Търговската война на Турция: Заплаха или възможност за България?

Напрежението може да има значителни последици за българската икономика
19 авг 2018 20:50, Екип на Investor.bg
199
Търговската война на Турция: Заплаха или възможност за България?
Снимка: Reuters

2018 г. вероятно ще остане в новата икономическа история като годината на търговските войни и постоянната размяна на икономически заплахи. Последната страна, озовала се във водовъртежа от ескалиращи мита и високопарни изказвания, доминиращ търговската политика на САЩ през последните месеци, е Турция, пише в свой анализ Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Още по темата
За разлика обаче от търканията с Китай, страните от NAFTA и Иран, този конфликт може да има по-силно отражение както на Балканите, така и конкретно в България.

Поредната митническа битка

Без да се впускаме в подробности, поводът за размяната на залпове между Вашингтон и Анкара беше задържането на американски пастор в Турция, обвинен в шпионаж и тероризъм още през 2016 г. и отказът на властите да го освободят.

По-рано Турция вече беше въвела насрещни мита в отговор на повишаването на тези върху внасяните в САЩ алуминий и стомана. Последната седмица обаче администрацията на Доналд Тръмп реши, че политическата криза между двете страни следва да се разрасне и в посока на икономическо противоборство и обяви увеличение на митата върху металите от Турция.

В отговор президентът Реджеп Ердоган обяви рязко повишаване на митата върху вноса на американски автомобили и алкохол, и ако съдим по поведението на американската администрация в последните няколко търговски конфликта, ескалацията няма да спре дотук. В политически план конфронтацията с Турция изглежда рискова. Въпреки че страната е членка на НАТО, а икономиката ѝ е силно обърната на запад, през последните години Ердоган флиртува с Москва и продължителен търговски конфликт може да я тласне още по-близко в руската орбита.

Ефектите върху България

Геополитиката и последствията от нея настрана, тази нова конфронтация може да има значителни последици за българската икономика, тъй като Турция е сред най-големите ни търговски партньори, а и важна дестинация за български туризъм.

За 2017-та година, според данните на БНБ, Турция е четвъртият по големина пазар за българския износ, нареждащ се зад Германия, Италия и Румъния и отчитащ общ обем на износа от 2,1 милиарда евро. Този обем е относително постоянен, като е нараснал с 3,7% спрямо 2013 г., но страната като цяло държи стабилно четвъртата си позиция през целия период.

Вносът от Турция от своя страна за същия период е нараснал значително –от 1,4 милиарда евро до 1,9 милиарда евро или с 36%. Тъй като един от най-значителните ефекти от турската криза е рязкото обезценяване на лирата спрямо долара и еврото, тя заплашва да промени търговския баланс, тъй като вносът от Турция става значително по-евтин, а износът за южната ни съседка – доста по-скъп. Трябва да имаме предвид обаче, че обезценяването на турската валута започна още в началото на годината и по тази причина е възможно да проверим наличието на такъв ефект в данните за търговския баланс по месеци.

Месечните данни ясно показват влиянието на обезценяването на турската валута както в ръста на вноса от Турция, така и в спада на износа на България към този пазар. Българският износ спада с  18% за първите 6 месеца в левово изражение (според данните на НСИ), но за сметка на това вносът на турски стоки бележи едни от най-високите си стойности през първото тримесечие на 2018 г. Видно е, че обезценяването на лирата от последните няколко месеца се е отразила на търговския обмен между двете държави и това ще продължи да се вижда и в данните за летните месеци, предвид това, че темпът на обезценяване се ускори през август. (

Отчитайки това е в реда на нещата да очакваме обръщане на баланса и дори генериране на търговски дефицит там, където доскоро е имало значителен излишък, пише в анализа.

Целият анализ прочетете в Investor.bg


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
Handel преди 6 месеца
До Анонимен 107: Всъщност евреите, живеещи във Византия са играли ролята на пета колона и заедно с венециянците са главните виновници за превземането на Константинопол.
112
0
 
0
 
! Отговори
Handel преди 6 месеца
"Видно е, че обезценяването на лирата от последните няколко месеца се е
отразила на търговския обмен между двете държави и това ще продължи да
се вижда и в данните за летните месеци, предвид това, че темпът на
обезценяване се ускори през август" След като в България има такива експерт, няма начин да не разцъфнем. След като натрупа цяла страница с общи лафове (но с анти-тръмпови намеци), "експертът" най-накрая се сети да добави и нещо, което всеки знае.
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ердо ,главните ти врагове са либовниците ти от кравария.най накрая ще го разбереш.....
110
0
 
