Балонът се спука, биткойнът се срина! А сега накъде?

Пазарът при криптовалутите е загубил 3/4 от стойността си
21 авг 2018 16:30, Бойчо Попов
116
Балонът се спука, биткойнът се срина! А сега накъде?
снимка: Ройтерс

Балонът при криптовалутите се спука. През януари общата пазарна капитализация на криптовалутите се повиши до над 800 млрд. долара от 18 млрд. долара година по-рано, сочат данни на CoinMarketCap. Сега пазарът е загубил три четвърти от стойността си, достигайки до едва 200 млрд. долара, пише в свой анализ Financial Times.

По-ниската пазарна стойност на цифровите активи съвпада със засилването на волатилността на традиционните финансови пазари, като например акциите, които предлагат на трейдърите други възможности да печелят от колебанията на цените на активите.

„Спекулантите си отидоха“, смята Саймън Тейлър, бивш вицепрезидент на Barclays, а сега съосновател на финансово-технологичната консултантска компания 11:FS.

Цената на биткойна се понижи от 19 хил. долара през декември до нива от 6 до 8 хил. долара през юни.

Защитниците на най-голямата по пазарна капитализация криптовалута виждат най-голямото ѝ предимство в това, че тя не се контролира от централните власти. Но нейната кратка история досега беше белязана от бързи покачвания на цената и резки спадове.

Скот Вайс, адвокат от Аризона, купува първия си биткойн на върха му през декември.

„Аз не съм професионален инвеститор, аз съм адвокат“, казва той, добавяйки, че рекламата е била основният фактор за решението му.

Опитите за създаване на борсово търгувани фондове за биткойн, които защитниците на криптовалутите се надяваха, че ще са ключът към по-широкото им приемане, досега бяха посрещнати хладно от щатските регулатори.

В Лондон платформите за онлайн търговия отчитат свиване на печалбите в сравнение с миналата година заради волатилността при добре познатите дигитални активи като биткойн и етер. 

Мнозина се възползваха от предлагането на криптобазирани деривати и големите такси за търговия. Финансовата компания за онлайн търговия Plus500 отчете увеличение от 480% на приходите си през първото тримесечие на годината на годишна база заради големия интерес към цифровите пари. В момента обаче компаниите потвърждават, че интересът е намалял.

„Ударихме дъното“, коментира Питър Хетерингтън, главен изпълнителен директор на IG.

С понижаването на цените биткойн инвеститорите са се оттеглили, предполагат от Unchained Capital – стартъп компания, която отпуска парични заеми срещу криптовалути.

Поевтиняването на биткойна съвпадна с въвеждането на фючърси договори от страна на CME Group и Cboe Global Markets, като по този начин беше осигурена възможност на крипто инвеститорите да хеджират за първи път, като същевременно беше позволено на трейдърите да заложат, че цената на биткойна ще спада.

Свидетели сме и на смъртта на компании като DentaCoin и SpankChain, които „смучеха“ от прегряването на пазара, отбелязва Financial Times.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
11
 
! Отговори
Кьор преди 5 години
Чета заглавието, очаквам биткойна да е станал две стотинки, а гледам - все така си е хиляди долари.Като падне под лев - тогава ми пишете такива заглавия.
63
2
 
3
 
! Отговори
Край преди 5 години
До този отдолу. Няма как да разбираш от нещо което не се подава на нормална човешка логика. Можеш само да си мислиш че разбираш ако си глупав или да разчиташ на интуиция - с нея можеш да "печелиш" и от картончетата на Черепа. можеш и да не спечилиш.
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КрайЩом няма значение за теб, чакай си "заплатката" харчи си я със здраве и не коментирай неща от които не Вдяваш!
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 54Спукало се за всички ония, които в бързането и еуфорията са го взели на цена над 6445.45 долара. Добре знаеш, че в тая закачка винаги има по-малко печелещи и повечко губещи като бройка...В
60
0
 
