Белезите на войната и силата на духа! Маджида, останала без крак

Момичето е едва на 5 г., когато войната в Сирия я белязва завинаги
27 авг 2018 20:45,
35
Белезите на войната и силата на духа! Маджида, останала без крак

Мажида започва деня си рано... и с доста сложнни процедури. Докато другите деца могат да се събудят, да скочат в дрехите и да хукнат към училище, на Маджида й трябва повече време.

Когато е на 5 години войната в Сирия завинаги променя живота й - отнема й единия крак. Затова сутрин Маджида става час по-рано, за да нагласи протезата си

Още по темата

През 2013 г. семейството й пристига от Алепо в Газиантеп. Маджида си спомня много добре бягството от Сирия.

"Бяхме с 10-на други хора в един микробус. Тъкмо се бяхме качили и един самолет започна да ни обстрелва. Изведнъж всичко изгоря, всичко стана черно", спомня си 10-годишното момиченце.

"Когато дойдох в съзнание я видях да лежи там. Кракът й го нямаше. Синът ми гореше, имаше рани по двата крака. Тази картина ме преследва, сякаш се беше отворила преизподнята", разказва майката на Маджида пред Deutsche Welle.

Газиантеп, градът където живее семейството на Маджида, винаги е бил известен с търговията и пазарите. Днес обаче е пълен и с бежанци и съжителството на турци и сирийци не е безоблачно.

"Тези хора трябва да си вървят, хрантутим ги тук от 5-6 години, стига толкова!", казва един жител на Газиантеп.

Не всички обаче споделят мнението му.

"В началото имаше доста проблеми, но вече повечето сирийци се интегрираха. Пристигането им дори тласна икономиката на Газиантеп", споделя друг.

Мажида се налага да ходи всеки месец в болница за преглед, но не й харесва да свалят протезата и да гледат белега й.

"Доволна съм, че имам протеза. В началото не исках да я свалям и през нощта, но мама не ми разрешава", казва Маджида.

Като всички деца и на нея й харесва да си играе на детската площадка, но там разликата между нея и останалите е най-ярка.

"Докато не знаеха за моя крак децата бяха много мили. Но когато забелязаха за протезата започнаха да се държат лошо. Ако можеха да не знаят нищо за крака ми щеше да е най-добре", разказва детето.

На Маджида й се иска не само децата да променят отношението си към нея, но и възрастните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Гошу Тъпуту преди 5 години
До ГoшуТъпуту, не прочете ли кога е станало това? 2013 година. Русия е в Сирия от 2015 година, така че няма как да е руски самолет. По-вероятно е да е наистина на така наречената коалици от 67 държави, които не ясно какво диреха в Сирия.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинските виновници за войните никога няма да бъдат наказани. Те ще стават все по-богати и техните деца и внуци също... Който си говори с Бог, моля да го попита защо е така?
21
0
 
4
 
! Отговори
До ХА-ХА-ХА преди 5 години
Ама ти си много вещ бре. Военна продукция от България НЕ СЕ доставя директно от завода. Изкупуват я американски фирми, като посочваТ КРАЕН ПОТРЕБИТЕЛ ДЕПАРТАМЕНТА НА САЩ. Когато продукцията е изкупена от тях, производителят не го интерсува как, къде и за какво ще се използва.
20
9
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
В Сирия летят самолети само на 3 държави - на режима на Асад, на Просия и на САЩ. ИДИЛ самолети нямат. Кой е осакатил това дете не се знае, но имам известни подозрения. Разбира се, русофилитеподлоги са чели докладите на Вожда си в Кремъл и знаят твърдо, на 100%, че това е самолет на САЩ :)))
19
2
 
9
 
! Отговори
да преди 5 години
германци, французи англичани и американци си скъсват гъ'за да въоръжават терористите за да върви оръжейния бизнес
18
4
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Господа, когато пускате подобни тъжни истории за деца пострадали от войната в Сирия, добре би било да се поинтересувате закъде изнасят продукцията си военните ни заводи.Кой според вас въоръжава терористите и главорезите от ИДИЛ ?Вероятно ще ви обяснят, че тази информация е конфиденциална.Няма нужда обаче да настоявате.Достатъчно е да се уверите с колко се е разрастнал военния завод "Аркус" край Лясковец например, откакто е започнала войната в Сирия ...Да ви улеснят... С много !
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не забравят да бшагодарят на Чичо Сам! Ниско да му се поклонят!
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как се разчувствах от тазвечерната дойчовска пропаганда, чак ми се прииска да приемем от Германия половин милион бежанци.
15
9
 
