Кетчупът пази от рак, бръчките – знак за атеросклероза

Ликопен и колаген са факторите, разглеждани от учените
27 авг 2018 18:55,
10
Кетчупът пази от рак, бръчките – знак за атеросклероза
Снимка: Pixabay

Оказва се, че сготвените домати, включително и кетчупът, предпазват от рак. Вестник "Мирър" пише за откритието, което е на екип испански учени от Политехническия университет във Валенсия.

Те установили, че тези продукти повишават нивата на полезни бактерии в храносмилателната система, тъй като пробиотичните свойства на доматите се подобряват, когато са готвени. По-точно, когато е при висока температура антиоксидантът ликопен в тях се увеличава.

Испанските учени са изследвали ефекта на екстракт от домати върху рака на стомаха. Резултатите им показват, че той намалява способността на раковите клетки да се разпространяват и в крайна сметка ги унищожава.

Бръчките по челото обаче са тревожен сигнал за здравето на човек. Хората с много и дълбоки бръчки са изложени на 10 пъти по-голям риск да починат от атеросклероза, констатираха френски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Екипът на Йоланд Ескирол изследвал 3200 работещи граждани на възраст 32, 42, 52 и 62 години. Те получили оценки, свързани с дълбочината на бръчките им на челото. Оценка нула означавала гладко чело, а три - дълбоки и многобройни бръчки.

Групата била изследвана в продължение на 20 години. През това време 233 души починали. 2 % били с оценка 2, 3, 6, а 6 % - с оценка 1 и 2. Само 1 % получили 0. Това са резултати за 15 души.

Изследователите достигнали до извода, че дълбоките бръчки са ранен признак на атеросклероза. Кръвоносните съдове на челото са най-чувствителни на образуването на плаки в тях.

Промените в колагена, който участва в структурите на косата, кожата и ноктите, са отговорни за задръстването на кръвоносните ни съдове и за образуването на бръчки.

Атеросклерозата е един от главните фактори при получаване на инфаркт и други заболявания на сърдечносъдовата система, припомня изданието, цитирано от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
65 преди 5 години
А да попитам аз от кой кетчуп да ползвам за всичко,за да не сбъркам.От онзи ли ,дето стои в хладилника два месеца и все още е като ,,нов.Ей ,брей че здрави клетки ще имаме.Ако открият ,че и мухълът лекува!?
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изследването е субсидирано от производители на кетчуп.
5
0
 
2
 
! Отговори
Борис Бурятце преди 5 години
Знам та аз. Ти не си Дукеса , а вампир от Радомир. Муахахаха
4
2
 
6
 
! Отговори
ДУКЕСАТА НА РАДОМИР преди 5 години
Кетчупът е основно ястие в замъка ми, а бръчки нямам защото редовно се подлагам на мазутотерапия и уринотерапия.
3
2
 
6
 
! Отговори
Кон преди 5 години
Хайде бръчките ще ги преживея, добре че косопадът не е признак за болест! Интересно, по-добре ли е да умреш без бръчки? Трябва ли да се наричаш учен, за да забележиш неща, които знаят още деца от предучилищната възраст - че бръчките са признак на стареене, и че стареенето завършва при всички хора и при всички положения с един неизбежен изход. И да умреш без бръчки и млад по-добрия вариант ли е? Би трябвало да ги глобяват за такива изказвания.
2
4
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Спермалгана или по народному мъжко мляко е мощен имунизатор, природен лек срещу бръчки и рак.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На испанските учени от Валенсия науката не им е силната страна. По-добре да отиват на плаж и да оставят науката на севрните нации.