Другата страна: Акушерите не сме убийци, не сме и богове!

"Скачане, натискане... Не сме акробати", каза АГ-специалист
22 авг 2018 13:15,
54
Другата страна: Акушерите не сме убийци, не сме и богове!
Снимка: Pixabay

Акушер-гинеколозите не са убийци, но не са и богове. Те не са и акробати, за да скачат по корема на родилките.

Това обясни д-р Валентина Григорова, която е акушер-гинеколог и зам.-директор на Първа АГ болница "Света София".

Коментарът й идва дни след поредната смърт на родилка. 33-годишната Ренета почина в болницата в Сливен малко след раждането на първото си дете. Родителите й разказаха, че преди да издъхне, тя споделила, че акушерите използвали варварски методи на израждане.

Вчера стана ясно, че при друг смъртен случай на родилка, 38-годишната Маргарита в Плевен, разследването е открило лекарска грешка. Според одитния доклад тя не е могла да бъде интубирана, но лекарите не знаели това, защото не са направили предварителен преглед. Това е довело до усложнения и задушаване.

Още по темата

В обществото се повдигна дебат срещу остарелите методи на израждане в България, появи се и дори и подписка с призив за прекратяването им.

"Квалификациите скачане по корема, натискане и други подобни не са най-удачните. Акушер-гинеколозите не сме акробати. Правим всичко, което е необходимо, за да завърши раждането успешно", каза д-р Григорова пред Нова тв.

Тя допълни, че е много лесно отстрани да се правят коментари, но те трябва да се дават само от хората, които са присъствали и са участвали в раждането.

"Когато гинеколог води едно раждане, не можете да си представите за какво напрежение става въпрос, когато има проблем и за колко секунди трябва да се вземат необходите решения", допълни тя.

Д-р Григорова обясни, че методът на притискане на корема на родилката в стария му вариант не се прилага.

"В момента това се прави понякога, но когато главата на бебето е на изхода на таза и става въпрос за малко подпомагане, а не за силен натиск", разясни специалистът.

Д-р Григорова призова нещата да не се преекспонират, за да не се настройва обществото срещу лекарската общност: "Ние не сме убийци, но не сме и богове".

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването смята, че е много важно да се обсъди темата за лекарските грешки.

"Това е много специализиран дебат, който касае не всички лекари, а само специалистите", каза той. Според него грешките са последствие от лоша организация на системата и от лошо обучение.

У нас няма регистър на лекарските грешки и колко често се случват. Според 8-годишно проучване в САЩ 250 000 души годишно умират в резултат на медицински грешки. Това е третата причина за смъртност след онкологичните и сърдечно-съдовите заболявания.

"Човек се учи от грешките си. Лекарите не са зли демони, които искат да убият пациент. И те са хора, и те могат да сгрешат. Медицинската общност трябва да има куража да казва тези неща и да се учи от грешките си. Само така могат да се предотвратят бъдещи такива", смята д-р Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23За твое сведение- преди години баща ми със задължително здравно осигуряване и допълнително такова, даде няколко стотин лева за прегледи за глаукома в Бг. Колко време загуби няма да уточнявам. Дойде ми на гости в Германия, заведохме го на немски лекар, плати си 30 евро за преглед като частен пациент, направиха му всички прегледи и даже му подариха капки, които в Бг трябваше да плаща. Айде сравнявай!
25
12
 
7
 
! Отговори
Стига глупости преди 5 години
Стига с тия глупости, че лекарите не получавали достатъчно пари. Лекарите в България, освен от здравните вноски получават пари и от бюджета. Съответно, всеки прекосил държавата ни, купил си бензин или цигари, ял кюфте, купил си вестник или книга, пил минерална вода, ПЛАЩА И НА лекарите в България! Даже не е нужно да е български гражданин!
24
9
 
10
 
! Отговори
Оскотял преди 5 години
До АнонименКолкото са ми поискали драги - толкова съм платил!!! В продължение на 30 години без да съм стъпвал при лекар! Тия мантри, ама на каса си платил ги остави за ментално увредените. Всеки месец, без значение дали съм стъпвал при теб, ти си получавал пари от вноските ми! Върни ми парите за 30 години и ще отида да се лекувам при германец!
23
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Оскотял до 3----------------------------На кого си предплатил,бе драги.На касата си платил.И колко си платил. 30 лв на мес.а искаш да те лекуват като германец,който плаща 300 евро. Я ходи да раждаш в касата,дето си платил.
22
8
 
