутрин открих, че съм загубил /при обмена/", казва с въздишка Кобе Вю Кецзиа, китайски турист. "Това е наистина ужасяващо", отбелязва той.

Индустрията на туризма в Турция, която бе тежко засегната от нестабилността на сигурността след вълна от атентати и опита за преврат през 2016 г., изглежда се е съвзела тази година въпреки икономическите проблеми, които преживява страната.

Секторът успя да разнообрази предлагането си, за да привлече туристи от Саудитска Арабия и Иран, докато европейците се връщат отново в Турция, след като избягваха страната. И спадът на лирата има с какво да съблазни още повече туристи, разполагащи с евро.

Според Фируз Баглъкая, председател на могъщата Асоциация на турските туристически агенции /Тюрсаб/, броят на туристите, посещаващи Турция, бележи 30-процентно увеличение тази година.

"Ние разчитаме на постъпления от 32 милиарда долара в чуждестранна валута", заяви той пред държавната Анадолска информационна агенция. "От 2017 г. нашата цел беше да привличаме 40 милиона туристи /годишно/. Ако няма негативно развитие, тази цел ще бъде постигната" тази година, добави той.

В историческите квартали на Истанбул като Еминьоню в европейската част на бившата османска столица туристите спокойно признават, че спадът на лирата е изиграл роля за избора на тяхната дестинация.

"На първо място, разбира се, това е предимство за нас", споделя Барбара, германка, която се разхожда със съпруга си в района на Златния рог - историческия и туристически център на европейската част на Истанбул.

"Но от друга страна на нас ни е малко мъчно за всички тези търговци в магазините, които вече не печелят толкова. Следователно има две страни" на спада на лирата, отбелязва тя.

Мартен Бифрар, пристигнал със семейството си от Швейцария, планира да се възползва от щастливия случай, като удължи престоя си в Истанбул - град, станал по-достъпен заради проблемите на турската лира.

"С тази икономическа ситуация това би могло да накара човек да реши например да остане още една седмица", казва той, "или пък да си позволи някои екскурзии, които иначе не би направил непременно".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: туризъмТурциялира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
10
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До Zamir.Благодаря за вниманието.Да вярно е защото и статистика го е доказала.Става дума за харчовете на всички които са посетили или пребивавали в Р.Турция за един ден,а не че само един турист или почиващ там,харчи такава сума за ден.Та тази година с тези уж сътресения в икономиката им,на комшиите може да влезнатв хазната повече от 32 милиарда долара,защото произвоството им на стоки и услуги вече е нараснало 7.5% ръст как ви се струва)докат в Бг-тото едва ли ше влезнат 1.5 милиарда.
20
1
 
5
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До Анонимен15.Може,ама само в мокрите ви сънища.То ако желаното беше действителност България щеше да е най-богатата Държава на Балканите.Ами къде са постъпленията от туризма тогава М , като и българските граждани не ходят на почивка вече.И вътрешните туристи дето ходя от един град до друг да броиш,пак няма да ги скълъпиш и на половината дето го сънувате.Вие и представа си нямата какво означава 9 000 000 почиващи. При положение че няма и кадри в туризма и поради тази причина хотели не работят.
19
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента е рай за турската икономика. Особено за износа.
18
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Братята турци са на верния път. Те не са като нас да продадат държавата си за дънки и банани. Никога не са имали политик като Плевнелиев и Тиквата и няма да имат. Колкото и да пада лирата, няма да паднат огромните строежи на атомни централи и модерни заводи. Много ми е ясно откъде идва това "падане" на лирата. И после някой да не ми пише - "Жан Виденов докара хиперинфлацията" защото ми е много ясно откъде дойде хиперинфлацията 1997 и по какъв проект от кое посолство.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Перчема как си го нахлузи
16
5
 
