Това е хипер, хипер... инфлация: 14 милиона за една кокошка

Във Венецуела предприемат мащабна деноминация
Обновена: 21 авг 2018 20:20 | 21 авг 2018 20:15, Елка Василева
65

На някои пазари в Каракас руло тоалетна хартия може да струва 2,6 млн. боливара. Снимка: Reuters

Властите във Венецуела въвеждат от понеделник редица мерки за борба с голямата икономическа криза, обхванала страната през последните години. Една от главните задачи е борбата с хиперинфлацията, която по прогноза на МВФ може да достигне 1 милион процента към края на годината.

Една от ключовите мерки на венецуелското правителство е модернизацията на националната валута на страната – боливара. Властите решиха да проведат една от най-мащабните деноминации в световната история и да пуснат в обращение т.нар. суверенен боливар.

Един суверенен боливар е равен на 100 000 "стари" венецуелски боливара. Така официалният обменен курс на боливара беше намален с 96%, пише Би Би Си.

На фона на и без това напрегната атмосфера във венецуелското общество съобщението на президента Николас Мадуро създаде допълнителна тревога сред гражданите. Медиите съобщават, че в края на седмицата опашките в магазините в Каракас са станали много по-дълги от обичайното.

Фотокореспондентът на Ройтерс Карлос Гарсия Роулинс реши да покаже нагледно катастрофалните мащаби на венецуелската инфлация и да покаже колко пари трябва да носиш у себе си, за да си купиш основни всекидневни неща.

Така например, за да си купите кокошка с тегло 2,4 кг, трябва да платите близо 14,6 милиона боливара /2,2 долара/.

Стойността на един килограм месо може да достигне 9,5 милиона боливара. Минималната заплата в страната до въвеждането на новата валута беше само 3 милиона боливара /0,89 долара/.

Очаква се след въвеждането на новите мерки минималната заплата да достигне 180 млн. боливара /около 30 долара/.

Мнозина венецуелци днес трудно могат да си позволят да си купят не само основни хранителни продукти, но и обикновени неща за личната хигиена. Например един сапун струва 3,5 млн. боливара, което с малко превишава минималната заплата.

До въвеждането на суверенния боливар най-голямата банкнота беше с номинал 100 000 боливара /малко по-малко от 0,3 долара/. Една от причините за деноминацията на боливара е недостигът на хартиени пари в страната.

Сега във Венецуела се пускат банкноти с номинал от 2 до 500 суверенни боливара. Така стойността на минималната банкнота е 200 000 "стари" боливара.

Тъй като много от жителите на Венецуела нямат банкови карти, те трябва постоянно да мъкнат у себе си огромни пачки пари, дори ако отиват да си купят само пакетче масло или маргарин.

Понеделникът беше обявен за неработен във Венецуела. Заради преминаването към новата валута банковите операции в интернет бяха спрени за няколко часа.

Николас Мадуро в Twitter нарече валутната реформа в страната историческа икономическа промяна и обеща да бъде постигнат стабилен баланс в икономиката и макроикономиката.

В същото време един от лидерите на опозицията Енрике Каприлес характеризира предприетите мерки като "финалния удар" върху икономиката на страната и обвини Мадуро, че мори собствения си народ с глад. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
2
 
! Отговори
Anonimous преди 5 години
Голяма простотия в коментарите в двете крайности. За кризата от 97 не е виновно само правителството: след '91 големите "демократи" съсипват българското стопанство- унищожават се стотици ферми, заводи, предприятия, а тези, които оцеляват се обсебват от същите тия демократи. Като не се произвежда нищо, чудно как ще има икономика?!Нека бъдем честни: комунизмът е потискащ режим, но той превръща България в развита страна - със индустрия, МЕХАНИЗИРАНО селско стопанство, здравеопазване, туризъм.
61
6
 
7
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Венецуелския диктатор на съд! Позори държавата, докара я до фалит, посрами я пред света и сега с просешката тояга ще се прави на онеправдан. Окрадоха всичко с неговата котерия, съсипа икономиката. Не признава общочовешки ценности.
60
4
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Всичко това е следствие на санкциите наложени от САЩ на Венецуела, за да я поставят на колене. А на Гърция опростиха 100 милиарда и им дадоха още 250 милиарда кредити - иначе в Гърция щеше да е като във Венецуала, даже и по-лошо
59
14
 
