От коя пластмаса в бита можем да се откажем?

Сламките и чашките за кафе със сигурност са едни от тях
26 авг 2018 15:55, Михаела Лазарова
8
От коя пластмаса в бита можем да се откажем?
Снимка: pixabay

Пластмасата се е превърнала в неизменна част от живота ни. Има толкова неща, направени от пластмаса, които просто няма как да изхвърлим от дома и ежедневието си, дори да искаме. Колите ни съдържат пластмаси, домовете, елементите в тях, обзавеждането, дори последният детайл вкъщи като ключове за осветление, техника, пособия – всичко съдържа пластмаса в известно количество.

На всеки три години модерното общество в световен мащаб създава един милиард тона пластмаса на всеки три години, пише treehugger.com. През първите 10 години от този век сме произвели толкова пластмаса, колкото през целия 20-и век.

Пластмасата е един от най-трайните материали, за който отнема между 500 и 1000 години за разграждане. Огромна част от пластмасите, които използваме, изобщо не са рециклируеми, което създава още по-голям проблем.

Въпреки че не можем изцяло да избягаме от употребата на пластмаси в живота, можем да ограничим някои пластмасови предмети в бита и да ги заменим. Кои са те?

Чашки за кафе

Вкъщи ползвате порцеланови или стъклени чаши. Защо не го правите и на работа? Носете си порцеланова чаша, в която да наливате кафето си вместо да купувате всеки път пластмасова или картонена чаша. По-добре е както за околната среда, така и за здравето ви, тъй като пластмасата отделя токсични вещества в кафето, които попадат в тялото и предизвикват хормонални проблеми и повишен риск от рак.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Защо са се хванали за сламките и клечките за уши, а не видят индустриалните замърсители?
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забрана на пластмасовите чашки за урина в лабораториите. Само порцеланови и стъклени и да ги мият лаборантите. Забрана на пластмасовите спринцовки. Преди спина бяха стъклени за многократна употреба.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто не ходя по евтини дупки, където сервират в пластмасови чашки, а на работа също го сипват в поцеланови.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В бита никой не ползва пластмасова посуда. Никога не съм пил кафето си вкъщи в пластмасова чашка. Това се случва навън. Така че...
5
1
 
18
 
! Отговори
malart преди 5 години
В една хижа в планината казвам на съдържателката на бюфета - Ето ви моята чашка и в нея ми направете еспресото. А тя - Аз ще го направя в пластмасовата, а вие после си го прелейте. *** и обяснявай на такива хора нещата за пластмасата. Главата им такива неща не отбира
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тотална забрана на Вендинг автомати за кафе, РЕТ опаковки, опаковки и торбички за еднократна употреба, спринцовки за еднократна употреба, след 20 години ще бъде прекалено късно.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много за прости ни мислите, господа диктатори от пластмасовата мафия! Сламки за коктейл! Засрамете се! А къде са стъклените бутилки за бира и газирани напитки? Заменихте ги с бутилки, направени от свръхздравата PET! Електрически контакти, ключове, разклонители, фасунги. Заменихте керамиката с пластмаси, за да се развалят лесно и да продавате, продавате! Всичко звучи много гUлупаво и лицемерно!
2
0
 
23
 
! Отговори
ined преди 5 години
Картонената чашка за кафе какво общо има с пластмасите?
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От турските домати те са ПВЦ !