Испания каза "Да", ще ексхумират диктатора Франко

Препогребват останките му другаде, ако и парламентът одобри
25
Испания каза "Да", ще ексхумират диктатора Франко
Снимка: БТА

Испанското социалистическо правителство одобри указ за ексхумирането на тленните останки на диктатора Франсиско Франко от мемориалния комплекс "Долината на падналите", за да бъдат препогребани другаде, съобщи вицепремиерът Мария дел Кармен Калво, цитирана от Франс прес.

Честваме 40-ата годишнина на демократична Испания и един стабилен и зрял конституционен ред, а те са несъвместими със съществуването в мемориала на гроб, който продължава да слави личността на Франко, подчерта на пресконференция Калво.

"В "Долината на падналите" могат да почиват само тленните останки на загиналите в Гражданската война", отбеляза тя, цитирана от Ройтерс.

Според вицепремиера ексхумирането, на което семейството на бившия диктатор остро се противопоставя, може да се извърши до края на годината.

Предстои одобреният от кабинета указ да бъде гласуван от Конгреса на депутатите (долната камара в парламента), където социалистите са малцинство.

Те обаче могат да разчитат на подкрепа от радикалната лява партия "Подемос", каталунските сепаратисти и баските социалисти, за да получат необходимото им обикновено мнозинство.

Ексхумирането на останките на Франко от мемориала, построен по негово нареждане на 50 км северозападно от Мадрид, ще е паметно събитие в Испания, която още носи обществените и политически белези от Гражданската война от 1936-1939 г., отбелязва Асошиейтед прес. (БТА)


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Аванти, пополо! преди 5 месеца
До Анонимен 16
Хал-хабер си нямаш за истината за "Мемориала"! Втълпяват ви, че така се заличавала кървавата битка между франкистите и републиканците. Лъжа! Това е масов гроб на измрелите и избити републиканци, който после Хенералисимото лицимерно трансформира в уж мемориал на помирението! Помирение няма ! Бандьера роса!
Това е най-мрачното място в Испания!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен

Пишеш глупости,не е имало телена ограда ли?!Ха!
Че нали Франко избива хората в концлагери или умират от глад там,как да е нямало телени заграждения,като е имало фашистки концлагери?.
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Франко може да е избил маса народ, главно червени терористи, но не е взел земята и поминъка на хората, та да гради някаква утопична нова обществена структура. Просто е внесъл ред в живота на хората. Хората са могли да се развиват, да пътуват, да богатеят. Не са били затворени зад телена ограда под страх от разстрел ако искат да се махнат. Имали са избора да останат или да се махнат.

При комунизма избор нямаше. Червен роб до живот. Диктатура на пролетариата, както му викаха.
16
2
 
12
 
! Отговори
Идалист преди 5 месеца
Коментаторите от форума да си спомнят, че Джордж Оруел е бил англиски комунист, който се е бил в Испанската гражданска война. Там разбрал, че и двете стран се бият, не за доброто на харода, а за ВЛАСТТА и написва най-пророческит книги „1984“ и „Животинската Ферма“ Днес тези неща ги виждаме в нов вариянт- джендъркто талитарната идеология. Испания изгори досиетата от времето на фашизма. Сега на къде? Горко на испнския народ! Историята е такава каквато е била.
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Редно е Франко да е погребан в мемориала, който е построил в памет на гражданската война, още повече, че е участвал в нея. Спасил е Испания от комунизма в най-мракобесните му години.
14
3
 
5
 
! Отговори
пепи преди 5 месеца
Не Испания а социалистите.
13
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Додо

Предполагам,че ако беше един от гладните или избитите един милион хора от Франко,друга песен ще пееш.Човечеството няма нужда от такива болни садисти като Франко и подобните му.Идеологиите не ме интересуват,те не са оправдание да убиеш хора.
12
0
 
10
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 месеца
"Испания каза "Да" - да ви имам тъпите заглавия. На кого е казала "да"? На Путин? На Стоичков? Най-големият проблем на Испания е къде е погребан преди 40 г. някакъв си диктатор. Все едно някой го е еня, че бутнаха мавзолея на Г. Димитров.
11
9
 