17
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Социализъм в действие! Всички стават милионери, като при нас при Виденов, че и по-зле...
58
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега да кажа на дрогарите нещо дето беше казано лично от техният Медведев в Русия "Целта на комунизма никога не е била да създаде социална държава".Та ето казват ви го в лицето. Затова навсякъде където има комунизъм е глад и мизерия.И не давайте за пример Китай, защото там са нарушили основно правило на комунизма - да няма частна собственост и пазарна икономика.Навсякъде в соц., ком. държавите е така, глад и мизерия. Целта никога не е била народа да живее добре. Те комунистите са и бездарни.
57
6
 
6
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Ало журналята - ако искате пример за инфлация погледнете Зимбабве - където валутата беше в ТРИЛИОНИ, а сега даже нямат валута защото хартията струва повече от номиналната си стойност. Ей и вие да не видите нещо, веднага - копирате и готова статия. Абе напънете ги тия празните тикви малко, прочетете някъде 2 реда, напишете сами поне 1 изречение. Инфлацията в Зимбабве се изчислява на 271 МИЛИОНА ПРОЦЕНТА. ТОВА Е ИНФЛАЦИЯ!!!
56
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИНФЛАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ 1.1 1995г- 2.1997Г - 440% УПРАВЛЯВАТ ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА- БСП, ЕКОГЛАСНОСТ, БЗНС АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ. ЗАМ МИНИСТЪР икономика- БСП- ГЕЧЕВ СЕ ЯВЯВА ПО НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ И ОБЯВЯВА, ЧЕ ЛИПСВАТ НА 100 МИЛИАРДА ОТ СПЕСТЯВААНИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ В БАНКИТЕ- ВИЕ ДА ВИДЯХТЕ ОСЪДЕНИ, НО ВСИЧКИ ВИЖДАМЕ МНОГО ВЕРНИТЕ СИНОВЕ НА ДС ВИДНИ МИЛИОНЕРИ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ЛИДЕРИ ЕЙ ТАКА ОТ НИЩОТО, КОИТО ЩЕ ПРЕОДОЛЯВАТ КАПИТАЛИЗМА ИСТОРИЧЕСКИ- ВИЖ УСТАВ БСП ОТ 2. 2017 Г.
55
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Философията на социализма е такава. Първоначално генерира силен растеж. Подобряване на здравни, социални услуги, инфраструктура. След което идва репресията, грабежа, сриването на икономиката. Обречен и мачкащ хората строй е това. А най-лошото време е след него. Когато боядисаните *** станат капиталисти - справка нашата територия!
54
1
 
9
 
! Отговори
postradal pasi преди 5 години
До АнонименПредложението на отиващия се .. е най разумното решение за България изритайте всички политици . има кадърни млади хора експерти завършили университети на запад вярвам в младите
53
9
 
30
 
! Отговори
До 30 преди 5 години
На вас социалистите и комунистите все Америка ви е виновна. Какво общо има банковото лоби с факта че некадърното икономическо управление води до глад. И тука го гледахме тоя филм ако си забравил. На всякъде по света комунизма води до глад и после някой друг им е виновен.
52
2
 
25
 
! Отговори
Препатил преди 5 години
При тях горките, вече е дошло РСО (Развитото Социалистическо Общество)!
51
5
 
11
 
! Отговори
до 28 преди 5 години
Е, един *** да признае, че Костов е бил прав.Ама поне му напиши името с главни букви.
50
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе да си търпят съветският комунизъм, кво ме боли.
49
2
 
10
 
! Отговори
Да здраствиет! преди 5 години
Този Solar Power сигурно е бил главний идеолог правителства Жан Виденова!
48
4
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 30Глупости имат около и малко над 21 трилиона дълг. Брутния им продукт е 18 трилиона долара. Има държави например Италия с много по лошо отношение дълг/продукт.Не ги мисли те са си добре. Дори искат да си обезценят долара за да им върви износа но не става :( Всеки само долари взема.....
47
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И у нас по времето на управлението на БСП начело с Виденов, всеки с 200 долара в джоба можеше да стане милионер само с едно посещение в обменно бюро. Заплатите обаче бяха десетина долара, а пенсиите наполовина. До това води БСП, пак гласувайте за тях!
46
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държава на зрелия, демократичен социализъм. И на нас ни се е случвало.
45
8
 
16
 
! Отговори
ех времена! преди 5 години
След 10-20 години като управлява някой Венецуелски ББ или ЦвЦв, Венецуелските комунисти с умиление ще си спомнят времената когато всички Венецуелци са били милонери и са се разхождали с пачки по улиците.
44
4
 
24
 
! Отговори
КЛИЗМА НА КОМУНИЗМА преди 5 години
Все едно, че на власт е БСП. Помним 1997-***.
43
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Соцсектата трябва да се извади извън закона...