Ленин, събуди се, Брежнев полудя! С хумор срещу дулата на танка

За чехите, словаците и тяхното чувство за хумор през Пражката пролет
20 авг 2018 21:45, Красимир Ангелов
74

Снимка: Reuters

Дори в сянката на съветските танкове, нахлули в страната посред нощ на 21 август 1968 г., за да смажат дръзкия опит за установяване на "социализъм с човешко лице", чехите и словаците запазват язвителното си остроумие, пише в свой материал за 50-тата годишнина от събитията в Чехословакия Фран прес.

Още по темата
Първоначалният шок отминава и като не могат да се отбраняват по друг начин, хората спонтанно превръщат улиците в своeбразно хумористично списание - покриват стените с импровизирани афиши и надписи, правени с четка или тебешир.

"Дружбата се задълбочи дотам, че накрая потъваме", констатира например анонимен автор по повод агресията, предприета от Съветския съюз заедно с още четири "братски страни" от Варшавския договор, включващ и Чехословакия.

"Ленин, събуди се, Брежнев полудя!", провиква се друг. Според още един надпис "Ленин би се засрамил, ако ви видеше тук". Изразът на чешки е добре римуван ("Lenin by se stydel, kdyby vas tu videl"), затова чехи и словаци често го скандират, застанали срещу дулата на оръжията.

Иване, върви си у дома

"Иване, върви си у дома, че да тръгнем на училище", гласи популярен лаф, който напомня за предстоящата нова учебна година. Франс прес отбелязва, че името Иван често се използва като синоним на "руснак".

"Иване, връщай се у дома, че твоята Наташа излиза с Коля", предлага друг, превърнат по-късно в песничка: "Върви си у дома, Иване, Наташа те чака. Върви си у дома, Иване, тукашните момичета не те харесват. Върви си у дома, Иване, и хич не се връщай!". Тези думи стъписват обикновените руски войници, които не разбират защо са изпратени в Чехословакия; при това по сто пъти на ден ги питат на руски: "Почему вы приехали?" ("Защо сте дошли?").

Много шеги се раждат в отговор на официалната московска пропаганда, която твърди, че населението посрещало с радост пристигането на съветската армия, "смазала пълзящата контрареволюция".

"Агенция ТАСС информира, че съветските войски били посрещани с цветя. Добавяме: вярно е, но в саксии!", гласи една от тях. Друга разказва как измислен кореспондент на съветската официална агенция умолявал Кремъл: "Дванайсет нови контрареволюционери се появиха днес в пражкия родилен дом! Пратете още танкове!".

Десетте Божи заповеди

Типичният хумор на страната, дала на света "добрия войник Швейк" - героя на прочут роман, който се измъква от всякакви положения, преструвайки се на наивен и недодялан, прозира и в многобройни призиви да се отказва сътрудничество на окупаторите и местните им помагачи.

Вестник "Вечерни Прага" например помества свои собствени "десет Божи заповеди" как чехите и словаците да отговарят: 1. Не знам. 2. Не познавам. 3. Няма да кажа. 4. Нямам. 5. Не умея. 6. Не давам. 7. Не мога. 8. Не го продавам. 9. Няма да го покажа. 10. Няма да го направя.

В популярния виц мъж идва в полицията и заявява: "Един швейцарски войник ми открадна руския часовник". "Не е ли обратното?", пита униформеният. "Вие го казахте!" - измива си ръцете човекът с жалбата.

Освен крилатите фрази, в опит да затруднят съветската армия и тайните служби, чехите и словаците белосват с вар всички пътни указатели из страната и уличните табели и навсякъде написват "ул. "Дубчек" - по името на държавния лидер реформатор Александър Дубчек.

В една от безбройните игрословици се споменава името на чехословашкия президент Лудвик Свобода, предпазливо подкрепил първоначално реформите на Дубчек, но приел накрая "нормализацията". "Добре дошли при Свобода. Донесохте ли свобода?" - такива графити изписват на една стена млади жители на Прага в очакване държавни ръководители да се завърнат от Москва, разказва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
6
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 5 години
До Хм!/Ако сме точни този израз преписван на Петър Младенов е казан на 14-декември.А колкото до танковете ,то от толкова години безкраен,неолиберален и демократичен преход ,просто -няма.Едни са нарязани ,други подарени ,трети продадени
56
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" Ленин, събуди се"Ленин е убиец и палач на руския народ. Той е един от виновниците за невинно избитото царско семействво.
55
19
 
22
 
! Отговори
Хм! преди 5 години
С хумор ли? Бях един от милионите ***, които скачахме по площадите, докато БКП се трансформира, за да дойде до сегашното ГЕРБ! Трябваше наистина тогава на 18 ноемрви Станко да викне танковете в центъра на София... Сега щяхме да гоним Китай по производство, а не да гоним Ботсуана по смъртност!
54
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** взел Ай фон на изплащане,и станал европеец..
53
3
 
