Ленин, събуди се, Брежнев полудя! С хумор срещу дулата на танка

За чехите, словаците и тяхното чувство за хумор през Пражката пролет
20 авг 2018 21:45, Красимир Ангелов
74

Снимка: Reuters

Дори в сянката на съветските танкове, нахлули в страната посред нощ на 21 август 1968 г., за да смажат дръзкия опит за установяване на "социализъм с човешко лице", чехите и словаците запазват язвителното си остроумие, пише в свой материал за 50-тата годишнина от събитията в Чехословакия Фран прес.

Още по темата
Първоначалният шок отминава и като не могат да се отбраняват по друг начин, хората спонтанно превръщат улиците в своeбразно хумористично списание - покриват стените с импровизирани афиши и надписи, правени с четка или тебешир.

"Дружбата се задълбочи дотам, че накрая потъваме", констатира например анонимен автор по повод агресията, предприета от Съветския съюз заедно с още четири "братски страни" от Варшавския договор, включващ и Чехословакия.

"Ленин, събуди се, Брежнев полудя!", провиква се друг. Според още един надпис "Ленин би се засрамил, ако ви видеше тук". Изразът на чешки е добре римуван ("Lenin by se stydel, kdyby vas tu videl"), затова чехи и словаци често го скандират, застанали срещу дулата на оръжията.

Иване, върви си у дома

"Иване, върви си у дома, че да тръгнем на училище", гласи популярен лаф, който напомня за предстоящата нова учебна година. Франс прес отбелязва, че името Иван често се използва като синоним на "руснак".

"Иване, връщай се у дома, че твоята Наташа излиза с Коля", предлага друг, превърнат по-късно в песничка: "Върви си у дома, Иване, Наташа те чака. Върви си у дома, Иване, тукашните момичета не те харесват. Върви си у дома, Иване, и хич не се връщай!". Тези думи стъписват обикновените руски войници, които не разбират защо са изпратени в Чехословакия; при това по сто пъти на ден ги питат на руски: "Почему вы приехали?" ("Защо сте дошли?").

Много шеги се раждат в отговор на официалната московска пропаганда, която твърди, че населението посрещало с радост пристигането на съветската армия, "смазала пълзящата контрареволюция".

"Агенция ТАСС информира, че съветските войски били посрещани с цветя. Добавяме: вярно е, но в саксии!", гласи една от тях. Друга разказва как измислен кореспондент на съветската официална агенция умолявал Кремъл: "Дванайсет нови контрареволюционери се появиха днес в пражкия родилен дом! Пратете още танкове!".

Десетте Божи заповеди

Типичният хумор на страната, дала на света "добрия войник Швейк" - героя на прочут роман, който се измъква от всякакви положения, преструвайки се на наивен и недодялан, прозира и в многобройни призиви да се отказва сътрудничество на окупаторите и местните им помагачи.

Вестник "Вечерни Прага" например помества свои собствени "десет Божи заповеди" как чехите и словаците да отговарят: 1. Не знам. 2. Не познавам. 3. Няма да кажа. 4. Нямам. 5. Не умея. 6. Не давам. 7. Не мога. 8. Не го продавам. 9. Няма да го покажа. 10. Няма да го направя.

В популярния виц мъж идва в полицията и заявява: "Един швейцарски войник ми открадна руския часовник". "Не е ли обратното?", пита униформеният. "Вие го казахте!" - измива си ръцете човекът с жалбата.

Освен крилатите фрази, в опит да затруднят съветската армия и тайните служби, чехите и словаците белосват с вар всички пътни указатели из страната и уличните табели и навсякъде написват "ул. "Дубчек" - по името на държавния лидер реформатор Александър Дубчек.

В една от безбройните игрословици се споменава името на чехословашкия президент Лудвик Свобода, предпазливо подкрепил първоначално реформите на Дубчек, но приел накрая "нормализацията". "Добре дошли при Свобода. Донесохте ли свобода?" - такива графити изписват на една стена млади жители на Прага в очакване държавни ръководители да се завърнат от Москва, разказва БТА.


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
6
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 7 месеца
До Хм!/Ако сме точни този израз преписван на Петър Младенов е казан на 14-декември.А колкото до танковете ,то от толкова години безкраен,неолиберален и демократичен преход ,просто -няма.Едни са нарязани ,други подарени ,трети продадени
62
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
" Ленин, събуди се"

Ленин е убиец и палач на руския народ. Той е един от виновниците за невинно избитото царско семействво.
61
19
 
22
 
! Отговори
Хм! преди 7 месеца
С хумор ли? Бях един от милионите глупаци, които скачахме по площадите, докато БКП се трансформира, за да дойде до сегашното ГЕРБ! Трябваше наистина тогава на 18 ноемрви Станко да викне танковете в центъра на София... Сега щяхме да гоним Китай по производство, а не да гоним Ботсуана по смъртност!
60
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ганьо взел Ай фон на изплащане,и станал европеец..
59
3
 
