Очаква се: Поскъпване на газа с 15%, на парното с 5-6%

Енергиен експерт: Държавата не може да се намеси!
Обновена: 23 авг 2018 21:58 | 23 авг 2018 21:30, Анисия Иванова
87

Цената на природния газ ще се увеличи от 1 октомври, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов. "Булгартрансгаз” прогнозира поскъпване на синьото гориво от 15%, като това би било второто сериозно увеличение след поскъпването от 11% през юли. До 10 септември дружеството трябва да внесе своето заявление в КЕВР, а до 30 септември Комисията ще се произнесе за окончателната цена на природния газ за последното тримесечие на 2018 г.  През последната година това ще бъде четвъртото поскъпване.

Пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт проф. Атанас Тасев предположи, че ако газът ще поскъпне с около 15%, цената на парното ще скочи с не повече от 5-6%.

"Понеже имаме един единствен доставчик на газ - "Булгаргаз", на всеки 3 месеца цените се определят по формула. Идва следващият ценови период. Този път няма накъде. Няма акумулатор, който да не позволи цената на газа да не скача", обясни проф. Тасев.

Той подчерта, че в случая държавата не може да се намеси, защото ще наруши няколко закона и ще бъде осъдена от Европейската комисия. По думите му поскъпването е очевидна необходимост, която ще преживеем и не трябва да се спекулира със страховете на хората.

В предаването "Денят ON AIR" проф. Атанас Тасев отбеляза, че газовият хъб "Балкан" е план Б на държавата и вече сме си научили урока, тръгвайки от Европейската комисия.

"Проектът е включен в списъка с проекти, които представляват общ интерес на страните членки в ЕС", каза той и добави, че това може да превърне газовия хъб от химера в реалност.

Енергийният експерт посочи още, че след като "Инерком" обжалва забраната на КЗК да закупи ЧЕЗ, отново сме пред риск срещу държавата да бъде заведено поредно арбитражно дело. Проф. Тасев предупреди, че досега не сме спечелили нито едно арбитражно дело. Според него най-добрият сценарий е сделката да приключи и ако не се спазват изискванията на лиценза, то той ще бъде отнет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 61Единствено за русофили се очаква руския газ да поевтинее с 50%.-русифилите изчезнаха при диктатора - фашист ... даже и последният заклет русофил, завършил и средно и висше в ссср - обърна резбата!
58
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РусофобДругарю Ханс, газта и бензина не идват от Турция, защото още Севверен поток няма, идват си в Лукой директно от ***. От там Булгаргаз купува и разпределя. Когато гъзoлизецо, Вожда ви джудже вдигне цената и Булгаргаз я вдига. Това е. Ама иначе да сеете лъжлива пропаганда нямате равни. От Турция ни идвала газта...ха-ха-ха :)))
57
2
 
4
 
! Отговори
малоумен русофил преди 5 години
Братушките ни обичат и затова се стремят да им стигнем техния стандарт на живот след санкциите. Колкото по-бедни, толкова по-близао до православието и славянството, както и до братския колхозническо-бояришнишки живот и народ. Нали сме си братя, така трябва. Те са ни освободили от турците, дето сега един турчин взима 5 пъти повече от колхозник и бай *** русовила, взети заедно.
56
5
 
4
 
! Отговори
Русофоб преди 5 години
Важното е да купувам втечнена американска газ - тройно по-скъпа, но братска американска, нищо че чехите им биха шута.Важното е да купуваме руска с турска надценка, с Ердоган сме братя.Важното е БГ да няма икономически проекти, ако може и население да няма в БГ, за да настаним американските братя по оръжие на празна територия.Важното е, на Вуте да му е зле.Аман от фесовски номера, да .... фесопоклонници русофоби и БЪЛГАРОФОБИ.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаква се: Поскъпване на газа с 15%, на парното 5-6%. Единствено за русофили се очаква руския газ да поевтинее с 50%.
54
2
 
