"Мадагаскарско злато": Ванилията, която струва колкото среброто

Килограм ванилови шушулки може да струва над 500 долара
Обновена: 23 авг 2018 06:18 | 22 авг 2018 22:02,
8

Снимка: Ther Guardian

Босоног фермер си проправя път между дърветата. Малките капчици дъжд падат тихо в нощта и се забелязват на танцуващата светлина от факела му. Мъжът държи в ръката си ръждясало мачете. Но не, за да реже увисналите листа, а за да запази продукцията си от кражби.

Много други фермери правят същото. Вечер патрулират из плантациите си под дъжда. За последните три месеца те напускат домовете и семействата си всяка вечер и бранят продукцията си от наглите набези.

А тук не става въпрос за нелегални какаови плантации. Мъжете използват оръжия, за се бранят от крадците, които скитат по селата и търсят едно единствено нещо – мадагаскарска ванилия.

Повечето фермери дори маркират по определен начин всяка една шушулка. Така е ясно чия собственост е ванилията. Слагат на растенията инициали, имена, серийни номера или фигури още докато шушулките не са обрани. Вардят ваниловите си плантации 24 часа в денонощието.

Леон Чарлз, когото местните наричат "Баба", живее със съпругата си в Амбанизана, в североизточната част на Мадагаскар. Двамата оглеждат кафе и ванилия. Мястото е трудно достижимо, защото няма почти никакви пътища. За да стигне човек от столицата на острова – Антананариву, трябва да смени два полета, да се вози два часа на  моторна лодка и 30 минути в кану.

Мадагаскар е най-големият производител на ванилови шушулки. Това е една от най-скъпите подправки в света, която достига цени до 600 евро на килограм. "Мадагаскарското злато", както наричат ванилията, отглеждана на острова, е по-скъпа от среброто. Високата влажност, широките сенки и умерените температури правят селцето Амбанизана перфектното място за оглеждане на "мадагаскарско злато".

В плантацията на Леон има ванилови шушулки, които, веднъж изсушени и продадени ще му донесат печалба от 150 долара. Мъжът, обаче, е бил ограбен по време на миналогодишната беритба, а това се оказало опустошително за цялото му семейство. Леон бил в оризовата си нива и крадците бързо се възползвали от това.

"Бях съсипан, дори плаках... Загубихме всичко – нямах дори пари, за да изпратя децата си на училище. Беше трудна година за цялото ми семейство", споделя фермерът пред BBC.

Можеше, обаче, последиците да са още по-лоши...

Обирите често са жестоки и водят до проливане на кръв. На острова са се случили десетки убийства, които имат връзка с крадците на мадагаскарска ванилия. Няколко общности дори са се опитали да потърсят помощ и защита от властите, но без успех. Затова някои са взели нещата в свои ръце и упражняват закона сами.

Хора от близкото селце разказват как група, въоръжена с мачете, нападнали петима мъже и ги наръгали до смърт. Смята се, че убитите били крадци. Предстои тепърва полицията да изяснява случая. Според местните, обаче, властите нямат капацитета да разследват ваниловите кражби. Жителите на Амбанизана се страхуват, че същото ще се случи и в тяхното село.

На хиляди километри от Мадагаскар, в Лондон, се намира малката сладоледена къща на Кристиян Одоно. Магазинче, заклещено между пицария и кафене в центъра на Саут Кенсингтън. На стената са закачени награди. Клиентите могат да опитат автентично италианско джелато.

Миналата година, обаче, някои от вкусовете се изчерпват.

"Когато казах на клиентите, че нямаме ванилов сладолед, много от тях бяха шокирани. Опитах се да им обясня, че не искаме да им даваме некачествен сладолед или да използваме синтетични овкусители", казва Одоно.

Заради голямото търсене и ограниченото количество продукция, цената на мадагаскарската ванилия скача до небесата. Одоно успява да намери от подправката, но качеството било толкова ниско, че предпочел да премахне ваниловия сладолед изцяло от менюто си.

Тази година Одоно успява да намери по-добър доставчик. Цените още са високи и затова се налага джелатерията също да увеличи цената на продукцията си. Клиентите, обаче, не се оплакват.

"Напоследък все повече клиенти търсят автентични вкусове. Бягат от синтетични добавки и полуфабрикати", коментира Кристиян.

Статистиката показва, че по-малко от 1% от ваниловия вкус идва от истински ванилови шушулки. Свикнали сме да виждаме и усещаме аромата на подправката навсякъде около нас – свещи, сладкиши, кремове. Те, обаче, най-вероятно са изкуствено овкусени или ароматизирани.

Синтетична ванилия (ванилин) се произвежда още от 19 век. Тя се извлича от въглища, катран, оризови трици, дървесина и дори кравешка тор. Днес по-голямата част от синтетичната ванилия идва от нефтохимикалите и може да е до 20 пъти по-евтина от истинската ванилия.

Според изискванията на Европа и САЩ всеки ванилов сладолед, трябва да съдържа екстракт от истински ванилови шушулки. Ако продуктът съдържа синтетична ванилия, то задължително на етикета трябва да е обозначено, че става въпрос за сладолед "с вкус на ванилия", в който реално... няма никаква ванилия.

Ванилията, която се отглежда в различните региони има и различен вкус. "Мадагаскарското злато" има сладък вкус и приятен аромат, което я прави по-предпочитана от производителите на сладолед по света.

Фермерите на острова са над 80 хиляди, което превръща страната във водещ производител в световен мащаб и оказва влияние върху световната индустрия.

Цените на шушулките претърпяват поредица от спадове и възходи пред последните десетилетия. Само преди пет години цената за килограм е 20 долара. През 2018 стойността на ванилията се изравнява почти с тази на среброто, достигайки връх от 600 долара за килограм. През юни цената пада на 515 долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
12
 
! Отговори
subzero преди 5 години
До номер 5 600$ е крайната цена на европейския пазар ! А бай Леон сигурно получава по 10$ за кило !
7
0
 
8
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До Анонимен"Истинската ванилия е много скъпа и на практика почти не може да се намери по магазините. Тя е само във течно състояние във шишенце или ампул"Говориш за екстракт. Истинската ванилия е на шушулки - обикновено по една в опаковка. Така я купувам аз и после си правя екстракт.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това което се продава в БГ магазините не е ванилия, а сурогат.
5
1
 
10
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Този Леон се е скъсал от работа.При цена от 600$ за килограм неговата продукция била за 150$Иначе има ферма
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинската ванилия е много скъпа и на практика почти не може да се намери по магазините. Тя е само във течно състояние във шишенце или ампула.А "ванилията" на прах която се използва масово във сладкарството и се продава във всеки магазин е 100% синтетична (метил ванилин) и няма нищо със истинската ванилия. (Освен че има почти същия аромат).
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАЙ МИ ХАРЕСА В СТАТИЯТА КАК ЛЕОН Е СТАНАЛ ЖЕРТВА НА НАБЕЗИ ОТ *** И ТАМ Е КАТО ТУК ! ВЛИЗАТ И ПОЧВАТ ДА БЕРАТ
2
6
 
10
 
! Отговори
Бау преди 5 години
И що да не купувам? В България има качествени шушулки и е лесно да си направиш екстракт. От години в кухнята ми има такъв и се ползва постоянно.
1
9
 
8
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
за Бога братя не купувайте!!