Търговската война на Турция: Заплаха или възможност за България?

Напрежението може да има значителни последици за българската икономика
19 авг 2018 20:50, Екип на Investor.bg
199
Търговската война на Турция: Заплаха или възможност за България?
Снимка: Reuters

2018 г. вероятно ще остане в новата икономическа история като годината на търговските войни и постоянната размяна на икономически заплахи. Последната страна, озовала се във водовъртежа от ескалиращи мита и високопарни изказвания, доминиращ търговската политика на САЩ през последните месеци, е Турция, пише в свой анализ Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Още по темата
За разлика обаче от търканията с Китай, страните от NAFTA и Иран, този конфликт може да има по-силно отражение както на Балканите, така и конкретно в България.

Поредната митническа битка

Без да се впускаме в подробности, поводът за размяната на залпове между Вашингтон и Анкара беше задържането на американски пастор в Турция, обвинен в шпионаж и тероризъм още през 2016 г. и отказът на властите да го освободят.

По-рано Турция вече беше въвела насрещни мита в отговор на повишаването на тези върху внасяните в САЩ алуминий и стомана. Последната седмица обаче администрацията на Доналд Тръмп реши, че политическата криза между двете страни следва да се разрасне и в посока на икономическо противоборство и обяви увеличение на митата върху металите от Турция.

В отговор президентът Реджеп Ердоган обяви рязко повишаване на митата върху вноса на американски автомобили и алкохол, и ако съдим по поведението на американската администрация в последните няколко търговски конфликта, ескалацията няма да спре дотук. В политически план конфронтацията с Турция изглежда рискова. Въпреки че страната е членка на НАТО, а икономиката ѝ е силно обърната на запад, през последните години Ердоган флиртува с Москва и продължителен търговски конфликт може да я тласне още по-близко в руската орбита.

Ефектите върху България

Геополитиката и последствията от нея настрана, тази нова конфронтация може да има значителни последици за българската икономика, тъй като Турция е сред най-големите ни търговски партньори, а и важна дестинация за български туризъм.

За 2017-та година, според данните на БНБ, Турция е четвъртият по големина пазар за българския износ, нареждащ се зад Германия, Италия и Румъния и отчитащ общ обем на износа от 2,1 милиарда евро. Този обем е относително постоянен, като е нараснал с 3,7% спрямо 2013 г., но страната като цяло държи стабилно четвъртата си позиция през целия период.

Вносът от Турция от своя страна за същия период е нараснал значително –от 1,4 милиарда евро до 1,9 милиарда евро или с 36%. Тъй като един от най-значителните ефекти от турската криза е рязкото обезценяване на лирата спрямо долара и еврото, тя заплашва да промени търговския баланс, тъй като вносът от Турция става значително по-евтин, а износът за южната ни съседка – доста по-скъп. Трябва да имаме предвид обаче, че обезценяването на турската валута започна още в началото на годината и по тази причина е възможно да проверим наличието на такъв ефект в данните за търговския баланс по месеци.

Месечните данни ясно показват влиянието на обезценяването на турската валута както в ръста на вноса от Турция, така и в спада на износа на България към този пазар. Българският износ спада с  18% за първите 6 месеца в левово изражение (според данните на НСИ), но за сметка на това вносът на турски стоки бележи едни от най-високите си стойности през първото тримесечие на 2018 г. Видно е, че обезценяването на лирата от последните няколко месеца се е отразила на търговския обмен между двете държави и това ще продължи да се вижда и в данните за летните месеци, предвид това, че темпът на обезценяване се ускори през август. (

Отчитайки това е в реда на нещата да очакваме обръщане на баланса и дори генериране на търговски дефицит там, където доскоро е имало значителен излишък, пише в анализа.

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
5
 
28
 
! Отговори
Бай Х преди 5 години
Турция ще се оправи но ние няма .Те имат големи диаспори в Европа и Америка имат и производство а ние не
89
8
 
21
 
! Отговори
Злобни из.мекяри преди 5 години
Демонокрацията превърна българите в циг.....,чакат все някой да се издъни ,за да изпълзят.Никаква икономика,никаква идея.Добре че са мигрантите та да хранят ско.товете,които само чакат,мрънкат,плюят и с нищо не допринасят за България,само вреди!
88
12
 
