28 млекопреработватели от 258 не влагат мляко! Какво ли слагат?

"Имитиращите продукти" – само пакетирани и на отделни щандове
20 авг 2018 11:00,
77
28 млекопреработватели от 258 не влагат мляко! Какво ли слагат?
Снимка: Reuters

28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в България произвеждат имитиращи продукти, става ясно от регистъра на предприятията, произвеждащи храни от животински произход.

В списъка на млекопреработвателните предприятия, в колоната "Забележка" са посочени кои предприятия са заявили, че произвеждат млечни имитиращи продукти.

Да изберат дали ще произвежат истински млечни храни или такива с вложено палмово масло, бе задължението на предприятията, въведено с промени в Наредбата за хигиената на храните.

Още по темата

Това изискване е в сила от 19 юли и на производителите бе дадена възможност сами да определят какви храни ще произвеждат.

"Спазването на това изискване на наредбата ще бъде включено в обхвата на контрола от инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните", обясниха от агенцията пред "24 часа".

С друга промяна земеделският министър Румен Порожанов наложи забрана на насипната продажба на сирене, съдържащо палмово масло. Изменението бе разписано в наредбата за изискванията към млечните продукти и с него се дават 6 месеца на производителите да приведат продуктите си към новите правила. Срокът започна да тече на 9 юли.

Досега тези продукти можеше да се продават на грамажи на специални точки в магазините. Тази практика ще отпадне с измененията, т.е. продуктите с палма ще се предлагат само пакетирани на отделни щандове с надпис "Имитиращи продукти".

Измененията са поредна стъпка на министерството към насърчаване и подкрепа за българските производители и потребители.

В мотивите за промяната бе посочено, че имитиращите продукти трябва да бъдат ясно класифицирани като такива. Въпреки че в наредбата и преди имаше критерии за определяне на "мляко" и "млечни продукти" и техни производни, се срещаха случаи на заобикаляне на разпоредбите, установени при проверки на Агенцията по храните.

Наскоро земеделският министър Румен Порожанов обяви, че в една мандра няма да може да се произвеждат едновременно истинско сирене и продукт с палмово масло. Новото изискване е записано в наредбата за хигиената на храните и в момента е в процедура на обществено обсъждане.

"Искаме да пресечем възможностите да се спекулира с качеството, когато се обявява, че е млечен продукт, а вътре има растителни мазнини", обясни министърът.

Според него не може да се нарече сирене продукт, в който има литър-литър и половина мляко, а останалото е палмово масло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
35
 
! Отговори
Мечо преди 5 години
Според мене 80%и повече от мандрите не работят със сурово мляко, защото по селата се отказаха да гледат животни, поради недостатъчна рентабилност. Отскоро научих, че един собственик на мандра си е купил крава ,за да яде семейството му истинско сирене!
6
0
 
20
 
! Отговори
!!! преди 5 години
за бога, братя, не купувайте!
5
0
 
29
 
! Отговори
zeus преди 5 години
4 е прав, независимо от цената сиренето и кашкавала са все ***. Държавата е абдикирала да контролира мандрите или по-скоро контролиращите вземат парички под масата да си мълчат.
4
0
 
1
 
! Отговори
я па ти преди 5 години
Как каво слагат-пермолин.
3
0
 
28
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Клиентите на тия мандри няма да живеят дълго - но за собствениците е важно да богатеят за сметка на здравето на другите - пука им
2
3
 
18
 
! Отговори
алхимик преди 5 години
Ами ГМО-соя с лепило от тапети за стабилизатор и емулгатор!За 4 лв сирене-толкоз!
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В списъка на млекопреработвателните предприятия, в колоната "Забележка" са посочени кои предприятия са заявили, че произвеждат млечни имитиращи продукти."Аз пройзвеждам екскременти. Мога ли да се впиша и аз?