Наемател-чужденец във вашия имот? Какво трябва да знаем за него?

Не третирайте чуждите граждани като хора с неограничени възможности
17 авг 2018 18:43,
29
Наемател-чужденец във вашия имот? Какво трябва да знаем за него?
Снимка: pixabay.com

Какво трябва да знаете, ако имате чужденец за наемател. Какви са неговите очаквания и навици, за какво да внимавате вие?

Елена Хаджитенева от агенция за недвижими имоти АНТРЕ споделя пред imoti.net няколко кратки, но полезни съвета при сключване на договор за наем с небългарски гражданин.

Съвет 1:

Не третирайте чужденците като наематели, които разполагат с неограничени финансови възможности. Ако решите да завишите цената на имота си, трябва да знаете, че рискувате той да се изнесе преди изтичането на срока на договора. Причината за това е, че още преди пристигането си в България чуждестранните наематели правят задълбочен анализ за пазара на имоти. Съветът ми обхваща диапазонът на търсене от 250 евро до 350 евро за 2-стаен апартамент под наем.

Съвет 2:

За чужденците е практика да използват услугите на брокери на недвижими имоти. Няколко са причините, които ги водят до избора на един или друг консултант:
 а) компанията, с която започват съвместна дейност, препоръчва конкретен брокер
 б) чрез познати и други препоръки
 в) на случаен принцип

Статистиката е красноречива, че чуждестранните наематели се свързват с брокера си предимно заради показатели „а“ и „б“. Тези обстоятелства ме карат да ви препоръчам да се допитвате до техните консултанти относно компанията, в която ще работят или за техните бъдещи намерения, свързани с престоя им на територията на града.

Съвет 3:

Когато сте решили окончателно, че искате за дългосрочен наемател чуждестранен гражданин, трябва да изискате документ за самоличност или студентска книжка, заверена от съответното учебно заведение. Това ще говори достатъчно за бъдещите намерения и времеви обхват на дейноста на вашия наемател.

Съвет 4:

Вземайки за наемател чужденец, вие приемате и навиците им за плащане на сметки. Голяма част от тях не са наясно, че елементарни неща, като заплащането на консумация на ток и вода се извършват ежемесечно. Бъдете търпеливи през първите няколко месеца и наблюдавайте дали спазват сроковете за заплащане на консумативите. В случай, че не го правят, често е въпрос на неразбиране, отколкото на недобросъвестност.

Съвет 5:

Този съвет е релевантен както за чужденци, така и за българи. Не пропускайте да упражнявате правото си на ежемесечна проверка. Въпреки че първите, според моя опит, се отнасят с голямо уважение към чуждия имот, все пак правилото познава безброй изключения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
същата статия 1/1 я има от 3 дена в пикабу. от руския уикенд ли вече преписваме? читалищна работа.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чужденеца идвайки в българия ще приеме българските навици. Никой не го е викал в България. И наши хора и с чужденци договорите трябва да бъдат железни. Ежемесечна среща и сума за 3 месеца в гаранционна сметка, или предплащане за тримисечие. Застраховка на жилището също.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ок, Пипи .. нека направим изследванията и ако се окаже, че не си "чистокръвна" напускаш страната, става ли :)
21
1
 
3
 
! Отговори
oт CиднeйAвстpaлия преди 5 години
До оскотял ГУЩЕРАми малко грешиш, имам къща за милион в полите на Витоша. Е айде може да не е милион но е над половин. Декар е целия ми имот. Сега седи празна, до преди да се преместя в сидней живеех в нея, и с колата за 17 минути бях в бизнеспарка. Имам и апартаменти из софия, един от тях е на пъпа на софия, на баш центъра. Плащам си данъците и си движа бизнеса. Не преча на никой и никои не ми пречи.Знам че няма да ми повярваш защото е несъвместимо с твоя бит и култура, но ако щеш вярвай
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да знаете, че може да ви рита в главата и да ви бие по всяко време и без причина, за което може да ви плати 300 лв., а може и нищо да не ви плати.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Пак си обЪркаАл рейса, пич!
18
0
 
2
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
До16:Има наука наречена етнология/етнография.Моля те разгърне някой учебник и не се плаши:повечето изследвания са направени от добри специалисти.Започва да се развива още след освобождението и не вярвай на мен а на изследвания от 40 те години.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако някойси мисли, че автоматично е невероятен, умен, красив и можещ, защото се е родил българин или друг ... Моите съболезнования на близките.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Този съвет е релевантен както за чужденци, така и за българи. Не пропускайте да упражнявате правото си на ежемесечна проверка. Въпреки че първите, според моя опит, се отнасят с голямо уважение към чуждия имот"Все едно българите сме някакви добичета, а добрите чужденци, милите са се надънели сред нас. И аз ползвам боркери, и аз имам договор и на мен ми искаха документи за самоличност ... Все едно слушам, как някой обяснява на "прстосмъртните" как да си връзват обувките ...
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смепни са ми българи, който едва ли не си мислят, че са реки потомци на хан Аспарух и няма ниииииииикакви други гени "умесени" (доста неуметен термин) с техните, че тръгнали, да казват, че дадени хора, защото не били достатъчно българи, не били и хора ... Ало, нацистите ги оправиха преди 75 години, стига с глупости.
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
350 евро за две стаи? Какво правите ? Носите и храна, чисите и сменяте чаршафите всеки ден ли?
13
2
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Нещо съвет за Българе хау то рент хоум ин Лондон. Без да им се налага да прескачат съседски огради като им се досере.
12
3
 
8
 
! Отговори
пп ГЕРП преди 5 години
И внимавайте министър Ангенгелкова да не ви изпрати маскирани мутри защото и пречите на бизнеса с хотели!
11
0
 
2
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Благодаря,8 и 9.Не знаех за шоплука и Боженци.
10
0
 
1
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Ако отидете в Алфа Тар ще видите типично котлон ска носия и говор.Народните им песни са същите.Преди години се правеха срещи на родовете от Добруджа и котленци. Знаеха се родовете а и много имена се срещат със същата честота и особености.Може да разгърне те някоя етнология за повече информация
9
2
 
2
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
За синдито ще го щавя с 1000% печалба понеже няма имот в БГ ,,милионера,, и затова живее под моста Харбър Бридж
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пипи дългото чорапчеИма и потомци на преселници от Боженци. Цяло едно село е основана от хора, които са дошли оттам (Бръшлен).
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Добруджа всички са преселници от Румъния"?!?!?!Не си наясно, пич!Има местни българи, а също и турци, които от поколения си живеят там.Има българи, които в края на 19 в. са дошли в Добруджа от Шоплука, защото много турци са продавали чифлиците си и са се изселвали в Османската империя.Има роми, които от векове живеят в Добруджа.Може и да има хора от Румъния, но те не преобладават.
6
1
 
3
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
До 3:Българите в Добруджа 60%са преселници но са българи.След споразумението се дава и разменят имот срещу имот на около същата цена в съседната държава.И са българи.Друга голяма група са преселници от поредната руско-турската война които заминават за Русия и после се връщат след к римската война като се опират на споразумението че в Турция се приемат като отделен народ българите и който иска да се върне.И досега има райони около Силистра които знаят корените си-Котел,Ямбол ските села,Жеравна.
5
1
 
12
 
! Отговори
мале мале преди 5 години
До Анониментова с прехвърлянето на партидата не работи в БГ защото пак отговорното лице е собственика на жилището. Т.е. ако наемателя не си плаща пак собственика ще ги плати ... аман от разбирачи