2
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Да му се вземе европейската протеза и да бъде изритано в турция, Султан Ердоган да го достави в Сирия. Иначе ще се понесе мълвата по пясъчните хора, че в Европа за отрязан крак дават екстра Пособия върху традиционния пакет, протеза, количка - след време и моторизирана, културен и обезпечен живот, и български роми които за джобни пари се тупорчат от момичета с отрязани крака!
14
20
 
3
 
! Отговори
цц преди 5 години
Алепо го бомбадираха Асад, дете убиеца и Русия. Само в България и Русуия промитите мозъци защитават тези ***
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
слънчице, дано Господ е с теб. Крак не расте, страданието ти не може да се плати с никаква цена.... сълзите на целия свят не могат да помогнат. :( един наш писател беше писал "Боже, колко мъка има по тоя свят боже.." ако виждаше сега би заплакал и онемял. И въпреки това все още в днешно време надеждата умира последна....
12
2
 
35
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Сирия беше съвсем прилична страна по арабските мерки-направо демократична.Старият Асад си замина,а младия започна съществени реформи,които щяха да изведат страната напред!Обаче това нямаше как да се хареса на Господарите-за тях не е важен напредъкът,а ПОДЧИНЕНИЕТО!А Б.Асад не даде сигнал,че ще се подчинява!Което бе достатъчно за да бъде обявен за САтрап,главорез,животно и какво ли не!А Човекът е завършил медицина в Англия,специализирал е и пр.!Колко други световни лидери са толкова образовани??
11
1
 
34
 
! Отговори
позор преди 5 години
Странно е запада който сътвори тази касапница в Сирия сега да се прави на съпричастен...с болката на Сирийския народ!?
10
2
 
22
 
! Отговори
Мда преди 5 години
До АнонименТочно затова става дума-пак се готви провокация с химическо оръжие в Сирия!Всеки път се предупреждава-една седмица по-рано и всеки път едно и също!Фалшиви събития,повод за атака.Ама не е чудно-щом на 11.09.2001 избиха 3000 собствени граждани,само за да мотивират външната си политика,колко му е да направят и това...Вярно,вижда му се краят(на САЩ),но през оставащото време ще загинат още милиони невинни.А може и милиарди-тия нямат задръжки-искат си световното господство и това си е!
9
2
 
20
 
! Отговори
Дано преди 5 години
Лицето и да преследва МакКейн до края на вечността
8
1
 
14
 
! Отговори
Хипотетична картинка преди 5 години
Някой, да кажем условно Еъртупан, подкукуроса нашите мън гали да почнат справедлива борба срещу правителството, че даже и ги финансира и ги въоръжи. Правителството е длъжно да отговори и защити целостта на държавата. Дойче Веле - българското правителство избива народа си! Кой крив, кой прав за останалия свят? Въпрос на тълкуване и пропаганда.
7
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво би трябвало да направим ние сега, след като сме прочели тази статия?
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ-исаните готвят нещо пак в Сирия.Заплашиха, че ще пуснат ракети ако Асад използва БОВ. Русия предупреждава, че в Идлиб се готви провокация. Асад трябва да е наистина луд или ненормален, за да го направи, но друг ще го извърши вместо него. Защото няма никаква логика, след като Сирия си върна почти цялата територия.С същото време в Йемен, СА и коалиция въоръжавани от САЩ и Англия за млрд.$ убиват всеки ден цивилни, като използват и глада като оръжие, но тук мълчим и дума не обелваме.
5
3
 
18
 
! Отговори
Е не е нещо преди 5 години
Ама все пак чичко МакКейн вече е в ада, та донякъде е отмъстено за нея.
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПропагандаДолу горе. В текста пише как са "били обстрелвани от самолет", което си е чиста глупост при съвременните реактивни самолети, но идва да рече, че лошия Асад ги е стрелял, понеже "джихадистите" самолети нямат. И оттам нататък да се сещаме и да се нервим и да викаме, че е дзвер и покрай него да оплюем и руснаците, които му помагат. Доле горе тва е линията, която ни се представя.