Помни какво си купил, какво гледаш, слушаш... Вярваш ли на компютъра си?

Документален филм изследва опасността от технологиите
16 авг 2018 18:45,
16
Помни какво си купил, какво гледаш, слушаш... Вярваш ли на компютъра си?
Снимка: The Guardian

Технологията и изкуственият интелект са бъдещето? Не, това вече е настоящето.

По всяка вероятност четете тази статия на електронно устройство, което съдържа цялата забележителна информация от живота Ви.

Дали сте достъп до банковата си сметка, използвате компютъра си за финансови трансакции. Компютърът, може би, е запечатал най-важните Ви разговори с близки, колеги и дори лични моменти. Той помни какво сте купили, каква музика слушане и дори знае с кого излизате.

Въпросът е – вярвате ли на този компютър?

Това е и въпросът, който Крис Пейн поставя в новия си документален филм. Целта му е да изследва дали съществува потенциална опасност за катастрофа по пътя към все по-големия стремеж за развитие на технологиите.

Предимства като изкуствения интелект, все по-голямата автоматизация на машините, които научават нови алгоритми водят човечеството към забързан свят с много удобства.

Същевременно, обаче, същите тези удобства могат да доведат до апокалиптичен сценарий. Опасността от автоматизираните оръжие, електронната фалшификация и всевъзможни хакерски атаки, свръхперсонализацията – всичко това е част от реалния "екзистенциален" риск, пред който сме изправени.

"Хората твърде бързо се доверяват на вещите, които се "грижат" за тях. Дигиталните програми имат истинска връзка с хората, които ги използват. Използваме електронните си устройства, за да осъществяваме всевъзможни покупки – самолетни билети, книги, резервации на хотели и истински вярваме, че алгоритъмът ни дава най-изчерпателната информация, най-добрата оферта", споделя режисьорът на документалния филм "Вярвате ли на този компютър" Крис Пейн.

И наистина, ако се замислим, устройството знае всичко за нас. Само преди месеци избухна скандалът с Кеймбридж Аналитика, когато стана ясно, че компанията е използвала неправомерно данни на потребители на социалната мрежа Facebook още от 2014 г.

Вероятно не сте се замисляли, или може би просто не сте обърнали достатъчно внимание, но рекламите, които ви се предлагат уж случайно в Интернет, са всъщност резултат от подробно изследване на вашите търсения в мрежата и дори личните ви разговори с приятели. Само за пример – разговор с човек във Facebook, включващ думата "суши" веднага ще доведе до реклами с изгодни оферти от най-близкия суши ресторант.

Режисьорът на "Вярвате ли на този компютър" е бивш шех на интернет компания, която става жертва на дот-ком балона, който се пука в периода 1999 – 2001 г. След това Пейн прекарва известно време в изучаване на технологичния сектор и стига до извода, че човечеството стига до самоунищожение – хората заместват своята интелектуална дейност от софтуери а физическата – с автоматизация. За да не попаднем в капан и да не загубим своята сигурност и лично пространство, от нас зависи да подлагаме използването на технологиите, както и тяхното развитие – на регулация.

"Има много прости начини да сведеш до минимум своите дигитални следи – да закриеш камерата на телефона или компютъра си с черно тиксо, така че лицето ти да не става постоянен обект на наблюдение от срана на този, който е получил достъп до устройството ти, например", споделя режисьорът.

С този филм, обаче, основната цел е проблемът да се постави на масата. Според Пейн нехайното отношение спрямо Писмото от Копенхаген от 2017 г., което призовава за по-внимателно използване на технологиите, може да доведе до фатални последици.

"За компютъра системата за сигурност на най-голямата ядрена програма в света е просто игра. Трябва да бъдем изключително внимателни, ако искаме да направим технологиите перфектни играчи. Защото… какво може да се обърка?", споделя Крис Пейн пред "Гардиън". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Имам един комп от 90-те години които го ползвам за връзка с децата и да про4ета какво се слу4ва по света." Ама нали ни телефон, ни телевизия ... Обаче имаш интернет за компа си. Аз, ако бях на теб, щях да ходя в библиотеката. Поне да не плащам интернета и да не чакам по 12 минути, да ми се рендиара google.
12
0
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Да живее научно-техническия прогрес!
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам телефон нито стационарен нито мобилен. Не гледам тв. С децата които са в 4ужбина се 4увам по скаипа от време на време. Не робувам на технологиите а ги ползвам само при необходимост. Имам един комп от 90-те години които го ползвам за връзка с децата и да про4ета какво се слу4ва по света. За нашата територия не се интересувам то е ясно унищожението е тотално усещам го по пенсията си. Ако бях по млад едвали щях да остана при мутрите но нямам избор на 70 г. не съм за разходки извън бг.
10
2
 
6
 
! Отговори
gunyu преди 5 години
абе, кой се интересува от мойте 1000лв де ги харча, и на коя лайк слагам.
9
1
 
3
 
! Отговори
ку40 преди 5 години
онлайн банкиране, повече няма кво да си говорим
8
2
 
7
 
! Отговори
??? преди 5 години
А я се чуда що Баце пуща важните новини през фейсо.
7
1
 
5
 
! Отговори
Otia dant vitia преди 5 години
Безделието ражда пороци.Помислете!(който не иска да не дизлайква)Всички беди се стоварват там,където някой ти обещава,как без да си мърдаш пръста ще:забогатееш,изучиш,станеш интересен за другите.Да, ама не.Забогателите,образованите и тези,които ги "дават" постоянно по TV-то,са си платили с парите на абдалите,като теб.Ти си купил продукта им или си "заидейнат" от тях.Всъщност ти си зомбифониран и щастлив,че ако дишането не бе рефлекс,щеше да си мъртъв.То ти на майка си не вярваш,та на...си.
6
1
 
7
 
! Отговори
акуд преди 5 години
опасноста от интернен НАЙ-вече е за ПОЛИТИЦИТЕ, защо???? защото интернет дава мигновена обмяна на филмчета , събития , мнения, информация(разбира се има и много ЖЪЛТА информация, но нея е има и в реалния живот. та ПОЛИТИЦИТЕ искат да наложат цензура на интернет защото НЕ МОГАТ да лъжат на спокойствие
5
1
 
6
 
! Отговори
и освен това преди 5 години
До Анонимен 2Има ли възможност за далавера,тя винаги се случва!Винаги!
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Дали сте достъп до банковата си сметка, използвате компютъра си за финансови трансакции. Компютърът, може би, е запечатал най-важните Ви разговори с близки, колеги и дори лични моменти."Ами всъщност не съм. Въпросните операции ги извършвам лично и на място, положението с покупките е същото. А най-важните ми разговори с приятели ги осъществявам лице в лице, уговарям си срещите лице в лице или чрез телефонен разговор без излишни подробности. Нямам профили в социалните мрежи.
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярвам щото знам кво пиша и ше го пиша по тоя повод да попитам оня ти у пет ли спинкаш иси прибрал колата в гаража или рома ти дръпна водата
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко това е вярно, че и повече, но за жалост не можем да се изолираме от света. Тези технологии ни направиха, стадо овчици без личен живот и индивидуалност.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората трябва да се пазят от машините. Казали са го много хора през годините. Какво повече искате.