Гърция, Италия и Франция пламнаха от морбили

Еврокомисията: Ваксината е най-ефикасното средство!
20 авг 2018 21:25, Екип на Dnes.bg
15
Гърция, Италия и Франция пламнаха от морбили
Снимка: Архив, Reuters

Световната здравна организация алармира за епидемия от дребна шарка в Гърция, Италия и Франция, както и в Сърбия, Украйна, Русия и Грузия. От началото на годината в трите еврочленки и в останалите засегнати държави са регистрирани по повече от 1000 случая на морбили при възрастни и деца, което дава основание да се говори за епидемия.

В Европа от началото на годината заразата е регистрирана при над 41 000 души срещу 23 927 миналата година и едва 5273 през 2016-а. 37 души са починали през 2018-а от дребната шарка, 14 от тях в Сърбия.

Цифрите за полугодието надвишават годишните резултати от 12 години насам, алармира регионалният директор на СЗО за Европа Сузана Якаб.

Най-тежко е засегната Украйна с над 23 000 болни, а смъртността е най-висока в Сърбия. В България през последната година са регистрирани 11 случая на морбили, половината от тях от началото на 2018 г.

Според здравните експерти основна причина за връщането към това предотвратимо заболяване е намаляването на хората, които се ваксинират, както и заниженото качество на здравно обслужване в част от 53-те държави в региона.

"Васкините са най-ефикасният и ефективен начин за борба с дребната шарка", коментира Европейската комисия.

Неин говорител заяви, че неимунизираните остават уязвими и застрашават околните, затова на ваксинирането трябва да се гледа и като на акт на солидарност.

Световната здравна организация призова правителствата да засилят кампаниите за ваксиниране на населението, за да предотвратят по-нататъшно разпространение на заболяването, което е силно заразно.

Морбилите се предават по капков път, при кихане и кашляне. Обикновено минават без усложнения, но понякога водят до развитие на енцефалити, менингити, хепатит и пневмония.

Според СЗО, за да се спре заразата, поне 95% от населението трябва да е имунизирано с две дози ваксина срещу дребна шарка годишно. Въпреки че ваксинирането в региона покрива 90 на сто от децата, различията в нивата между отделните държави варират от 70 до 95 процента, което позволява разпространяването на дребната шарка и поражда епидемичното й разпространение в някои държави, предупреждават от СЗО.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще си ровят децата интелектуалките антиваксърки и това е. После ще им мине и няма да се правят на умни в близките 30-40 г.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Където има руски туристи ще има и епидемии.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко си идва на мястото. Европейците имат имунитет срещу шарката.
Добре дошли в Европа шимпанзета.
11
0
 
9
 
! Отговори
Ddd преди 2 месеца
Обаче корабите със заразоносители не спират да пристигат. А иначе със статистиките сме добре, брой мъртви, брой заразени, това ни остана само, да броим.
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заради ваксинациите тези болести ги бяхме забравили, но сега с това антиваксърско поколение, много БГ-Мами ще плачат.
9
4
 
0
 
! Отговори
До 8 преди 2 месеца
И кфо опщо има БАБХ с това морбили? Или просто да олабиш плюнката за спорта?
8
0
 
22
 
! Отговори
бай Иван преди 2 месеца
Да,арабусите и авганците ни донесоха зарази,но за сметка на това ни донесоха и " Мулти етническа култура" както казваха политиците и медиите след тях.Време е да им върнем културата,че и тях самите.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На времето заселниците на новия свят са уморили индианците със шарка.
Сега историятя ще се повтори май нов ама на стария континент.
6
0
 
19
 
! Отговори
d преди 2 месеца
докараха милиони африканци, и проблемите започват
5
2
 
11
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Като почнат често да мрат от морбили, останалите сами ще се сетят кое е по-добре за тях. Е, жертви ще има, но така е като има упорстващи и твърдоглави философи.
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бум на болестите, бум на продажбите на ваксини, лекарства ...
Бум на разходи за лечение ... Ама, "няма" бум на мигранти-болестоносители, нали?
Спокойно, еврогейци!
3
2
 
21
 
! Отговори
8 преди 2 месеца
Aaaa, каква ваксина???? Нали най-добре и европейско беше евтаназия? Ако са забравили как става да им пратим БАБХ

Иначе е ясно кой донесе в Европа тия болести и някои други по-екзотични, но ще си мълчим политкоректно, все пак сме медии
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Питайте някой доктор който работи там какви странни и интересни болести са им донесли новите афро-арабски приятели.Не се коментира официално щото не било полит коректно.Но реалноста не се интересува от политическа коректност.Предполагам че в скоро време ще има и пpoказа и може би чyма.То не може инструмента до края и душата в рая.
1
0
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
Тънка шведска линия...