Събота, 17:12, Своге: Борба за живот, линейки...

14 спешни коли пристигнали на мястото на ужасяващата катастрофа
27 авг 2018 09:07,
18

Събота, 17:12 часа, следобед, звъни телефонът на 112... сигнал за тежка катастрофа със загинали край Своге.

Първа на мястото на инцидента пристига линейка на ЦСМП - Своге. Това бил единственият екип на дневна смяна в този ден, защото медицински кадри няма, съобщи Bulgaria ON AIR.

При получаването на сигнала обаче екипът бил в София с пациент, който трябвало да бъде откаран до болница. Но успели почти веднага да обърнат към Искърското дефиле и на 30-ата минута вече били на място.

Още по темата

През това време са организирани и останалите линейки от ЦСМП-София, Враца и Монтана - общо 14, които пристигали през 2-3 минути, обясни пред "24 часа" говорителят на столичната Бърза помощ Катя Сунгарска.

Тъй като при подобни тежки произшествия травмите на пострадалите са съчетани, болниците, към които те се карат, трябва да са поливалентни, а не специализирани, т.е. да могат да лекуват няколко неща.

Освен това във всички подобни критични ситуации важи правилото да се тръгне към най-близката болница - в случая "Пирогов".

През цялото време лекари са били в контакт и със завеждащия смяна в центъра, който преценява къде е най-добре да бъде откаран пациентът според състоянието му. Той е и единственият в непрекъснат контакт с болниците и може да пренасочи линейките, ако някъде няма готовност да поемат ранения, поясни Сунгарска.

Въпреки мобилизацията на толкова много екипи спешните медици са успели да обслужат и всички други сигнали на нуждаещи се в София. На работното си място останал и един от диспечерите, въпреки че малко след инцидента разбрал, че сред загиналите е и неговата тъща.

Целият възможен ресурс на 4 от големите столични болници - "Пирогов", ВМА, "Света Анна" и "Царица Йоанна" - ИСУЛ, както и на Спешна помощ, бе мобилизиран в спасяването на пострадалите в кървавата катастрофа, при която загинаха 16 души и 21 бяха ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веднъж ме валя с колата такъв дъжд, че чистачките не смогваха да изчистят, и бях принуден да отбия да пусна аварийни светлини и да спра, докато понамали дъжда. То не всяко време е за каране. И в мъгла веднъж нищо не виждах, на къси карам с 1 км/ч и гледам осевата линия, че иначе нищо не се виждаше.
14
1
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Човек като погледне "пътя", по който минава линейката и му става ясно за положението в държавата. Хората наистина трябва да внимават и сами да са отговорни - гуми, колани, съобразена скорост, поддръжка на автомобила, избягване на глупави и рискови изпреварвания (напълно ненужни), спазване на дистанция и т.н. И все пак гледайки подобен "път"... еми то не е път. Явно спе претърпяли война...
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента вече линейки и медицински кадри няма.След 5 г. какво ще е нали се сещате.Трябва да има явно и такива страни като България за да видят хората какво става в страни, които не могат да се освободят от комунизма. Страна с непокаяла се комунистическа партия, страна със сума ти хора с комунистически разбирания, страна с плах народец, който не желае да се бори против комунистите.
12
4
 
4
 
! Отговори
гяурин от простолюди преди 5 години
Просто сте некадърници масовката, права линия не може да държите,какво говорим за планински път като този към Своге. На кривата ракета космосът й е крив!Ако можехте и времето щяхте да обвините, че се изсипва сума ти време дъжд, че даже и малко градушка.пак да повтора - НЕкадърни сте, нямате акъл в главата, карате трошляци със стари гуми, износени, нормално е да катастрофирате. Не ставате просто! Лош материал!
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди години имаше знаци с ограничение 5 км,и 10 км.Не е лошо да ги пуснат пак в обръщение,та да няма заигравки с отговорностите на Държавните институции.
10
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми валя пороен дъжд, нормално е да има вода на пътя, сигурно и тенти трябва на *** да опъват, че да му е сухо, много пр0сто племе сме!
9
4
 
17
 
! Отговори
zeus преди 5 години
До Анонимен 9Като е като река дефектите се отстраняват в най-кратки срокове, защото пътя е опасен, а нашите са си измили ръцете с едно ограничение 40.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До zeusИ като пътя е като река, трябва да го преминем с висока скорост.
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със сигурност линейките са карали много по-бързо. Въпроса е да не се прави грешка. В правилника пише, че се скорост зависи от пътните условията ! Т.е. водача прецени ...Ако неможе да прецени ..не му е виновен пътя. Пътя не кара.
6
3
 
11
 
! Отговори
zeus преди 5 години
До Анонимен 6Допустимата скорост е 40, понеже пътя не става и са сложили ограничение. От видеото се вижда как за няма километър поне на три места пътя е като река.
5
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пътят си е много хубав, ама като карате като луди и не се съобразявате с метеорологичната обстановка, така е. Допустима скорост 40 км/ч, при лошо време сам трябва да съобразиш и да караш с още по ниска скорост.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на лекарите. Сигурно са видели страшни неща.
3
2
 
15
 
! Отговори
Hex преди 5 години
И никой милиционер не се е сетил да застане на главния път и да напътства линейките :(
2
2
 
14
 
! Отговори
Професор Тюхчеф до 1 преди 5 години
После се чудят що катастрофирали- то асфалта не се вижда, и няма повече избити по този участък само защото не се използва от приходящи, а предимно от хора от района и са се научили да останат живи.
1
3
 
17
 
! Отговори
егати ремонта преди 5 години
Това на видеото река ли е или път ???