28 млекопреработватели от 258 не влагат мляко! Какво ли слагат?

"Имитиращите продукти" – само пакетирани и на отделни щандове
20 авг 2018 11:00, Златко Желев
77
28 млекопреработватели от 258 не влагат мляко! Какво ли слагат?
Снимка: Reuters

28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в България произвеждат имитиращи продукти, става ясно от регистъра на предприятията, произвеждащи храни от животински произход.

В списъка на млекопреработвателните предприятия, в колоната "Забележка" са посочени кои предприятия са заявили, че произвеждат млечни имитиращи продукти.

Да изберат дали ще произвежат истински млечни храни или такива с вложено палмово масло, бе задължението на предприятията, въведено с промени в Наредбата за хигиената на храните.

Още по темата

Това изискване е в сила от 19 юли и на производителите бе дадена възможност сами да определят какви храни ще произвеждат.

"Спазването на това изискване на наредбата ще бъде включено в обхвата на контрола от инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните", обясниха от агенцията пред "24 часа".

С друга промяна земеделският министър Румен Порожанов наложи забрана на насипната продажба на сирене, съдържащо палмово масло. Изменението бе разписано в наредбата за изискванията към млечните продукти и с него се дават 6 месеца на производителите да приведат продуктите си към новите правила. Срокът започна да тече на 9 юли.

Досега тези продукти можеше да се продават на грамажи на специални точки в магазините. Тази практика ще отпадне с измененията, т.е. продуктите с палма ще се предлагат само пакетирани на отделни щандове с надпис "Имитиращи продукти".

Измененията са поредна стъпка на министерството към насърчаване и подкрепа за българските производители и потребители.

В мотивите за промяната бе посочено, че имитиращите продукти трябва да бъдат ясно класифицирани като такива. Въпреки че в наредбата и преди имаше критерии за определяне на "мляко" и "млечни продукти" и техни производни, се срещаха случаи на заобикаляне на разпоредбите, установени при проверки на Агенцията по храните.

Наскоро земеделският министър Румен Порожанов обяви, че в една мандра няма да може да се произвеждат едновременно истинско сирене и продукт с палмово масло. Новото изискване е записано в наредбата за хигиената на храните и в момента е в процедура на обществено обсъждане.

"Искаме да пресечем възможностите да се спекулира с качеството, когато се обявява, че е млечен продукт, а вътре има растителни мазнини", обясни министърът.

Според него не може да се нарече сирене продукт, в който има литър-литър и половина мляко, а останалото е палмово масло.


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
10
 
! Отговори
ии преди 9 месеца
До Анонимен

Е така де , комунистите от герб!
50
0
 
9
 
! Отговори
иван преди 9 месеца
Едно е "млечни имитиращи продукти", съвсем друго "имитиращи млечни продукти". Затова преписването в училище и спането на работното место не трябва да се толерира.
49
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз купувам само от скъпото сирене.
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
на българския потребител му се полага стриганье, бой
47
0
 
15
 
! Отговори
ср преди 9 месеца
wsi4ki сирена на пипане са странно мазни! има ли някой мандраджия да обясни защо? на баба ми не беше така домашното сирене!
46
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Комунистите ограбиха държавата. Приватизатори като Нинова заграбиха бившите държавни предприятия.
45
0
 
21
 
! Отговори
:) преди 9 месеца
28 от 258 производители не влагат мляко. Явно влагат нишесте или нещо подобно.
Останалите 258 производители не значи, че влагат 100% прясно мляко. Болшинството също работят с нишесте, добавят сухо мляко, палмово масло за мазнина на продукта и те така. На пазара от продуктите които съм тествал, няма истинско краве сирене.
44
3
 
36
 
! Отговори
Ala_bala преди 9 месеца
Сиренето по времето на соца се произвеждаше по райони от мляко от същите райони. Палмово масло тогава не е имало. В "Дунавия" слагаха свинска мас, но тя е естествен продукт. Сиренето беше в дървени качета ( бурета ) и ли в тенекии. Отлежаваше е поне 45 дни е климатизирани складове или по пещери. Пробивът дойде в края на 90 години с навлизането на т.н. европейски технологии и не си е отивал. Най-лошото е, че и скъпите сирена са с вложени хидрирани мастни киселини.
43
1
 
19
 
! Отговори
Перо преди 9 месеца
Ако е само палмово масло, няма проблем. Но ми се струва, че започнаха да спестяват от палмовото и да слагат машинно.
42
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Знаете ли, че палмово масло се внася във България много преди да влезем в Европейския съюз. Нека си спомним продуктите в първите години на демокрацията. Всичко беше отвратително. А да се върнем няколко години по назад и да си спомним празните магазини. При соца вкусно и качествено беше онова, което сам си произведеш.Спомням си случая с една текезесарка, която почина отровена от препаратите, с които пръскаха. Здравето в България не вълнува никого. Сведено е до нула.
41
1
 
16
 
! Отговори
Тъпанар преди 9 месеца
Ясно! Това значи, че всички произвеждат ***, но 230 са фирмите гравитиращи около правителството. С остраняване на тези 28, се печелят още 8-9% печалба и се симулира адекватна дейност на държавна институция, че вече загряхме, че служителите в администрацията са колосална цифра и са подкупни.
Мандрите са окупирани от 90-та г. от му.три.те. Тогава правеха кашкавала и сиренето с украинско сухо мляко. Разликата е, че сега тия му.три ни управляват и използват палмово масло.
40
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вече не се знае какво ядем. Контролът е нулев.
Дори и цената не е гаранция. Купих насипно сирене за 11 лв/ кг и като видях етикета - СУХо мляко ?! Марката е "Сердика".
39
6
 
24
 
! Отговори
до 37 преди 9 месеца
А за второто качество западни евробоклуци произведени специално за Източна Европа, пълни с химии, Е-та и оцветители, пак ли е виновна българската държава?
38
0
 
18
 
! Отговори
тцтц преди 9 месеца
Ма има лесно , дайте списъка с тарикатите , или ги залепете на всяка витрина , защо ги криете това означава , че те ви плащат за да ги прикривате ...това значи ли че процента X се прибира от Герб !?
37
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В ЕС храните са качествени, така че не ни е виновен той. Липсата на контрол от страна на българската държава, търсенето на лесни печалби води до хаоса на пазара. Дори на селския пазар гледат как да те излъжат и пробутат некачествена стока. Този тарикатлък български е много устойчив и ни пречи да вървим напред. Сиромах човек, жив дявол.
36
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А защо изобщо не се забрани вносът на палмово масло, което е канцероген?
35
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А вие да не си мислите, че в сладоледа има мляко?
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Лично съм видял с очите си в една мандра,коята "пройзвежда кашкавал",суровината от която се "пройзвежда "кашкавала."

Напиши името на мандрата де! Не бъди родоотстъпник, като платените журналисти.
33
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Помните ли кой унищожи кравефермите? А сирене се прави от мляко. Яжте сега демократично сирене от палмово масло.
32
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
До Анонимен
Едва ли ги ядат ,щом знаят с какви *** ги тъпчат.