Чуждите инвеститори все повече ни заобикалят

Парите, които пращат емигрантите, се оказват повече
28 авг 2018 20:20, Екип на Investor.bg
65
Чуждите инвеститори все повече ни заобикалят
Снимка: архив, Ройтерс

Май само управляващите не искат да признаят – чуждестранните инвестиции продължават все така трайно да заобикалят България. Тенденцията се вижда съвсем ясно, но години наред нито една политическа сила, която е на власт, не желае да изрече публично и официално този факт.

Дори от Българската агенция за инвестиции, които пряко комуникират с желаещите да разкриват тук чужди фирми, често се оправдават с това, че данните на Българската народна банка (БНБ) не са съвсем изчерпателни и обикновено се ревизират в посока нагоре. Факт е, ревизират се, но въпреки това обемът на чуждестранните капиталовложения у нас остава далеч от желаното, а потенциалните инвеститори сякаш все по-трудно се "лъжат" да дойдат тук.

Данните се неглижират и от Министерството на финансите, които всяка година в доклада за държавния бюджет (в частта за състоянието на българската икономика) добавят едно-две изречения по въпроса. И толкова.

Но да представим някои цифри. В периода 2007-2017 г. общият обем на инвестициите у нас остава непроменен - около 18 млрд. лв. годишно, с пик през 2008 г., когато са 24 млрд. лв., но това е предимно благодарение на местните инвестиции, т.е. на инициативата на българския предприемач.

Това каза изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев на пресконференция днес, по време на която бяха представени резултатите от анализ на чуждестранните инвестиции в България в периода 2007-2017 г. Анализът е разработен от експертен екип на БСК, с ръководител Камен Колев – зам.-председател на камарата.

Данните показват, че само за десет години преките чуждестранни инвестиции са намалели 10 пъти в абсолютна стойност и 14 пъти като процент от БВП. От 17,7 млрд. лв. през 2007 г. те падат на 1,8 млрд. лв. през 2017 г., а като процент от БВП - от 28% през 2007 г. намаляват до 2% през 2017 г. "Вече дори средствата от емигрантите са повече от чуждите инвестиции", каза Радосвет Радев. И е съвсем прав.

Investor.bg редовно публикува данни на БНБ, според които тази тенденция е факт от поне една петилетка. За цялата 2017 г. сънародниците ни, които работят зад граница, са пратили на близките си в България над 1,15 млрд. евро. Това е с 284 млн. евро повече отколкото през 2016 г., когато сумата на преводите възлизаше на 869 млн. евро. За цялата 2017 г. чуждестранните компании са инвестирали в България 901,9 млн. евро.

Според бизнеса атрактивната данъчна среда у нас не е достатъчен стимул за чужди капиталовложения. "До скоро имахме конкурентно предимство по отношение на качествената работна ръка, но сега и това предимство е под въпрос, защото работници не достигат", каза още Радосвет Радев.

Продължението четете на Investor.bg


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
10 години в ЕС 10 години ГЕРБ - инвестициите спаднаха 10 пъти..
47
0
 
4
 
! Отговори
NoName преди 7 месеца
Нека си кажем истината: Инвестициите заобикалят страната ни по една единствена причина. Бюрукрацията изнудва инвеститорите по всякакъв начин, Държавата промотира България, Предприемача предприема действия и се сбълсква с реалността в Б-я след като влиза в някоя община - а там всичко се таксува. Тук държавата не е виновна, а местното управление. Нека всеки се замисли и ще види че знае за поне едно предприятие отказало да развива дейност в тяхната община заради РЕКЕТ ОТ СТРАНА НА КМЕТСТВОТО!
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
години наред мръсни пари от наркотици и проституция се изпираха чрез регистриране на фирми в Кипър и Австрия и след това ставаха "чуждестранни инвестиции". Тъй като ЕС затегна колана, а и нашия пазар се насити и вече няма възможност за бъзи инвестиции с голяма възвръщаемост е нормално и "чуждестранните инвестиции" да намалеят
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"години наред нито една политическа сила, която е на власт, не желае да изрече публично и официално този факт."

Тоест ГЕРБ. Инвеститорите отчаяно се дърпат от корумпирани и зле управлявани държави.
44
0
 
5
 
! Отговори
До предния преди 7 месеца
А, сега разбирам! Аме та като за военна техника са си много добре магистралите. И с лош асфалт, и без асфалт, и с дупки да са - няма проблем. Ама какво да кажем ние другите, без танкове и БТРи по тия пътища?
43
2
 
29
 
! Отговори
Цирк преди 7 месеца
Цирка е пълен, никой не иска да инвестира в блатото на Европа. Защо ли?
Тези отгоре въобще и не ги интересува защото ТЕ са добре. Високи заплати, крадене кой колкото може, скъпи държавни коли, премии ...
народа куче го ял както казваше баба ми, тоест за тях никой не го интересува.
България загива, бавно и сигурно.
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Леман Брадърс фалира след като му бяха дали много висока оценка от муудис ако си спомняш
41
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кой нормален ще инвестира в България?
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Интересно защо инвеститорите ни избягват като всички кредитни агенции ни дават висока оценка?
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че кой луд ще инвестира в България като може да инвестира в Турция?
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
42 Тя е свързана бе Пимк не случайно купиха влакова композиция която пътува редовно до турция и Гърция това е бъдещето и в Европа го осъзнават
37
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кръговете от фирми изместват чуждите инвеститори. Рушвета брате.
, Преде тука
36
9
 
2
 
! Отговори
Инфраструктура преди 7 месеца
Искаме магистрала, която да свърже започващите да се развиват индустриални зони с най големите пристанища в Гърция, даващи излаз директно в Средиземноморието - еко протести.
Искаме втори лифт в Банско, за да развиваме туризма в региона - еко протести.

Има ли инфраструктурен проект в Бг, който да не е спъван от някакви протести?
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
справедливост,сигурност и липса на непредвидени разходи-това го няма тук
имаме платена справедливост(който даде пари,той е правия),полицията пък участва заедно с организираната престъпност в схемите,вместо да се бори с нея,а разходите за подкупи непрекъснато растат,защото политиците са ни много гладни и не позволяват бизнес без тяхно участие
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пич не си наясно с швейцария амман е огромна швейцарска корпорация в машиностроенето и асфалтовите заводи има още ама да не ти отварям очите повече
33
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Магистралие" на Тиквоний водят към ......Ада, бе другари.
Същото е и със стадионите за 10хил в село с 50 човека население,
училища и едетски градини "насред полето", улици и пътища свършващи в нищото.
Но важното е че "данък Тиква 50%" е платен.
И те така, народа прост и Боко е прост та всичко си е точничко.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Шоколад, часовници, швейцарски ножчета, самолети, влакове...
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Една много голяма фирма в автомобилостроенето malmar се отказа да инвестира в Пловдив защото не можа да намери кадри а не защото няма магистрала .
30
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С този тиквен премиер и криминалните структури които управляват прокуратура и съд
ще видите чужди инвестиции ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН!!
29
0
 
19
 
! Отговори
До 28 преди 7 месеца
Хахахаха. Той си е нясно че ни е светнала червената лампа ама лапат докато могат. Всички инвестиции последните 2-3 години с от офшорните холандски зони в ЕС. Което си е пране на пари, а не инвестиция.