8
 
! Отговори
до 21 преди 5 години
Простете, какво казахте ?! Че в България няма прилично заплащане на лекарите ли?! Вие, сериозно ли? Как ви звучи 80 000 лева лекарска заплата? Не, не! Не е в САЩ! В София е. И да, да! По документи е! Без документи, сигурно и Господ не знае ....
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ми случва се... затова в някои бели страни си имат описани протоколи и добри практики, които лекарите са длъжни да следват. и ако се случи, съдът гледа, спазени ли са практиките и процедурите. Ако са спазени - случило се и толкоз, ако не ... имат си застраховки за лекарски грешки и затвори. За разлика от тука... Освен това си имат и прилично заплащане, което и тук е възможно (като за нашите стандарти), ако има желание (политическо и обществено)... ама за съжаление няма
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КрайАма когато направите грешка, все другите са ви виновни. Как един път не се извинихте публично?
19
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако един инженер проектира сграда и тя падне , той е отговорен .Защо като си лекар , да не си ? Извинения от рода на "случва се " са несериозни !Учат с години и то не е за да казват къде са ми парите или беше ми сложно .За това не съм лекар , защото става въпрос за живот . А нашите лекари ( болшинството ) се делят на 2 групи .Касапи и търговци ....
18
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като не сте убийци, защо има толкова случаи? Вярно е може да се случи грешка, но защо не чуваме ежедневно за такива от други европейски страни, а само тук.
17
6
 
7
 
! Отговори
Ко? Не! преди 5 години
"У нас няма регистър на лекарските грешки и колко често се случват" ?!?! А такааа ... леко ме плаши ако се въведе подобен регистър какви екстременти ще изплуват ...
16
7
 
8
 
! Отговори
Оскотял до 3 преди 5 години
Даже нямате представа колко сте прав! Кръв за кръв искам. И наистина, никакво значение нямат експертизите - правени от колеги към колеги! Абсолютно никакво значение няма съдебен процес в България! Към него изпитвам същото недоверие като и към българските лекари! И да ви изпреваря въпроса - що ги търся ли?! ЗАЩОТО СЪМ ИМ ПРЕДПЛАТИЛ! И очаквам да си изпълнят задълженията си СРЕЩУ ПАРИТЕ МИ! Колкото са ми поискали, толкова съм им давал пред десетилетията!
15
4
 
13
 
! Отговори
OddCat преди 5 години
Аз лично съм потърпевша от такива действия в родилното отделение. Преди години, при раждането на моя син, ми направиха масивен пневмоторакс на белия дроб. Само за уточнение - това се получава при тежки катастрофи... Двадесет дни бях в реанимация. И какво, като ги осъдя, ще ми върнат болките и мъките ли?
14
5
 
9
 
! Отговори
Dia преди 5 години
Стига сте обобщавали бе хора..... Не навсякъде и не всички искат пари под масата! Аз вярвам в лекарите, а грешки за съжаление могат да допуснат и те ......
13
14
 
14
 
! Отговори
Край преди 5 години
Българските акушерки са по добри от българските хамали, българските футболисти, българските икономисти, българските инженери, българските сервитьори, певци, гримьори и пр. По добри са и от вас дето нищо не правите а само пишете глупости.Когато едно естествено раждане се усложни -нещата стават като на фронта въпрос на минути е да се спасят животи. И не очаквайте в такива минути любезности и лигавене. И за съжаление се случва и смърт при раждане.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какъв човек трябва да си , за да се отнасяш по подобен начин към хора, в безпомощно състояние ? въобще "човек" ли си ? що не се надигнете докторите малко, да си пооправите кочинката ? дето шефа на болница взима колкото 10 доктори... и когато въведоха пръстовите отпечатъци, разходите за болници намаляха тройно ? сигурно може да се постигне по справедливо и разпределение и повечко пари за редовите доктори ? сигурен съм че хората ще ви подкрепят ... ама не ви изнася, нали ? др си пари под масата
11
8
 
4
 
! Отговори
питам преди 5 години
Като не сте у*бийци, тогава защо има умрели родилки?
10
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но често сте мърлячи темерути, което е непростимо когато става въпрос за човешки живот. Влагате повече старание в бъркането на кафето...
9
7
 
40
 
! Отговори
Мислеща преди 5 години
Чувала съм реплики: "Тази твоя ли е?!", т.е. на теб ли е платила? Ако не си платил на някой, значи си никоя и няма и де те погледнат. Едно е лекарска грешка /неправилно преценена ситуация/, друго е некомпетентност и престъпна небрежност. Струва ми се, че често става въпрос за всичко на куп. Никой не иска от тях да са Богове, а ЧОВЕЦИ, поне да има едно топло и човешко отношение, защото в такива моменти жената е изплашена и много уязвима!
8
3
 
6
 
! Отговори
Tr преди 5 години
Rajdah v angliq nikoy ne mi dade zor vtorata faza beshe edno dalgo izchakvane. Akusherkaya beshe mila koyato samo mi davashe kurajbi dishashe s men kato mi darjeshe rakata . Ta imah edno priyatno rajdane s mnogo snimki po vreme kato maja mi prisastvashe prez cyaloto vreme. B8h rodila o6te10 tuk.
7
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Третата причина за смърт след сърдечни заболявания и рак в САЩ са лекарите. Ама не сме убийци. Като някакво стадо си пазят гърбовете.