1
 
! Отговори
Ко тана? преди 5 години
Ко тана с хъба, втечненият "тройно по-скъп газ" от руския.БГ фирмата си иска, комисионните намаляват - ти да видиш.А ко шъ праим от 2019. Шъ зяпаме газопроводи на снимка, цъкайки от възхишение към братския турски народ - Вай, Вай.ББ отказва три проекта, народът плаща.Народът плаща и комисионните на БГ посредниците.После шъ плащате и на турските посредници.А иначе Ердоган ви благодари за подаръкът ЮП.На 6-7 хиляди лв., кво са ХХИЛКА парно.Милионери Бол в БГ - от честен труд.Ке бегам от Б
53
2
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Докато не пребиете и не унищожите и последния *** в България , бял ден няма да видите , винаги ще сте зависими от руската *** , никога няма да имате собствено производство на газ ! Просто животът е такъв и враговете трябва да се унищожат , тъй както навремето имаше " народен съд " и комунистите избиха десетки хиляди българи ,които сметнаха ,че биха били заплаха за комунистическата хегемония в България ! Сега е ред вие да започнете унищожаването на рубладжиите в България !
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румъния изнася 30 % от добиваната газ .
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- дядо , ти бил ли си комунист ?- да .- ама комунист по убеждение или ?- да , и комунист по убеждение съм бил , даже тоя по убеждение го бих повече от всички.
50
2
 
5
 
! Отговори
робско племе! преди 5 години
Румънците вече добиват шистов газ в огромни количества и нямат никакви притеснения , какви цени на газа измислят руснаците.Нашите кукли на конци служат на руските интереси и вече 30 години не нарушават руския монопол.
49
2
 
3
 
! Отговори
ОПА преди 5 години
РУСИЯ НЕ Е ПОВИШАВАЛА ЦЕНАТА НА ГАЗА--ЗАЩО НАШИТЕ ДИВАНЕТА ЩЕ ГО ПОВИШАВАТ--ОТНОВО ЛИ НИ КРАДАТ --ДАМИЧКАТА ИМ ПРОПАДНАЛА-НА ВНИМАНИЕТО НА 53-РУСИЯ НЕ Е ПОВИШАВАЛА ЦЕНАТА БЕ КОМПИР ***...!!!
48
1
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Къде са полезните иддиоти да дадат обяснение защо " братушките " клатят само България ?! Когато полезните иддиоти правеха протести срещу производството на шистов газ в България , трябваше да се досетите ,че по този начин те правят услуга на руската *** ,а не на България ! Трябваше да се обедините и да вземете по една тояга в ръцете си и да им счупите тъпите русофилски кратуни там на площада където протестираха срещу производството на шистов газ ! И сега не е късно да им счупите главите !
47
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Престъпници. Русия се гаври с нас, както го е правила винаги. А ние плачем, че ако си разработим находищата ще унищожим природата. Не разбирате ли, че това се плаща от Русия за да нямаме собствено производство. България има запаси от шистов газ за 100 г, напред. Нима Полша, САЩ, Канада си унищожават природата.
46
1
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
В Германия няма увеличение на цената ! " Братушките " май само вас клатят ?!
45
5
 
14
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 36. Руснаците нямат нищо общо, българската фирма вносител иска увеличението. И то ще се случи, защото с писаници по форумите и ревене как някой ни е виновен, нищо не се постига.
44
0
 
18
 
! Отговори
До 48 преди 5 години
Та те от Брюксел ако държаха на това България да се управлява като бяла държава щяха първо с досието на Бойко да се запознаят и след това нямаше да се снимат с него камо ли да му казват Канграчулейшънс Борисов !!! Щяха и правосъдната Цацаратура да сложат в крак а не да го замерят с пожелателни анонимни пожелания от които Цацата дебелее и се смее !
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудя се, до къде сме я докарали! Държавата сама да прави батаци и поразии и съвсем естествено да няма капацитет да се справи с тях. С една дума от българските институции, не става и *** за зеле. Кому е нужна такава държава?
42
2
 
10
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Филма е гледан вече няколко пъти.ГЕРБ ще даде оставка ако хората тръгнат по улиците да протестират,след това предсрочни избори и се връщат на бял кон.Ако имаше някоя нова партия и водач може и да не спечели изборите ГЕРБ,но няма!
41
3
 
0
 
! Отговори
до 40 преди 5 години
Само не знам с каква буква и как ро..мляни...те...ще пишат Б-я.....много ще ми е хубаво да гледам как им управяш грешките и ги наставляваш граматически ,тука не сме на испит ,,езикова...,,и овчаря има право на мнение.
40
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повишението на цената е поискано от "Булгаргаз", т.е. от българската фирма-доставчик и няма никакво значение откъде е доставена газта, дали е руска или американска. Никой не ни е виновен, кожодерите са си наши!