Балонът се спука, биткойнът се срина! А сега накъде?

Пазарът при криптовалутите е загубил 3/4 от стойността си
21 авг 2018 16:30, Бойчо Попов
116
Балонът се спука, биткойнът се срина! А сега накъде?
снимка: Ройтерс

Балонът при криптовалутите се спука. През януари общата пазарна капитализация на криптовалутите се повиши до над 800 млрд. долара от 18 млрд. долара година по-рано, сочат данни на CoinMarketCap. Сега пазарът е загубил три четвърти от стойността си, достигайки до едва 200 млрд. долара, пише в свой анализ Financial Times.

По-ниската пазарна стойност на цифровите активи съвпада със засилването на волатилността на традиционните финансови пазари, като например акциите, които предлагат на трейдърите други възможности да печелят от колебанията на цените на активите.

„Спекулантите си отидоха“, смята Саймън Тейлър, бивш вицепрезидент на Barclays, а сега съосновател на финансово-технологичната консултантска компания 11:FS.

Цената на биткойна се понижи от 19 хил. долара през декември до нива от 6 до 8 хил. долара през юни.

Защитниците на най-голямата по пазарна капитализация криптовалута виждат най-голямото ѝ предимство в това, че тя не се контролира от централните власти. Но нейната кратка история досега беше белязана от бързи покачвания на цената и резки спадове.

Скот Вайс, адвокат от Аризона, купува първия си биткойн на върха му през декември.

„Аз не съм професионален инвеститор, аз съм адвокат“, казва той, добавяйки, че рекламата е била основният фактор за решението му.

Опитите за създаване на борсово търгувани фондове за биткойн, които защитниците на криптовалутите се надяваха, че ще са ключът към по-широкото им приемане, досега бяха посрещнати хладно от щатските регулатори.

В Лондон платформите за онлайн търговия отчитат свиване на печалбите в сравнение с миналата година заради волатилността при добре познатите дигитални активи като биткойн и етер. 

Мнозина се възползваха от предлагането на криптобазирани деривати и големите такси за търговия. Финансовата компания за онлайн търговия Plus500 отчете увеличение от 480% на приходите си през първото тримесечие на годината на годишна база заради големия интерес към цифровите пари. В момента обаче компаниите потвърждават, че интересът е намалял.

„Ударихме дъното“, коментира Питър Хетерингтън, главен изпълнителен директор на IG.

С понижаването на цените биткойн инвеститорите са се оттеглили, предполагат от Unchained Capital – стартъп компания, която отпуска парични заеми срещу криптовалути.

Поевтиняването на биткойна съвпадна с въвеждането на фючърси договори от страна на CME Group и Cboe Global Markets, като по този начин беше осигурена възможност на крипто инвеститорите да хеджират за първи път, като същевременно беше позволено на трейдърите да заложат, че цената на биткойна ще спада.

Свидетели сме и на смъртта на компании като DentaCoin и SpankChain, които „смучеха“ от прегряването на пазара, отбелязва Financial Times.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
0
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КАТО ПУСНЕМ БИТКОЙН-ТЕРМИНАТОРА ДА НЕ РЕВЕТЕ НА УМРЯЛО ОБАЧЕ
103
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кой ще даде 6 хилки за "нещо", което дефакто е нищо, при положение, че има само една акция в света, която е по-скъпа от 6000 (на една от компаниите на бъфет), а вторатапо цена акция е около 4000 долара?сваляй на 100 долара, а там ще се види - има ли ценност или не!
102
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спукал се е балона,хайде на евтините коини за едните $6000-$8000 на бройка,която в прочем струва нищо.Ето така се правят пари от луковици и дигитални поредици числа....Хората още не са проумели,че хляб с биткоини НЕ можеш да си купиш,но пък можеш да се продадеш(подариш) апартамента за няколко коина и да си купиш парцел на Марс с тях....Докато има бaлъци,ще има и тарикати.Банковата с-*** тръгнали да сриват,смешковци!
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 101Дребната риба щом чуе за далавера, значи момента е пропуснат...--аха, викаш късно е - нема да има ***, който да ти го купи за 20 хилки , нали ! прав си - няма, няма и да има! )сваляй го на 100 долара, явно фазата "депресия" все още предстои... )п.п. между другото, едва ли има и 5% от земното население, което да е чувало за биткойна, а от тия 5% - едва ли и половината са го купували, но много от тях се юрнаха да го продават, без да изобщо да са го купували... защо ли? )
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като връзват турската лира с бит Койни. Тъй ще е.
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми не знам дали ще го зануляват, това е в бъдещето, но от миналото имаше един случай с холандски луковици за лалета. Всъщност не приемай това за съвет. Ако можеш, накупувай биткойн, па дано спечелиш яко! Но като цяло, тия дето печелят от btc не пишат по такива сайтове :) Дребната риба щом чуе за далавера, значи момента е пропуснат...
98
0
 
2
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY..... преди 5 години
..Ne se e srinal...5800$ za bitkoin! ...Ne stoi nikakva iklnomika zad tezi kripto pari! Pulna izmama...Nikoga ne kypuvayte vazduh i iluzii...Zalagayte na nedvijimo...zemya ...pochivki!
97
0
 
0
 
! Отговори
egati filma преди 5 години
ELYSYUM .... a az beh platil za WOW ili pone GOT :(
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 97разбрах го, като чета. Следя някои публикации извън масовите медии. Такива изводи си правя и ги споделям...-и какво, биткойна ще го зануляват ли?
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
89, разбрах го, като чета. Следя някои публикации извън масовите медии. Такива изводи си правя и ги споделям...
94
0
 
1
 
! Отговори
Баткойна преди 5 години
Ще си направя сепуко непуко, харакири и секуро едновременно.
93
0
 
5
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
Както се казва: като се свършат баламите, тарикатите губят.
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да е висока цената някой трябва да е готов да я платиНе виждам как ще скочи до 30к напримерТо и 20к беше много
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И този сайт е фалирал ама........
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Българин 88Купувайте, братя!-за бога братя, не купувайте! )
89
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 86Голямата слабост на биткойна и другото крипто е, че големите играят срещу него.-как го разбра ?
88
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Купувайте, братя!
87
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дай му на *** долари и марки, дето се пееше в една песен от на *** идолите изпълнена. Като види *** големите пачки и си вика ей че баровец, е такъв ша съм и аз някой ден. Толкова за манталитета на ***.
86
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямата слабост на биткойна и другото крипто е, че големите играят срещу него. Като започнеш от Бъфет и стигнеш до федералния резерв, минавайки през банките на Рокфелер. Затова мисля, че тази революция е обречена. Тя е опит за промяна на правилата, а старите хищници ще се борят със зъби и нокти за да запазят начина си за правене на много пари.
85
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма балони. Това са нормални процеси. Нагоре на долу. Скоро влака пак ще тръгне на горе след лятото. Дави имам балона 8к за една монета :)) Нека да бях купил 100 монети на 10 долара пак вие си говорете.