Очаква се: Поскъпване на газа с 15%, на парното с 5-6%

Енергиен експерт: Държавата не може да се намеси!
Обновена: 23 авг 2018 21:58 | 23 авг 2018 21:30, Анисия Иванова
87

Цената на природния газ ще се увеличи от 1 октомври, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов. "Булгартрансгаз” прогнозира поскъпване на синьото гориво от 15%, като това би било второто сериозно увеличение след поскъпването от 11% през юли. До 10 септември дружеството трябва да внесе своето заявление в КЕВР, а до 30 септември Комисията ще се произнесе за окончателната цена на природния газ за последното тримесечие на 2018 г.  През последната година това ще бъде четвъртото поскъпване.

Пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт проф. Атанас Тасев предположи, че ако газът ще поскъпне с около 15%, цената на парното ще скочи с не повече от 5-6%.

"Понеже имаме един единствен доставчик на газ - "Булгаргаз", на всеки 3 месеца цените се определят по формула. Идва следващият ценови период. Този път няма накъде. Няма акумулатор, който да не позволи цената на газа да не скача", обясни проф. Тасев.

Той подчерта, че в случая държавата не може да се намеси, защото ще наруши няколко закона и ще бъде осъдена от Европейската комисия. По думите му поскъпването е очевидна необходимост, която ще преживеем и не трябва да се спекулира със страховете на хората.

В предаването "Денят ON AIR" проф. Атанас Тасев отбеляза, че газовият хъб "Балкан" е план Б на държавата и вече сме си научили урока, тръгвайки от Европейската комисия.

"Проектът е включен в списъка с проекти, които представляват общ интерес на страните членки в ЕС", каза той и добави, че това може да превърне газовия хъб от химера в реалност.

Енергийният експерт посочи още, че след като "Инерком" обжалва забраната на КЗК да закупи ЧЕЗ, отново сме пред риск срещу държавата да бъде заведено поредно арбитражно дело. Проф. Тасев предупреди, че досега не сме спечелили нито едно арбитражно дело. Според него най-добрият сценарий е сделката да приключи и ако не се спазват изискванията на лиценза, то той ще бъде отнет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Защо бе защо все трябва някой да излиза и да ни подготвя за неизбежното то всичко поскапна оттарване няма поне не ни првете на *** вдигайте цените и това е има ли друг път много говорене и после пак вдигане на цените
78
1
 
0
 
! Отговори
Мартин преди 5 години
Моля ви, спрете с мрънкането, абсурдно е все да намирате виновници. Светът е такъв, нещата поскъпват. А чужбина предлага просто една валута, която като се обърне в левове е двойна...
77
1
 
0
 
! Отговори
Норд Фейс преди 5 години
Ами като поскъпва газа, не виждам какво може да се направи, да кажем, че е неизбежно поскъпването на парното.
76
0
 
5
 
! Отговори
Баба Марта преди 5 години
Слугата на енергийните крадци псевдо професор Тасев пак е на амбразурата за да ни подготвя за ново ограбване. Не ги слушайте ами да им счупим тъпите кратуни и крадливите ръце...
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зимата емигрирам обратно към Англия. Не мога повече. :) Много мои познати направиха същото. Искрено съжалявам, че се върнах тук.
74
1
 
5
 
! Отговори
Режене на ленти преди 5 години
Когато Бойко реже ленти от построеното от народа, като квачка събира всички журналисти около себе си и се плези по всички телевизии, а когато увеличава почти ежемесечно цените се крие на плажа.
73
0
 
11
 
! Отговори
Изгърбиха ни преди 5 години
Бочко и Цвъцко ни пробват ежедневно до колко високи цени можем да поемем. Увличиха цените на застраховки, природен газ, парно, ток, гориво и лекарства. Давайте тикви. Има още за крадене и има още мегдан за увеличаване на цените. Народа няма вече силици дори да ви се озъби сериозно.
72
2
 