9
 
! Отговори
До хахаха ( т*ъп) преди 7 месеца
Не е носталгия рожбо...въобще даже...
А "помен" за смъртта, болката и провала на и*диотите...
58
17
 
11
 
! Отговори
Ха ха ха преди 7 месеца
Посрахте се от пропаганда, бе! Колкото повече пишете такива :статии", толкова повече будите носталгията по комунизма. Защо ви плащат работодателите ви, не ми е ясно! Определено с вашата глупост работите против тях, но от самата си тъпотия не го осъзнавате!
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да...
И да се има предвид че единствените български части, които са се били са били на страната на руснаците...
56
10
 
11
 
! Отговори
До Никой... преди 7 месеца
На 13.07.1887, губим 75% от територията си , от 3 месеца по рано възстановена България благодарение на имперските руски интриги...
През 1918, е окончателния трагичен завършек на тежкото предателство от страна на балканските ни съседи
1944 отново под съветски диктат се разпределят териториите на балканите, в ущърб на България...
До ден днешен Русия интриганства с Гърция,Сърбия за едно от нещата от които българското население в бившата турска област - Македония, в последствие обявена за държава
55
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да живее Българската комунистическа партия !
54
2
 
1
 
! Отговори
До 58 преди 7 месеца
А може и да не е казал. Чел съм книгата. Писана от прос-так. Просто се е развихрил за да вземе хонорара.
53
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе да ви е честита демокрацията и глобализацията.... живеете добре , високи заплатки, високи прнсии, всяка година на курорт
52
12
 
19
 
! Отговори
Пocepко преди 7 месеца
Cpaл съм на всичко руско!!!
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Господин Никой

Още нещо, мойто лай не...

Мислите на Буров никак не са меродавни.
Първо, защото са преразказ - от ръката на комуниста Памукчиев/Топалов.
Второ, защото Буров е наговорил всичко това в условията на домашен арест пред охраняващия го комунист (същия този Памукчиев).
Говорил е неща, които ще се харесат на извратени и дьоти като тебе.
За да си спаси кожата.
50
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За тяххо щастие,са нямали Костов,Филип Димитров,мутрите от 90-години,които съсипаха прехода ..
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не забелязвам някаква сериозна съпротива. На снимка 7 не става ясно дали механик водача не е бил просто пиян.
Както в Швийк, чехите се отърват, ама само с приказки.
48
26
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 месеца
Съветските танкове в Чехия през 68-ма година спасиха една напредничава и хуманна система, която две десетилетия по-късно *** а Горбачов продаде на Запада.
Пак на съветските танкове се надяваме да сложат край на днешната антихуманна и антидемократична съвременна система.
47
11
 
2
 
! Отговори
Господин Никой преди 7 месеца
До Анонимен Вярно милионери има ,ама не Българи .Точно обратното ние като роби на англосаксонците дето им работим по 15-16 на ден ги правим милионери .Той и затова меката китка Макарон каза нещо за дъмпинга на Българските шофьори дето подбивали заплатите на френските шофьори .Та значи когато внасяме техните стоки и *** това били пазарна икономика .А когато нашите шофьори работят за по ниски заплати това било дъмпинг .Нещо да кажеш по въпроса господин джендър?
46
3
 
2
 
! Отговори
Господин Никой преди 7 месеца
Откъс от книгата на Михайл Памукчиев Срещи с Буров .Ето какво му казва Буров за това как се управлява държава В световната практика няма управия без СОПА, Въже и Остен .Сопа да в караш в пътя народа , Въже да го теглиш напред и остен да го ръга отзад да тегли плуга или ралото Вие комунистите ако си въобразявате че ще минете без сопата ,въжето и остенът лъжете се господин Памукчиев .Тия три атрибута трябва да ги има иначе в чакмак сокак като Стаболийски през 1923 година .
45
2
 
4
 
! Отговори
перверзия преди 7 месеца
Перверзията е че Чехословакия е единствената страна в света където комунистите дойдоха на власт по волата на народа. След Пражкото въстание водено от комунистите. Пак поради това, руснаците нямаха очи да избият местното население при настъплението на запад. И когато същите тези комунисти си помислиха ча имат авторитет и могат да избират, Масква прати танкове и пак същите комунисти станаха герои за втори път. И сега след падането на комунизма пак трябва да четем колко вилики били Чешките комунист
44
5
 
4
 
! Отговори
Господин Никой преди 7 месеца
До Анонимен Простият *** си ти ,защото не боравиш с никакви истински факти .Та вие това сорос утрепките не обичате истината и за това рипате като ебани джендъри против нормалните хора .Впрочем при комунизма нямаше содомити,травестити , наркомани , зоофилистици и други *** . В твоите англосаксонски държави приеха истамбулската конвенция и разрешиха содомията и зоофилията като начин на живот .