15
 
! Отговори
Додо преди 5 месеца
Потърсете в Гугъл речта на Генерал Франко, по повод смъртта на Фюрера - емоционална, разтърсваща и истинска, за да разберете що за горд, достоен и истински лидер - човек на честта е бил той - Франко! През 30-те години евреите -болшевики правят преврат и потапят в кръв Испания, като обявяват присъединяването й към СССР. Франко, с помощта на Фюрера успява да спаси Родината си! След края на ВСВ Испания приютява хиляди немски националсоциалисти, служители на СС и Вермахта, спасявайки живота им!
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
***.и комунисти либерасти.Дай им да освобождават африкански мъже,да трупат отпадъци и да се ровят в кокалите на "фашисти" умрели преди 100 години.След известно време като новите испанци открият халифат със силата на множеството ще им закрият жалката партия от вресливи цветнокожи либерасти.После пак война пак нов Франко и така докато не уврат,че социализма е хубаво нещо човек да си го чете в книжките ако има желание и нищо повече.Един безмислен експеримент.Нали правиха митинги "дайте ни бежанци'?
9
7
 
16
 
! Отговори
Додо преди 5 месеца
Испания е тотално подчинена и васална на Илюминатския Ционистки Нов Световен Ред. Всеки ден там се изсипват и приемат стотици кафяви мохамедани, предимно от Магреба и Северна Африка, дошли да източат ресурсите на Испания и да я превърнат в халифатска кочинa! Под аплодисментите на една клика от жалки комунисти-евреи предатели, които управляват страната! Генерал Франко е един от най-великите лидери в историята на Бялата раса, ГЕРОЙ, благодарение на който Испания успява се спаси от червения терор!
8
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Четох как се разправил с марокански войник, който хвърлил под краката му
канче с манджа в знак на протест: "Тази помия не може да се яде!"
Франко на секундата заповядал да разстрелят дръзкия солдат пред строя. А
после наредил с тих глас на готвачите: "Да се подобри храната." Както
можете да се досетите, готвачите взели да готвят като за ресторант, а
войници и подчинени престанали да повишават глас в присъствието на
дребния на ръст генерал от страх.
Психопат и садист.
7
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По време на т.нар. "Испанския холокост" са екзекутирани повече
от 200 хил. дисиденти, а други 400 хил. са вкарани в затвори и
концентрационни лагери. В тях повечето умират от глад.
......Подобен циничен прочит на историята пренебрегва хаоса и насилието, които
настъпват с идването на диктатурата, а и какъвто и мир да е донесъл
Франко, той не може да оправдае избиването на почти 1 млн. души.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да съдиш историята , а още повече да я разрушаваш, е чиста проба глупост. Не си съгласен стова което се е случило , постави обучаващ надпис и нека хората решат сами за себе си .
5
4
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 5 месеца
До БПФ,ами вземи си останките у вас,фашист долен
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да се гавриш с историята води до това, че рано или късно тя ще се изгаври с теб. Де-билното испанско соцправителство вече пусна в Испония повече не-гри, отколкото има в Нигерия, и вчесто да се озапти, пипа останките на великия Франко, който спаси страната от червените у-роди. Торквемада ще се обърне в гроба си... Още едно доказателство, че Европа е мъртвец.
3
12
 
15
 
! Отговори
минаващ преди 5 месеца
А кога ще изхвърлим на кучетата кокалите на пъдаря от Правец и кликата му? До кога ще търпим да са на власт в България с различни имена и различни цветове?
2
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТРЯБВА ДА ГО ИЗГОРЯТ И ДА ИЗХВЪРЛЯТ ОСТАТЪКА В КАНАЛА.

И ДА СИ ПРОМЕНЯТК ФРАНКИСТКАТА КОНСТИТУЦИЯ.

ИСПАНИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РЕПУБЛИКА, ЗА КАКВО ИМ Е ТОЗИ МУЗЕЕН ЕКСПОНАТ.
1
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До БПФ

Не ми хвали човек,който е избил и потопил в кърви собствения си народ и е криминален престъпник и фашист!Не заслужава дори и плюнка.