Безработицата в Северозапада пада, най-висока – във Видин

Най-много са заетите в София, нивото й в столицата е 1.9%
20
Безработицата в Северозапада пада, най-висока – във Видин
Снимка: архив, БулФото

Безработицата в Северозапада се стопи до рекордно ниски нива през последните 8 години, като от 2015 г. само в Монтана тя е паднала с близо 9%.

София, Бургас и Варна пък са градовете, които изпитват най-голям глад за работници. Това показа карта на безработицата, направена от “24 часа” по данни на Агенцията по заетостта от началото на 2015 до юни 2018 г.

За този период безработицата в Монтана от 20,4% е паднала до 11,4%. Регистрираните в бюрата по труда през първите три месеца на годината пък са били едва 7864 души.

Областта с най-висока безработица остава Видин, където през юни тя е стигнала 13,8%. През 2015 г. е била до 20,9%.

Във Враца нивото е стигнало 12,3% при стойности преди 3 години от 20,2%. Като цяло се запазва тенденцията северозападните и североизточните райони на страната да са най-слабо развити икономически.

По данни на Агенцията по заетостта през юни 2018 г. в 10 области равнището на безработица е по-ниско от средното за страната - 5,7%, а в останалите 18 области трудовият пазар продължава да е нестабилен.

Там над 6% от населението трудно намира препитание, сочат данните.

Най-ниското равнище на безработица се отчита в София - едва 1,9%. Следват Бургаска с 3,1%, Варненска с 3,2%, Габровска с 3,6% и Старозагорска област с 4,2%.

Все още стабилен пазар се отчита в Пловдивска и Русенска област. Там хората много по-рядко напускат домовете си в търсене на препитание.

От 2015 г. с близо 5% е паднала безработицата и във Велико Търново, Плевен, Силистра, Хасково и Кърджали. В Перник пък от 9,2% през 2015 г. сега тя е 4,6%.

По данни на Евростат през май 2018 г. средното равнище на безработица в страните от ЕС е 7%, а в България - 5%.

И през юли средната безработица в страната е 5,7%. В съседна Гърция тя достига цели 20,1%. Без работа в Испания са 15,8%, а в Италия 10,7%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безработицата намалява, заплатите растат, *** ***.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До фхфддфхд"Много по-удачно е изчисляването на коефициент на заетост."Не е вярно! Така включваш и студентите като безработни. Включваш и тия по 4-5 апартамента за безработни... Безработен е човек, който иска да си намери работа, но не може. Ако на Иванчо му пращат пари от чужбина и той не иска да работи - тогава той не е безработен, а мързелив.
12
1
 
6
 
! Отговори
фхфддфхд преди 5 години
Безработицата пада, защото:1. Като безработни се отчитата само лицата, регистрирани като такива в НОИ и получаващи обезщетение. След изтичане срока на обезщетението независимо дали някой си е намерил работа или не, вече не се води безработен2. Обезлюдяването на районите. Няма човек, няма проблем ( т.е. няма безработни)Много по-удачно е изчисляването на коефициент на заетост. Според НСИ коефициентът на затост на хората на възраст от 20 до 64 години за второто тримесечие на 2018 г. е 72.6%.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що да лъжат? 2% от 2 милиона са 40 000 души - един град е това.
10
3
 
15
 
! Отговори
1.9% ли?! преди 5 години
Защо лъжат?! Мой близък - с голям стаж, с перфектен английски, шоф. книжка, професионален опит в чужбина и пр. и пр. от 5 (пет) години не може да си намери работа, защото е на 50, а постоянно снижава претенциите. Стига фейк статистики!
9
2
 
19
 
! Отговори
дон балон преди 5 години
айдеее почнахме ли с поръчковите статии идва есен и в софия ще са нужни работници които ще работят за без пари то както лятото се търсят работници за без пари по морето так сега на есен се търсят работници за без пари в софия,винги е било така лятото работа за без пари по морето на есен работа за без пари в софия,юруш отивайте в софия да видите какви са разходите,наемите и ще разберете че в същност в софия реално има работа за 200-300 лева!!!!толкова остават месечно че и по малко като си платите
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера беше статията за ниските цени. Днес е за ниската безработица. Утре за това как работодателите не могли да си намерят работници. Следва за милиардите спестявания в банките и високата ни покупателна способност. Другият месец пак същите статии отново. Едно и също от месеци. Здрава пропага. Ама хората вярват на това, което знаят за себе си, а не на това което се пише.
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Населението е от пенсионери какви безработни. Тези които могат работят на запад, както и земеделие, отглеждат животни. Това , че е беден района е проблем НА МЕСТНАТА ВЛАСТ.ПРОГРАМИ ЗА РАЗВИТИЕ НА РАЙОНА НЯМА. НЯМА И КАНДИДАТА ДА УЧАСТВАТ. ТАКА ЖЕЛАНИЕ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ОТПАДА.
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безработицата в България е почти 0% ,дори и в северозапада!Тези които са регистрирани като безработни не искат работа ,а помощи!В област Монтана 11'3% безработни или 7400,държавата нека бъде честна и съобщи етническия състав на безработните !Всички се досещаме кой етнос ще най -безработен ,а от този етнос голяма полза като работници няма и затова са безработни!
5
3
 
25
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Тези статистики по принцип нямат никава достоверност поради начина на изчисление. Това и самите хора които работят във НСИ много добре го знаят но поради някаква причина си мълчат. Може би така им е наредено от високите етажи на властта.Всяка една статистика е редно да се представи заедно със реалната база данни върху която е изготвена. Например като обяват че безработицата е 9% трябва да кажат и броя на населението. Върху каква база са изготвени тези 9%? Каква е промяната на населението?....
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там има вече почти само брат- чеди, а те работа не търсят. Така че безработицата в района клони към 0. Тенденция за цяла България.
3
2
 
39
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Истината е че хората масово се спасяват с работа в Европа...... вместо да се регистрират в бюрата по труда....... Така че ОТНОВО СЕ ОТЧИТАТ ЛЪЖЛИВИ статистики
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
там българи няма а Християнизирани роми(Дасикане рома) които се самонаричат българи , странна Държава е България странна История има
1
6
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безработицата паднала защото бая народ се е изселил от този район, а и не вярвам на това което пише.Поредната дезинформация и преправяне на цифрите преди изборите догодина за да може пак партията на г-н Суджук да спечели възможно най-много кметски места.