Профили с руска пропаганда изтрити от Facebook, Twitter...

Разследват предполагаем руски опит за кибератаки
22 авг 2018 11:30, Елка Василева
54
Профили с руска пропаганда изтрити от Facebook, Twitter...
Снимка: архив, Reuters

Американските технологични гиганти Facebook, Тwitter и Аlphabet премахнаха стотици профили, разпространяващи иранска пропаганда в интернет, предаде Ройтерс.

Facebook отстрани 652 страници, групи и профили, свързани освен с Иран и с Русия, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки изявление на компанията.

Малко по-късно от Тwitter обявиха, че са блокирали за "координирана манипулация" 284 акаунта. Много от тях, както изглежда, са от Иран.

Ден по-рано, в понеделник, Майкрософт съобщи за предполагаем руски опит за кибератаки срещу американски консервативни сайтове, припомня АП.

Мрежа от сайтове за фалшиви новини и профили във Facebook, Instagram, Google Plus и YouTube е разпространявала информация по начин, отразяващ интересите на Иран. Кампанията е била насочена срещу потребители на социалните медии от САЩ, Великобритания, Латинска Америка и Близкия Изток, отбелязва Ройтерс, цитирайки доклад на компанията "ФайърАй Инк.", първа забелязала иранската пропаганда в интернет.

"Това показва, че не само Русия се занимава с подобна дейност", каза пред Ройтерс служителят на "ФайърАй Инк." Лий Фостър.

Русия бе уличена в аналогични кампании за упражняване на въздействие чрез интернет, като например опити за създаване на политическо разделение сред американските избиратели, посочва "ФайърАй Инк.".

Според компанията иранската пропаганда е била насочена срещу Израел и Саудитска Арабия, а също така е включвала и защита на благоприятни за Иран политики като например иранското ядрено споразумение.

Иранското постоянно представителство в ООН не отговори на молбата за коментар по случая.

Междувременно Facebook обяви, че е започнала да оценява надеждността на своите потребители, предаде ТАСС.

Теса Лайънс - която е в мениджър в компанията, отговарящ за борбата с разпространяването на недостоверна информация - казала пред в. "Вашингтон пост", че създаването на рейтинг за надеждност на потребителите е част от кампанията на Facebook срещу фалшивите новини, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: ИранFacebooktwitterAlphabet
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
24
 
! Отговори
аз преди 5 години
писна ми от тази американска и британска пропаганда!
24
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво! Трябва да се възпира хибридната война. Вижте и тук как някакви *** пишат гадости за 20 ст по поръчка на комунистите.
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само трябва да обявят министерство или комитет на "истината" . Не че в момента няма,но поне да е официално.
22
0
 
7
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
До логикаИ аз това казвам- цензурата си работи с пълна сила, това в кавичките е цитат от коментар номер 12.
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Россия и Иран ги използвали за пропаганда! Това звучи, както да дадеш на някой пушка и да почне да те стреля, а ти да да искаш да му вземеш патроните, но не и пушката! Виж Дойче веле е друга история, там пушката и патроните са само американски (не си и помисляйте, че има нещо немско, контролът над немските СМИ е изцяло американски)!
20
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗозоЩом има евроатлантически клуб, приятели на САЩ, младежки атлантически клуб и т.н. защо не и за Русия ?
19
2
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Дядя Бойко, мъй с табой...
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ако не им харесат резултатите от изборите кого ще обвинят сега?
17
1
 
5
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Бате Гойко , защо след време ? Какво стана с ТВ 7 ? А с ВiТ ? А с предаванията на Слави и Милен ? А с три.е.не.то по форумите ? А с блокирането на потребители ( дори и без регистрация ) по форумите ? "ВРЕМЕТО" вече тук !
16
2
 
11
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
До 12Това е началото на вид диктатура. До нищо добро няма да доведе това. След време ще започнат да блокират и неудобни сайтове, неудобни телевизии и т.н."Като цяло си прав, само че този вид диктатура не е нов и неудобните медии(сайтове, телевизии и т.н.) вече се блокират, както показва и тази статия.
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не банват профилите които разпространяват реклами за хазарт а тези които пропагандират....... нещо
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че той комунизма е измислен от същите тия, дето сега налагат цензурата. Комунизма си беше експеримент, проведен от западните пропадляци и използваха Източноевропейските държави за опитни полигони. Цензурата те са я измислили. През комунизма ревяха, че тук имало цензура, но сега вече няма няма проблем, след като експериментът свърши. Крадецът вика дръжте крадеца. Естествено, че ще блокират акаунти, нали те използват същия похват на пропаганда при нас, само че на нас ни е забранено да ги блокираме
13
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога ще започне да се премахва американската пропаганда? Защото вече ми се повръща да гледам американска пропаганда по кината, по вестници, списания, телевизия, социални и несоциални мрежи и въобще навсякъде!!!!
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10И в следствие на това си на мнение, че трябва властта да отсява само "правилните" новини, така ли? Това е цензура, разберете. Това е началото на вид диктатура. До нищо добро няма да доведе това. След време ще започнат да блокират и неудобни сайтове, неудобни телевизии и т.н.
11
1
 
22
 
! Отговори
11 преди 5 години
"Профили с руска пропаганда" и после:"284 акаунта. Много от тях, както изглежда, са от Иран." и пак:"информация по начин, отразяващ интересите на Иран."Абе тва е писано от *** за ***.
10
7
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Урааа, да живейй новата цензура, ще има да ревете вий за комунизма, че то комунистите ще излязат едни мизерни аматьори сравнение с демократичната защита извинете цензура.
9
0
 
5
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
До 10."Е да ама потребителите хич не са интелигентни и вярват на всякакви щуротии..."- те тука на това разчитат.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 88Е да ама потребителите хич не са интелигентни и вярват на всякакви щуротии пускани от руската пропаганда.Аз наскоро си направих експеримент.Писах във фейсбук, че Борисов и Меркел искат да заменят козите в странджа с бежанци - 600 000!Писах, че ще спрат свинското по магазините за да хранят мигрантите и полицията ше изземва компоти и консерви от домовете, за да има храна за бежанците.Написах, че имам сигурен источник - жена, която навремето е била управител в ТКЗС.УМНИТЕ БЪЛГАРИ ВЯРВАХА!
7
5
 
18
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Профили с руска пропаганда изтрити от Facebook, Twitter..."И първият абзац е:"Американските технологични гиганти Facebook, Тwitter и Аlphabet премахнаха стотици профили, разпространяващи иранска пропаганда в интернет..."Еххх тая Лелка... С Русия ляга и с Русия става.
6
23
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
В коя друга държава има "Национална сдружение русофили"? Абсолютни национални предатели и КГБ слуги! Създали са стотици страници с руска пропаганда. Спукана им е работата, глад и лабут за *** русофили!!!