Срещу умората: Колко са опасни енергийните напитки?

Те са особено вредни за деца под 10 г., коментира експерт
21 авг 2018 12:52,
15

Динамичният начин на живот ни притиска да сме винаги в кондиция, затова все по-често се нуждаем от бърз прилив на енергия. Кафето обаче не винаги помага. Често в такива случаи на помощ идват енергийните напитки. Според производителите те могат да ни извадят от умората и да повдигнат нашия тонус, но лекарите имат различно становище, ако към "изкуствената" енергия посягат деца.

Според диетолога д-р Анна Йорданова енергийните напитки не са вредни, ако се употребяват в умерени количества.

"Ако човекът има заболявания или ако енергийната напитка я пият деца под 10 години, е много вредно. На децата не им е нужно да пият енергийни напитки, защото имат достатъчно енергия. В енергийните напитки има голяма концентрация на кофеин и това не е хубаво за тях. Хората пият енергийната напитка за прилив на енергия, но тя е изкуствена", категорична е докторката в "България сутрин".

Тя е на мнение, че ако човек изпитва липса на енергия, то това значи, че не се храни правилно.

Психологът Полина Василева пък подчерта, че енергийните напитки влияят деструктивно на мозъка.

"Има държави, в които вече е забранена употребата на енергийни напитки. Те водят до депресия, халюцинации и други. Хората, които са прекалили с енергийни напитки, стават в някакъв момент зависими. Пациенти идват при мен и казват, че искат да поемат напитката отново", каза пред Bulgaria ON AIR специалистът.

Василева отбеляза, че младежите, които искат да блеснат в своята среда, могат да започнат да се занимават със спорт, вместо да пият енергийни напитки, които ще подействат зле на тялото им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сами по себе си Таурина, Кофеина и Захарта в не са толкова опасни. Проблема е, че се комбинират и взаимно усилват ефекта си фърху организма. Така че освен енергийни напитки, консумираш и кафе и кола и алкохол, получава се много по-голямо натоварване на организма, отколкото ако ги поемаш разделено във времето.Отделно, че таурина побърква сърдечната дейност заради взаимодействието с калия и калция.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Енергийните напитки са вредни с това, че са скъпи кофеинови безалкохолни с добавени Б витамини и таурин.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
колко години научен труд им бе необходим за да го установят?а думата енергийна е подвеждаща.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
един път порках редбули по необходимост и пак заспах на магистралататака че твърдението че дават прилив на енергия е само мит, всичко идва от вискито :)
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хах да се заемат със спорт... че то аз като тренирам приемам по 500мг кофеин напитки на ден за да избухна в залата
7
1
 
8
 
! Отговори
dmx преди 5 години
Енергийните напитки са чиста отрова. Много ми е интересно "доктор" Анна Йорданова каква доза препоръчва като "умерено количество". Трябва да има механизъм, по който за нарушаване на етиката да се отнемат лекарски права. Медии лъжат в полза на рекламодателите, доколко това е нормално, всеки сам да прецени, но когато лекар не лекува, а разболява - да му се скъса дипломата.
6
4
 
15
 
! Отговори
kosio преди 5 години
Откакто замених енергийната с ракия се оправи пулса и тонуса плюс бонус концентрация и здрав разум
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам кои са тия луди да пият такива напитки. 2 е много прав, точно това се получава - излишна преумора на сърцето и в двете посоки.
4
0
 
5
 
! Отговори
Митакича преди 5 години
до2! И на мене ми се случи нещо подобноно накрая и аз се отказах не напьлно, през два три месеца е така за келешльк си пийвам до една две енергийни напитчици.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За първи и последен път пих енергийна напитка някъде преди десетина години. Бях на бар и много ми се спеше, викам я да пробвам една. Честно - от напитката повече ми се доспа. Оттогава грам не съм сложил. Чел съм, че и много вредят за зъбите.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по вредно от това трудно се намира в магазина
1
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз бях почнал да пия по една 330мл кутия на ден от тея напитки. След време ми се разхлопа сърцето, получих здрава аритмия и тахикардия. Наложи се да пия и бетаблокери. В началото не направих връзката, но за всеки случай ги спрях. Също и кафето и колата. За няколко месеца се оправих. Сега си пия и кафе и кола, но никой не може да ме накара да пия енергийна напитка повече!