29
 
! Отговори
A преди 5 години
До 100% TURK - Много точно казано!Българинът е продажен, дребна душица - силен на думи (и на две ракии) слаб на дела! Сам на себе си е най -големият враг. България без робство ще изчезне не за 500, а за 50 год.
87
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова заблуден индивид е Ердоган , че ако някой му каже ,че Аллах не съществува - ще ще го тикне в затвора..
86
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам въпрос към по-запознатите - християнство при евреите възможно ли е? Вид езичество или? Не се смейте.
85
6
 
14
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До OTOMAN LEGACY..До 70 - Забравяш най-важното наследствто на Османската империя и как тя става такава ! Поне си прочети историята ! Ще ти кажа как ! Събира всички евреи от цяла европа и испания. Събира най-добрите математици инженери и строители от цяла европа. Кани ги в Цариград и им позволява да си ВЯРВАТ в каквото искат !!!Ето така е станала империята. В крайна сметка в 16-ти век султаните забравят това и резултата е видим. Сега Ердо прави същата грешка абсолютно. Махай забрадката !
84
2
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 75"Иран не пипа долари..." - глупости. Пипа здраво. Поне 60% от износа който имат е в долари :)Отвори им сайта на министерството....
83
0
 
4
 
! Отговори
Do Kiro преди 5 години
Сигурно са малолетни, още учат по некои от Бг спту. Иначе тая ниска култура, шаблонни драсканици не могат да се обяснат. Губиш си времето с тия недоносчета които и без това ще драскат глупостите си цела нощ.
82
0
 
3
 
! Отговори
haha преди 5 години
До КирчоВ момента спорите просяка и бедняка! Нито тоя Отоман е турчин, нито вие дето пишете сте случайни драскачи!___________________________________________________________________________Сигурно са малолетни, още учат по некои от Бг спту. Иначе тая ниска култура, шаблонни драсканици не могат да се обяснат. Губиш си времето с тия недоносчета които и без това ще драскат глупостите си цела нощ.
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста слаб дипломат, изпокара се с де що имаше държави.
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Псевдо антиамериканист. В крайна сметка откакто Ердоган е на власт САЩ започнаха да строят небостъргачи в Турция, преди това никой не позволяваше. Сега всеки небостъргач се строи с изричното разрешение на Ердоган, а това са много пари. 1 апартамент в тези сгради струва $1 млн.
79
2
 
1
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До OTOMAN LEGACY..Русия й попречи моето момче, сега същата Русия ще изрита и вас от Идлиб
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция няма никакви шансове да мине на страната на Русия, защото трябва да смени цялото си въоръжение. Дори да купят руски изстребители то ракетите на тези самолети са по друг стандарт и трябва да купят и ракети и боеприпаси за самолета, но и да си сменят всичко, защото всичко е по НАТО-вски стандарт в Турция.Купиха ракети от Русия само защото САЩ 20 г. ги мотаеше за "Томахоук", и като видяха, че САЩ няма да им продаде ракети "Томахоук", се обърнаха към руските. А не че са искали руски ракети.
77
3
 
1
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До 100%TURKМечтите са безплатни!
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган е човек на САЩ, както и да го въртят е така.1. Ердоган мрази Асад и многократно призоваваше САЩ да се намесят в Сирия.2. Ердоган е политикът,който в цялата история на Турция най-много е повтарял фразата "САЩ е наш стратегически партньор".3.Обръщането към Русия беше про форма и това се видя със свалянето на самолета. Вече Русия никога няма да гледа на Турция с предишните очи и винаги ще има 1 на ум.4.Като член на НАТО Турция използва стандартите на НАТО затова не може да купи самолети
75
5
 
10
 
! Отговори
Кирчо преди 5 години
В момента спорите просяка и бедняка! Нито тоя Отоман е турчин, нито вие дето пишете сте случайни драскачи! А иначе евала на ердоган за здравата ръка, и сащ нямат избор освен да клекнат на турция! Сащ няма да оставят така лесно турция на Русия! Така, че скапаните роби на евреите ще клекнат на ердоганчо и то много скоро!
74
2
 
10
 
! Отговори
100%TURK преди 5 години
До haha.Този път даже няма кой да ви зароби че да не изчезнете.....Този път с терминал 2 ще ви довършат.
73
1
 
0
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До СуЗабрави 34.
72
5
 
9
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До hahaВсъщност турци я България никога не е имало, турците са измислена нация без история.
71
1
 
1
 
! Отговори
haha преди 5 години
До OTOMAN LEGACY..Дрога и в Турция... Друго определение няма...