Търсят се: Строители, учители, сервитьори...

5.7% е регистрираната безработица през юли
51
Търсят се: Строители, учители, сервитьори...
Снимка: архив, БулФото

5.7% е регистрираната безработица и през юли, показва статистика на Агенцията по заетостта. Отчита се минимално понижение от 0.08 процентни пункта спрямо юни 2018 г. и от 1.0 процентни пункта на годишна база.

Регистрираните безработни в края на месеца са общо 185 834, като числеността им се свива с 1.5% спрямо предходния месец и с 15.9% спрямо година по-рано.

Новорегистрираните през юли са 22 637, като от тях 1 699 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа.

Общо 17 211 души са постъпили на работа през месеца, като 82.4% от тях са устроени в реалната икономика. В субсидирана заетост са включени 3 036 души.

През месеца общо 1 178 безработни са включени в обучения за придобиване на нова квалификация и ключови компетентности. Професиите, в които се обучават курсистите, са основно в направленията търговия на едро и дребно, приложна информатика, строителство и градинарство (паркове и градини), а ключовите компетентности са най-вече дигитална, предприемачество, умения за учене.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юли са 15 707, като 75.7% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (30.9%), търговията (14.0%), хотелиерството и ресторантьорството (8.2%) и др.

Най-търсени през месеца са били работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; преподаватели; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); продавачи и други.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
32
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
Нека търсят. За тези заплати може и да се намерят някакви будали,ама и те вече са на изчезване.
5
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То хубаво се търси, ама трябва малко и да се дава. Не може само да се търси, без да се дава. Най-масово получаваната заплата в България е 660 лева нето. Продължавайте дс търсите.
4
0
 
43
 
! Отговори
Бай УЙ преди 5 години
Търсете, търсете...За безпари никой няма да работи. Мои близки имат хотелче в Австрия, цялото семейството бачка от тъмно да тъмно и ценят труда на колегите си, заплащайки го подобаващо. А тук...всички знаем как е. Търсете, тепърва щ търсите!
3
0
 
55
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Търси се нормално заплащане на труда, ако някой чорбаджия го постигне, ще си намери и работници.
2
0
 
54
 
! Отговори
Пен преди 5 години
Пак ли дежурната новина за липсата на кадри ? А за липсата на работодатели ,които плащат нормално ще има ли ?
1
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има да внасяте укри,монголци,татари,и всякаква неспособна гмеж робовладелци,докато не фалирате скоро без еврофондове.