Рай за туристите и за джобовете им в Турция: Всичко е по-евтино!

С 30% растат посещенията в страната тази година
15 авг 2018 20:50, Елка Василева
45
Рай за туристите и за джобовете им в Турция: Всичко е по-евтино!
Снимка: архив, Reuters

Насир Елнабир, саудитски тийнейджър, дошъл да прекара няколко дни в Истанбул със семейството си, излиза с широка усмивка на лицето от луксозен бутик. "Всичко става все по-евтино", казва той, смеейки се. "Това, което струваше 1000 долара вчера, ми струва 600 долара днес".

Макар да е синоним на спад на покупателната способност за турците, сривът през последните дни на турската лира, която загуби над 40% от стойността си от началото на годината, се превърна в голям късмет за туристите с джобове, пълни с чужда валута, пише Франс прес.

От петък, когато турската лира загуби 16 процента от стойността си, туристи, пристигнали основно от Азия и страните от Залива, образуват дълги опашки пред луксозните бутици като Луи Вюитон или Шанел в богатите квартали на Истанбул.

Още по темата

Целта им: да напазаруват изгодно преди корекцията на цените в съответствие със спада на лирата.

"Това е сякаш е имало 30-процентно намаление на цените", казва с радост Насир. "Лично за мен имаше много положително отражение".

Ксенос Лемис - турист, дошъл от Кипър, от няколко дни следи спада на турската лира в реално време.

"Гледаме курса на лирата на всеки два часа. Всеки път той се променя много. За турист, който пазарува, това е голям късмет", казва той.

Други туристи се оплакват, че са обменили чуждата си валута много рано, преди срива на лирата в края на миналата седмица.

"Аз съм много изненадан, защото изтеглих много голяма сума в турски лири от банката и когато се събудих на следващата сутрин открих, че съм загубил /при обмена/", казва с въздишка Кобе Вю Кецзиа, китайски турист. "Това е наистина ужасяващо", отбелязва той.

Индустрията на туризма в Турция, която бе тежко засегната от нестабилността на сигурността след вълна от атентати и опита за преврат през 2016 г., изглежда се е съвзела тази година въпреки икономическите проблеми, които преживява страната.

Секторът успя да разнообрази предлагането си, за да привлече туристи от Саудитска Арабия и Иран, докато европейците се връщат отново в Турция, след като избягваха страната. И спадът на лирата има с какво да съблазни още повече туристи, разполагащи с евро.

Според Фируз Баглъкая, председател на могъщата Асоциация на турските туристически агенции /Тюрсаб/, броят на туристите, посещаващи Турция, бележи 30-процентно увеличение тази година.

"Ние разчитаме на постъпления от 32 милиарда долара в чуждестранна валута", заяви той пред държавната Анадолска информационна агенция. "От 2017 г. нашата цел беше да привличаме 40 милиона туристи /годишно/. Ако няма негативно развитие, тази цел ще бъде постигната" тази година, добави той.

В историческите квартали на Истанбул като Еминьоню в европейската част на бившата османска столица туристите спокойно признават, че спадът на лирата е изиграл роля за избора на тяхната дестинация.

"На първо място, разбира се, това е предимство за нас", споделя Барбара, германка, която се разхожда със съпруга си в района на Златния рог - историческия и туристически център на европейската част на Истанбул.

"Но от друга страна на нас ни е малко мъчно за всички тези търговци в магазините, които вече не печелят толкова. Следователно има две страни" на спада на лирата, отбелязва тя.

Мартен Бифрар, пристигнал със семейството си от Швейцария, планира да се възползва от щастливия случай, като удължи престоя си в Истанбул - град, станал по-достъпен заради проблемите на турската лира.

"С тази икономическа ситуация това би могло да накара човек да реши например да остане още една седмица", казва той, "или пък да си позволи някои екскурзии, които иначе не би направил непременно".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: туризъмТурциялира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
8
 
! Отговори
селския преди 5 години
До Активист на БКПглей да не осъмнеш с нещо друго и тука. хайде си пий хапчетата чи си болен още от тошово време насам.
40
12
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Сега е момента кюрдите да си направят държава !!!
39
7
 
4
 
! Отговори
Щетиго Удължат преди 5 години
"Мартен Бифрар, пристигнал със семейството си от Швейцария, планира да се възползва от щастливия случай, като удължи престоя си в Истанбул"-спокойно,могат да ти го удължат,както на 2-та гръцки граничари,на американския пастор,на героя от книгата и филма "Среднощен Експрес" и много други,при това,без тяхно желание:))
38
8
 