9
 
! Отговори
До хахаха ( т*ъп) преди 5 години
Не е носталгия рожбо...въобще даже...А "помен" за смъртта, болката и провала на и*диотите...
52
17
 
11
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
Посрахте се от пропаганда, бе! Колкото повече пишете такива :статии", толкова повече будите носталгията по комунизма. Защо ви плащат работодателите ви, не ми е ясно! Определено с вашата глупост работите против тях, но от самата си тъпотия не го осъзнавате!
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да...И да се има предвид че единствените български части, които са се били са били на страната на руснаците...
50
10
 
11
 
! Отговори
До Никой... преди 5 години
На 13.07.1887, губим 75% от територията си , от 3 месеца по рано възстановена България благодарение на имперските руски интриги...През 1918, е окончателния трагичен завършек на тежкото предателство от страна на балканските ни съседи 1944 отново под съветски диктат се разпределят териториите на балканите, в ущърб на България...До ден днешен Русия интриганства с Гърция,Сърбия за едно от нещата от които българското население в бившата турска област - Македония, в последствие обявена за държава
49
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее Българската комунистическа партия !
48
2
 
1
 
! Отговори
До 58 преди 5 години
А може и да не е казал. Чел съм книгата. Писана от прос-так. Просто се е развихрил за да вземе хонорара.
47
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе да ви е честита демокрацията и глобализацията.... живеете добре , високи заплатки, високи прнсии, всяка година на курорт
46
12
 
19
 
! Отговори
Пocepко преди 5 години
*** съм на всичко руско!!!
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Господин НикойОще нещо, мойто лай не...Мислите на Буров никак не са меродавни. Първо, защото са преразказ - от ръката на комуниста Памукчиев/Топалов. Второ, защото Буров е наговорил всичко това в условията на домашен арест пред охраняващия го комунист (същия този Памукчиев). Говорил е неща, които ще се харесат на извратени и дьоти като тебе. За да си спаси кожата.
44
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тяххо щастие,са нямали Костов,Филип Димитров,мутрите от 90-години,които съсипаха прехода ..
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не забелязвам някаква сериозна съпротива. На снимка 7 не става ясно дали механик водача не е бил просто пиян.Както в Швийк, чехите се отърват, ама само с приказки.
42
26
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Съветските танкове в Чехия през 68-*** година спасиха една напредничава и хуманна система, която две десетилетия по-късно *** а Горбачов продаде на Запада.Пак на съветските танкове се надяваме да сложат край на днешната антихуманна и антидемократична съвременна система.
41
11
 
2
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Анонимен Вярно милионери има ,ама не Българи .Точно обратното ние като роби на англосаксонците дето им работим по 15-16 на ден ги правим милионери .Той и затова меката китка Макарон каза нещо за дъмпинга на Българските шофьори дето подбивали заплатите на френските шофьори .Та значи когато внасяме техните стоки и *** това били пазарна икономика .А когато нашите шофьори работят за по ниски заплати това било дъмпинг .Нещо да кажеш по въпроса господин ***?
40
3
 
2
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
Откъс от книгата на Михайл Памукчиев Срещи с Буров .Ето какво му казва Буров за това как се управлява държава В световната практика няма управия без СОПА, Въже и Остен .Сопа да в караш в пътя народа , Въже да го теглиш напред и остен да го ръга отзад да тегли плуга или ралото Вие комунистите ако си въобразявате че ще минете без сопата ,въжето и остенът лъжете се господин Памукчиев .Тия три атрибута трябва да ги има иначе в чакмак сокак като Стаболийски през 1923 година .
39
2
 
4
 
! Отговори
перверзия преди 5 години
Перверзията е че Чехословакия е единствената страна в света където комунистите дойдоха на власт по волата на народа. След Пражкото въстание водено от комунистите. Пак поради това, руснаците нямаха очи да избият местното население при настъплението на запад. И когато същите тези комунисти си помислиха ча имат авторитет и могат да избират, Масква прати танкове и пак същите комунисти станаха герои за втори път. И сега след падането на комунизма пак трябва да четем колко вилики били Чешките комунист
38
5
 
4
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Анонимен Простият *** си ти ,защото не боравиш с никакви истински факти .Та вие това сорос утрепките не обичате истината и за това рипате като ебани *** против нормалните хора .Впрочем при комунизма нямаше содомити,травестити , наркомани , зоофилистици и други *** . В твоите англосаксонски държави приеха истамбулската конвенция и разрешиха содомията и зоофилията като начин на живот .