Пекин недоволен: Китайската армия протестира пред САЩ

Китай се противопоставя на доклад на Пентагона
Обновена: 18 авг 2018 10:02 | 18 авг 2018 09:46, Елка Василева
54
Пекин недоволен: Китайската армия протестира пред САЩ
Снимка: архив, Reuters

Китайското министерство на отбраната изрази протест пред Вашингтон заради доклад на Пентагона, в който се посочва, че китайските въоръжени сили вероятно тренират за удари по САЩ и техните съюзници, предаде Ройтерс.

Китайското министерство на отбраната заяви, че в доклада на Пентагона са изтълкувани превратно стратегическите намерения на Китай и е преувеличена "така наречената китайска заплаха".

"Китайската армия се противопоставя категорично на това и изрази решителен протест пред САЩ", гласи декларация на министерството.

Още по темата

Оценката, която беше направена в момент на напрегнати американско-китайски отношения, се съдържа в годишен доклад на министерството на отбраната на САЩ. В него се изтъква, че Пекин се опитва да засили глобалното си влияние и че по оценки на Пентагона китайските разходи за отбрана за 2017 г. са надхвърлили 190 милиарда долара, отбелязва Ройтерс.

Китай следва курс на мирно развитие и отбранителна национална стратегия. Той винаги е допринасял за световния мир и е защитавал световния ред, заяви министерството на отбраната в Пекин.

"Целта на засилената модернизация на китайската армия е опазване на националния суверенитет, на сигурността и интересите в сферата на развитието, както и (опазване на) глобалния мир, стабилност и благоденствие", се посочва в декларацията. "Китайската военна реформа, разработването на оръжия и отбранителните способности в интернет пространството са оправдани. Критиките в американския доклад са чиста проба догадки", заяви министерството.

Според доклада на Пентагона, макар Народноосвободителната армия да е разширила оперативната си дейност, не е ясно какво послание иска да изпрати Китай с полетите на бомбардировачи "освен демонстрация на повишени способности".

Тази година бомбардировачи на китайските военновъздушни сили кацнаха на острови и рифове в Южнокитайско море като част от учение в спорния регион, пише БТА.

През януари Пентагонът постави противодействието на Китай и Русия в основата на новата си национална стратегия за отбрана.

През юни американският министър на отбраната Джеймс Матис стана първият шеф на Пентагона, посетил Китай от 2014 г. досега.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
3
 
! Отговори
Абе кауна от ефира преди 5 години
До JJIvanov от ефира,нищо не ти разбрах. А намали ракията.
40
6
 
2
 
! Отговори
JJIvanov от ефира преди 5 години
Заради тежки увреждания на ядрото на Земята и на слънцето с НОВА тежко вредна техника вкл качена на сателити и сонди има тестове з а ликвидация на цялото човечество..Примерно за Северна Америка до Флорида се карат експерти дали да ги ударят с една древна бомба или с две по малки..Преди са ползвали една мощна височинна бомба но е имало откат срещу тези бази на военно терористичната мафия../тежко въоръжена получовешка цивилизация/
39
6
 
2
 
! Отговори
Кротко преди 5 години
Да се внимава това са медиини конфронтации правят се от *** обсебващи хора .За трайно увреждане на Балканите черни *** от тн" първо пришествие на жестоки врагове" ползваха телата на МАдлин Олбрайт и Мира Маркович..Чрез обсебени теле канали предизвикаха конфликта в Косово последваха тежки удари вкл с НЕДОПУСТИМИ УРАНОВИ СНАРЯДИ.,..Сега милиони чакат ракови проблеми други вече починаха./подават възмутени от Балканите ..
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ти овчарю, още не си открил буквата Ч.
37
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краварите все още не са разбрали 4е този Китаи не е онзи преди 50 години когато народа беше обле4ен с ватенки и единственият превоз беше влосипеда.
36
4
 
10
 
! Отговори
пенко преди 5 години
АНАЛИЗАТОРИ НА ЦРУ -ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА СЛЕДНИЯ ФАКТ ! ... В ЗАПАДЕН КИТАЙ ИМА ЕДНА МЮСЮЛМАНСКА ОБЩНОСТ , КОЯТО ВАШИТЕ ЕВРЕЙСКИ ГОСПОДАРИ МОГАТ ДА ИЗПОЛЗВАТ ЗА ПОДРИВНА ДЕЙНОСТ СРЕЩУ КНР !!! ТАКА И ТАКА ЗАГИВАТ - ПОНЕ ДА ИМА ПОЛЗА ЗА ЕВРЕЙСКОТО ЦЪР-ЦЪР-УУУ / ЗА ТЪПИТЕ -ЦРУ/!!!
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"само се чуди как да завладее тайван"По същия начин както ние исторически се мъчим да станем едно с Македония /което май не е добра идея вече/.
34
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да бе, мирна държава, която окупира тибет, южна (вътрешна) монголия и само се чуди как да завладее тайван.
33
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радвам се,че сащ,са бита карта,истината полека лека,излиза
32
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В АМ. са сбирщината прест.от цял свят.с една дума,държава на лудите
31
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държава, в която има публични екзекуции и рязане на ръце е дивашка държава.
30
4
 
2
 
! Отговори
да не ривете преди 5 години
Периметър 21,да ги подсетя,лудите от големият гьол
29
2
 
14
 
! Отговори
Москва не верв,на съ преди 5 години
Фашист-гтонската лудница
28
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са гадняри, животът там не струва.Никой обаче не бяга в Русия, Индия и Китай...Защо?Ако може форумните *** да отговорят.
27
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пекинската армия може да протестира пред вожда си. САЩ и Япония им дреме за протестите им.
26
12
 
26
 
! Отговори
ХАХАХА преди 5 години
Любезна и лека, но официална китайска гаргара с говедарите. Финно и мазно. Всеки вече се гаври с кашерната ***, но китайците го правят с недостижим финес. По-елегантно от британски хумор дори. Пълен кеф.
25
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На китайчетата им свърши мандата като работни пчелички. Много си вдигнаха заплатите над $850 средна работна заплата и вече никак не са интересни на инвеститорите. Скоро ще има и спукан китайски кредитен балон.
24
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента в който спре изтичането на интелектуалния елит от света в посока САЩ, реднеците няма да могат да си насадят кукуруза и памука.
23
4
 
21
 
! Отговори
Сун-Дзъ каза: преди 5 години
Изкуството на войната учи да се осланяме не на възможността врагът да не се яви, а на собствената си готовност да го посрещнем; не на вероятността да не ни нападне, а на обстоятелството, че сме направили позициите си непревземаеми.
22
7
 
24
 
! Отговори
да преди 5 години
да не говорим, че ако секне изтичането на мозъци от Индия, Китай и Русия към САЩ. .кравите сами не могат и кламер да произведат