13
 
! Отговори
Дръжтесиго Тоярай преди 5 години
Дръжте си го тоя "Рай" за себе си,и за невежите,дето падат от луната с парашут и не знаят какво е Турция като история,култура,ислямски тоталитаризъм и диктатура през вековете и още повече сега.Дето не са чели или гледали "Среднощен Експрес",не знаят за американския пастор,2-та гръцки граничари,и други многобройни невинни жертви на пещерната ислямска диктатура там.По-добре е Сомалия и дори Афганистан от тия.
37
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Прочетете за Баташкото и Старозагорското клане, за разорението на Одринска Тракия "Интересното е, че едни изследователи бяха казали, че тези кокали не съвпадат с датите!!Да се направи тест пак... ама бг то нещо отказва... защо ли!?
36
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетете за Баташкото и Старозагорското клане, за разорението на Одринска Тракия и пак си помислете искате ли да ходите в Турция,която никога не се извини, Турция която отрича арменския геноцид.
35
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно и сам не подозираш колко турски неща си си купил. Не гледай какво пише на етикета.
34
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ядеш бре човек? Немските боклyци в Лидъл и Кауфланд ли? Второкачествена храна за второкачествена хора. Толкова ли си беден?
33
23
 
17
 
! Отговори
A3 преди 5 години
He купувaм нищo Турcкo, oт гoдини - принцип.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неговите-да, твоите преди 500 г.
31
10
 
15
 
! Отговори
дo 19 преди 5 години
Братята турци ??? твoитe - да, мoитe - Никога
30
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана? Вместо да му извадят окото на Ердоган със сриването на лирата му изписаха веждите. Хитрец излезе мустакатия. Пак ги надцака.
29
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Турция има много неща, които са просто реклама.Българите са слаби в мениджмънта на самите себе си, а турците са майстори.Та България има много неща, които са добри, но които съвременният българин поради своето черногледство, скептицизъм, нихилизъм, песимизъм, няма как да види.В същото време Турция крие лошите си страни и показва само добрите си страни.Докато в България е точно обратното. Един бял косъм да има, българинът ще вземе лупата и ще го намери.
28
2
 
6
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До Анонимен26.Никой не ти казва да ги изнасяш ве смотльо.Аз ти посочвам лимита по закон,а не да ги изнасяш,защото нямаш интерес да го правиш.Аз ти посочвам колко можеш да изнесеш и в стока.И не обиждай,защото един ден може и да ми целуваш ръката за филия хляб.Какво съм и що съм си е за моя сметка и с нищо не те принуждавам или насилвам да ми вярваш.Ти си свободен да вярваш в каквото и на когото искаш. На мене не ми пречи простотията,защото знам че е безгранична като вселената.Бъди здрав робе.
27
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е рекламна "Отивайте в Турция сега е времето". Но то същото може да се каже и за Венецуела, за $7 на вечер спиш в супер луксозен хотел. Само във Венецуела трябва да обменяш доларите не по официалният курс, а на черно, защото на черно курса е много по на далавера.
26
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така леко не ми се вярва да е вярна цялата тази работа. Турчина никога няма да е на загуба. Нали се сещате,че те са купили тази стока в долари и разбира се, че ще гледат да са на печалба.И друго, не вярвайте на всичко, което чуете за Турция,например, че да се пазарува с долари било по-евтино. Не е вярно, защото курса по който ви смятат долара не е във ваша полза.А никой няма да иска директно да му плащате в долари,ако не е на далавера от курса.Ако знаете езика те ви казват "Курса не е изгоден".
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Armagedon 11Що да изнасям тези лири от Турция бе ГЛАВАНАК?!Пети клас изкара ли или до четвъти едва добута?!
24
5
 
14
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До Анонимен23.Къде ства пазарлъка?На касата с касиерката ли или на рецепцията на хотела със служителите?То и в БГ-тото вече не е така , камо ли в модерна Турция. Бе ти кога си бил в Р.Турция,че ги дрънкаш врели-некипели.Много ти е бедна фантазията или пък само си чувал къде се намира Истамбул.Може да се пазариш само с амбулантните търговци,дето продават по улиците сувенири,обаче не е във супермаркетите или в моловете им.Даже не и на зеленчуковия им пазар.Боже,*** вие съвсем изтрещяхте бе хора.
23
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛИРАТА ЗАПОЧНА ДА СЕ НОРМАЛИЗИРА, ВЕЧЕ Е 5 ЛИРИ ЗА ДОЛАР (ВЧЕРА БЕШЕ 7)
22
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИЩО НЕ Е ПО-ЕВТИНО, ВСИЧКО СЕ ПРЕИЗЧИСЛЯВ В ДОЛАРИ ПО КУРСА И ПАЗАРЛЪКЪТ ЗАПОЧВА ОТТАМ.МИНАЛИЯ ДЕН СЕ ВЪРНАХМЕ ОТ ИСТАНБУЛ.ЕДИН ЧАЙ МИНАЛИЯ МЕСЕЦ СТРУВАШЕ 6 ЛИРИ, СЕГА Е 10-12.