1
 
! Отговори
... преди 6 месеца
Тази снимка от БАНГЛАДЕШ ли е?
109
2
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 6 месеца
" Много е красива съпругата на султана , а с този чембер на главата станала още по- красива " ! Заприличала на Зюмбюлка от ромската махала !
108
0
 
4
 
! Отговори
Панталеев преди 6 месеца
Разбира се,че е възможност,както по край Юго-ембаргото Гриша Ганчев и други тарикати изнасяха гориво,така и сега ще стане същото
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да,
евреите са имали специален статут в Отоманската Империя - турците,
примерно, не са имали право да ги съдят нито наказват или пращатзатвор.
Евреите са имали собствени съдилища. На практика, система в системата.--- ta pisem istinata kogato ima nerazbiratelstvo mujdu evrein i turcin mi posoci 1 slucay kogato sa sideni v evreysko sidiliste ti si go razbral no nedorazbral kogato ima spor mejdu evrein i evrein ili hristiyanin i hristiyanin togama imat pravo da se sidyat po tehnite si rel. zakon
106
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ердоган ще завлече Турция към дъното. Накрая ще го линчуват като Чаушеско, ако не успее да избяга навреме.
105
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Еврейските лихвари и харемите са упавлявали османската империя.Султаните са били техни марионетки.
104
3
 
14
 
! Отговори
Yan преди 6 месеца
"а и важна дестинация за български туризъм" И в какво е важна?
103
3
 
14
 
! Отговори
Solar Power преди 6 месеца
До просветление
До 97. Истинските ни поробители са били гърците и евреите. Дори и църквата в Охрид закриват. За султана е било важно да има подданици и то ХРИСТИЯНИ защото само те плащат данъци. Да не се буди "раята", да се плодят за да има войници за империята и такива които да я управляват. Това е простата истина.
102
2
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 6 месеца
Да точно за това говоря ! Османската империя (турция) е била влика когато религията е била отделно от науката. Когато са смесили тези неща и става упадък. Ататюрк се е поучил от историята и вдига Турция от прахта ! Ако той не беше реформирал и отделил религия от наука сега нямаше да има Турция. А в по ново време нашия мустакатко Ердо прави отново грешките на султаните от края на 17-18 век. И те са били велики но в крайна сметка виждаме колко е останало от империята на султаните от 14-16 век :)
101
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ердоган е като кючекчийка.От където и плащат натам хвърля гюбеци.Дали ще е Русия или САЩ няма значение.Хем са нагаждачи турците,хем натрапчиви.Подло племе.Средновековници.
100
2
 
10
 
! Отговори
До Solar Power преди 6 месеца
Да, евреите са имали специален статут в Отоманската Империя - турците, примерно, не са имали право да ги съдят нито наказват или пращатзатвор. Евреите са имали собствени съдилища. На практика, система в системата.
99
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 161 преди 6 месеца
Да, възможно е, гугълни Едуард Ходос, евреин, е председател на една еврейска община (не единствената) в Харков, той публично прие християнство с кръщение в една река и сам се нарича "православен евреин". Направил е много видеа на нета на тема злото което причинява в частност световната сектата Хабад по целия свят, написал е книги на тема произхода на фашизма - твърди че, корените му са в еврейския ционизъм. В близкия исток също има евреи християни от едно време.
98
23
 
6
 
! Отговори
заключение преди 6 месеца
До Су 34

Никога не е имало турци в България и турско робство не е имало а еврейско!
97
7
 
9
 
! Отговори
просветление преди 6 месеца
До Solar Power

Че, то истинските ни поробители са били евреите! Под тяхната егида идват турците!
96
1
 
5
 
! Отговори
истината преди 6 месеца
До Злобни из.мекяри

Това са 3 милиона навън!!! Нищо не остана за нас!!!
95
16
 
16
 
! Отговори
гяур преди 6 месеца
До A

Робството ви крепеше цепи 500 години и пак ще ни крепи ако си имаме султан!!!!!!!!!!!!!
94
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пламне ли къщата на съседа, чакай бедата и увас.
Богатият съсед е благо за бедния, а два бедни съседа са бреме един за друг, защото дори при силно желание не биха могли да си помогнат един-другимо!