21
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До Турист.В Р.Турция няма паника.Всички си пазаруват в лири.Цените са в лири навсякъде.Даже и във чуждестраните вериги,като немската Миргос или френската Карфур са в лири и в Оутлетите.А цените там,вместо да ги вдигнат двойно,както става често в БГтото,когато долара"полудее"там ги намаляват с по 20,50,70%.Това се казва пазар и пазарна икономика а не като тука,спекула.Ще ви дам и пример.На мене преди месец(от1-ви юли пенсията ми се увеличи с13лева а сметките ми с28)Да ви го и на БГикономистите.
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Армагедон ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА,у нас дори "гостите"не се броят за туристи,нито дошлите за по-малко от денонощие,нито преспалите в обекти с под 10 легла,така че туристите миналата година ако се брои и това са не 9милиона а не по-малко от 10милиона.България е категорично по посещавана като се има предвид население и територия и то без близкоизточните арабски тълпи на които в Турция особено сега им е евтинджос.
14
7
 
6
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
Още преди 2-3 години бъгарските туристи харчеха по 50 000 евро дневно. Така че 32 милиарда във валута годишно е постижима цел още тази година.Летовниците а не толкова туристите са преобладаващите в Р.Турция.Аз,за разлика от някои министри правя разлика между турист и летовник.Та които,кавото ще да казва Р.Турция успява и в почивното дело а не само в туризма,за разлика от"европейска"България,където яовек за един ден,влязал и съият ден излязъл се брои за двама туристи.
13
10
 
3
 
! Отговори
ТАТКО РЕЗА ЖУЛИ В ГЪ преди 5 години
Добре сте дошли в Истанбул, родното място на Истанбулската конвенция! Няма лири, няма долари... Жуля за без пари!!!
12
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евтино, но почивката има край, както и парите които си готов да похарчиш. А да се преместиш в Турция не е опция, така че празни приказки е цялата работа. Ако нямаш достатъчно осигурен живот от там от където си тръгнал, няма да си решиш проблема с почивка в която си се почувствал повече от колкото си.Анадъмо!
11
3
 
4
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
В Р.Турция стоки не липсвати и са на добри цени.Сега му е майката да си на почивка там или на пазара.Но не симислете че можете да напарвите "удар" с лирата зашото можете да изнесетъе само 5 000 т.л. от Р.Турция.
10
17
 
21
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Един турчин роден в Германия никога не е бил в Турция и веднъж пожела да посети родината на родителите си ! Отишъл в Турция , ядене ,пиене ,животът кипи ! Харесало му и решил завинаги да остане в Турция ,намерил си работа и останал ! След няколко месеца започнали проблемите ,много работа ниска заплата ,мизерия ! Вдигнал телефона и се обадил на султан Ердоган за да му даде отговор защо е така ,а султанът отговорил -Не бъркай туризма с реалния живот тук ! Сега вече си истински турчин !
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на мен ми излезна без пари почивката. Отделно си накупих неща които по-рано струваха примерно 100 лева, а сега за по на 27-28 лева...
8
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изчаква се...От утре ще има промени и сътресения....Днес се върнах оттам...
7
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо ме е яд че не си купих турски лири миналия месец и не заминах за Мармарис.Почивката щеше да ми излезе без пари.
6
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за без пари няма да посетя Турция.Германистанците да ходят по курортите им,нали лудата танте иска да им заздравява икономиката да им.
5
9
 
30
 
! Отговори
Турист преди 5 години
Туристите знаят че в Турция рядко има обявена цена и всичко е пазарлък. Където има цени са в евро или долари. Та при този спад в лирата ако има цени в лири то риска си е пресметнат в цената. Няма да се минат турците те са си търговци.
4
6
 
5
 
! Отговори
Кенана преди 5 години
до 4Ха-ха-хаБуда да праща Веждито!
3
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой бе предложил да купим още турски сериали - курсът е изгоден:)
2
33
 
19
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
От сега нататък турците ще са работещи и мизеруващи роби , а туристите ще са техни господари подхвърлящи им подигравателно няколко долара за да не умрат от глад ! Досега турците печелеха от туризма , но от сега нататък само ще борят за оцеляване чрез туризма . До там ги докара " султан " Ердоган !