1
 
! Отговори
ист преди 5 години
Биткойнемека не е загубила стойноста си. Сега се използва по предназначение.
59
6
 
9
 
! Отговори
смях преди 5 години
Хора които разбират по-добре процеса на ферментация от колкото какво е ток и интернет и как точно се пипа, седнали да обсъждат блокчейн, биткоин, атомни централи и електонни коли. Смея се. От Биткоини, доста хора направиха доста пари. Бъдете сигурни че тия купили на 19к $, не са ги държали до сега. Вероятно са загубили кинти, но не са гладни. Как да обясниш на някого, че когато имаш 19к $ за инвестиции, не си прости и неиформирани.
58
2
 
11
 
! Отговори
Край преди 5 години
дали биткойни или акции от БФБ - без значение. Ще мина на виртуални валути като измислят виртуален салам, виртуална кола, виртуална къща и пр.. за сега са измислили само виртуален секс.
57
1
 
17
 
! Отговори
94121 преди 5 години
Това ми прилича на едни пирамиди, от които спечелиха първите включили се, а останалите лапнаха дръвцето...
56
0
 
0
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Те,почнаха да ме трият. Кривите сметки на дЗелка Василевна....
55
1
 
12
 
! Отговори
sostin преди 5 години
в началото на миналата година е 900 , колко па да се е спукал а ?
54
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не се е спукало. Не може постоянно цената да има експоненциален растеж, естествено трябват и корекции. Потенциалът за печалба все още е много голям, така че, който знае какво прави ще изкара пари, другите ще продължават да говорят за балони и др. Само за сравнение, цената на Биткойн на тази дата миналата година е била $4,001.74, в момента $6445.65. Кое точно се е спукало???
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До HandelКакво са "реалните" пари и от къде идват?
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 48 , проблема ти е, че незнаеш какво е блокчейн. Говориш за нещо, което не разбираш. Силата на Биткойн е в това, че можеш да правиш транзакции и да пазиш парите си в децентрализирана среда. Няма посредници, няма фалити, няма конфискации (ако си скриеш ключа). Биткойн не е най-добрата крипто валута по никакъв начин. Обаче е proof of concept. Работи и хората го ползват за бартер. Зад него има голяма инфраструктира и няма скоро да изчезне.
51
0
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До АнонименА турски лири ? Ердоган обеща да станат 1 лира 1 долар. Така,че сега ако я продадеш за лири когато постигнат паритет ще си умножиш парите по 7 някъде.
50
3
 
22
 
! Отговори
sostin преди 5 години
Балона се спука за онези които си накупиха койни на близо 20 000 долара парчето , за онези дето са си напазарували прилично на 300 долара , колко па да се е спукал бе каиши. А пиите си парцуцата и си яжте трушиите и не умувайте за неща дето не ви ги побират манерките.
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви кажа честно , ако тръгвам да си продавам колата например и някои ми предложи няколко биткойна , разни там цифри и ключове , така ще го изцибам , че свят ще му се завие Ако даде долари или евро , вече имаме сделка !
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балон е за който се е накиснал на върха 19500$, а тези които се накиснаха на Бфб 2007-2008 година. No comment.
47
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32 Светнини де, какво е биткойн ?Пари ли е ...ами не ! Съхраняване на стойност ли ....ами аз парите си ги нося в джоба и в карта , ако са повечко са в имотец или са инвестирани в деца и образование Кое му е ценното на биткоина , освен че става за спекула и копачите правят по някой лев - другото е зеро ! Мога да си купя 1 биткойн за 1 долар , ей така за сувенир -нищо друго
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е ред на цените на имоти в София.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4"Ако изчакаш година и половина със сигурност ще го реализираш на 40000.".....ле-ле!!И правилно, "реализираш" а не "продадеш".Също като "Ще реализирам ***" а не "Ще построя ***"..Клоун си ти Андрешко и супер-балък!!