4
 
! Отговори
Украйна преди 5 години
Питайте украйнците, лапат такси като за световно.Питайте украйнският ви братски народ, усвояват като за последна, след 2019 им спират кранчето.Направете протест пред украйнското посолство.А после ще правите пред турското.Важното е че ББ ще внася от Травиата и Бътерфлай газ.
71
1
 
4
 
! Отговори
Изгърбиха ни преди 5 години
Бочко и Цвъцко ни пробват ежедневно до колко високи цени можем да поемем. Увличиха цените на застраховки, природен газ, парно, ток, горивои и лекарства. Давайте тикви. Има още за крадене и има още мегдан за увеличаване на цените. Народа няма вече силици дори да ви се озъби сериозно.
70
0
 
9
 
! Отговори
стареца преди 5 години
Вече 30 год. има само ПОСКЪПВАНЕ, ПОСКЪПВАНЕ и пак ПОСКЪПВАНЕ.........до кога ще се издържи?
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо Русия трябва да ви намалява цената на газта. Русия има интерес да продават колкото се може по скъпо, от къде накъде да ви намалява цената. Ако ви е скъпо, не купувайте от Газпрок, минете на възобновяеми енергийни източници. Или купуайте евтино от Норвегия, шистова газ от САЩ, от Египет, Катар, Азербайсджан, Туркменистан, Казахстан по Набуко, Травиата и мадам Бътерфлай ако искате, защо купувате скъпо от Русия като като имате толкова много алтернативи?
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 59 привет от ГерманияДоста често започна да предизвикваш съдбата и тя ще откликне. Животът е пълен с изненади ....
67
0
 
2
 
! Отговори
доктор преди 5 години
До 61 АнонименПрост, ***, *** та дрънка ! То постоянното дрогиране води до безмодъчие...
66
1
 
8
 
! Отговори
Пристанище Бургас преди 5 години
Чакаме танкерите с евтината шистова газ от САЩ.
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми не купувайте от Лукойл бе, кой ви кара да зареждата от Лукойл, на всяка крачка има други бензиностанции, а те зареждат от Лукойл, пък после се оплакват...що зареждате от Лукойл, зареждайте евтино от дригуте, а те си плащат данъците другите.
64
3
 
6
 
! Отговори
антиджендар преди 5 години
Нещо са се разгонили со ро сои дни те джендари от софия ! Абе джендер-дроги ранти, Булгаргаз не е ли българска фирма ? Какво се правите на умъртвени ? Цената я вдигат нашите демократо -гербаджииско-бесепарски посредници.
63
1
 
7
 
! Отговори
бай Тодор Правешки преди 5 години
Здравейте другарки и другари! Вкусни ли са бананите?
62
2
 
4
 
! Отговори
баровец с джип преди 5 години
Хо--хо-хо, а -ха-ха-ха :)))) Голям кеф. Браво на Путek, само така! Бой, бой, бой по русофила, да *** как умира от глад, няма какво да яде за да си плаща сметките за парното, бензина троен да го направят от Лукойл, ама вечер да целува иконата на Вожда-цар и Вседържец. Пускайте по няколко анимации на великите ядрени бомби, дето ще започнат да се произвеждат след 1000 години и русофила ще е щастлив, той с това се храни. Голям кеф. Така по-бързо ще ги умори, също като Сталин, те и него обичат :)
61
6
 
7
 
! Отговори
ДЖЕНДЪРАЦИ преди 5 години
РУСИЯ НЕ Е ПОВИШИЛА ЦЕНАТА НА ГАЗА...ТОВА СИ ДЖЕНДЪРАСКА БЪЛГАРСКА РАБОТА--НОВА ДАЛАВЕРКА НА БОКО УМНОТО--ВОЖДА НА *** И БУГАРИТЕ-ДЖЕНДЪРАЦИ...!!!
60
4
 
0
 
! Отговори
До 64 преди 5 години
Лукойл е на британския клан на, еди кой си.Кой да чете, вие туркофилите сте такива!Та таварищЪ Ердоган, тия ги разправяй на баба ти.от Русофоб