Чуждите инвеститори все повече ни заобикалят

Парите, които пращат емигрантите, се оказват повече
28 авг 2018 20:20, Екип на Investor.bg
65
Чуждите инвеститори все повече ни заобикалят
Снимка: архив, Ройтерс

Май само управляващите не искат да признаят – чуждестранните инвестиции продължават все така трайно да заобикалят България. Тенденцията се вижда съвсем ясно, но години наред нито една политическа сила, която е на власт, не желае да изрече публично и официално този факт.

Дори от Българската агенция за инвестиции, които пряко комуникират с желаещите да разкриват тук чужди фирми, често се оправдават с това, че данните на Българската народна банка (БНБ) не са съвсем изчерпателни и обикновено се ревизират в посока нагоре. Факт е, ревизират се, но въпреки това обемът на чуждестранните капиталовложения у нас остава далеч от желаното, а потенциалните инвеститори сякаш все по-трудно се "лъжат" да дойдат тук.

Данните се неглижират и от Министерството на финансите, които всяка година в доклада за държавния бюджет (в частта за състоянието на българската икономика) добавят едно-две изречения по въпроса. И толкова.

Но да представим някои цифри. В периода 2007-2017 г. общият обем на инвестициите у нас остава непроменен - около 18 млрд. лв. годишно, с пик през 2008 г., когато са 24 млрд. лв., но това е предимно благодарение на местните инвестиции, т.е. на инициативата на българския предприемач.

Това каза изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев на пресконференция днес, по време на която бяха представени резултатите от анализ на чуждестранните инвестиции в България в периода 2007-2017 г. Анализът е разработен от експертен екип на БСК, с ръководител Камен Колев – зам.-председател на камарата.

Данните показват, че само за десет години преките чуждестранни инвестиции са намалели 10 пъти в абсолютна стойност и 14 пъти като процент от БВП. От 17,7 млрд. лв. през 2007 г. те падат на 1,8 млрд. лв. през 2017 г., а като процент от БВП - от 28% през 2007 г. намаляват до 2% през 2017 г. "Вече дори средствата от емигрантите са повече от чуждите инвестиции", каза Радосвет Радев. И е съвсем прав.

Investor.bg редовно публикува данни на БНБ, според които тази тенденция е факт от поне една петилетка. За цялата 2017 г. сънародниците ни, които работят зад граница, са пратили на близките си в България над 1,15 млрд. евро. Това е с 284 млн. евро повече отколкото през 2016 г., когато сумата на преводите възлизаше на 869 млн. евро. За цялата 2017 г. чуждестранните компании са инвестирали в България 901,9 млн. евро.

Според бизнеса атрактивната данъчна среда у нас не е достатъчен стимул за чужди капиталовложения. "До скоро имахме конкурентно предимство по отношение на качествената работна ръка, но сега и това предимство е под въпрос, защото работници не достигат", каза още Радосвет Радев.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
3
 
! Отговори
socialen преди 5 години
Неолибералите използват такива новини за още повече свиване и разбиване на Държавата.
20
20
 
7
 
! Отговори
Икономист съветник преди 5 години
Няма инвестиции защото ГЕРБ много вдигнаха заплатите и станахме неконкурентни. В момента стандарта у нас е почти като в Германия и Австрия. Кой да дойде. Ако сега свалят заплатите наполовина всичко ще се промени. За по-малко от шест месеца. Дано ме послушат.
19
1
 
26
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Много ще ни заобикалят.Няма ,кой да дойде тук и да търпи бюрократи,жалки чиновници и гладни,алчни,*** и нагли политици.Естествено че ще предпочитат съседни по-развити и с ясни и спазващи се закони.Трябва да се направят промени за да има инвестиции.
18
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
потенциалните инвеститори сякаш все по-трудно се "лъжат" да дойдат тук.-ами да, като вижда, че българина все по-малко се лъже да купува за щяло и нещяло, т.е. все по-трудно и той бива лъган, за кво му е на т.н. "инвеститор" (лице, търгаш, виждащ възможността да спечели, чрез обекта на инвестиция). на българия и трябва инвеститор, който първо ще тръгне да прави нещо "с идеална цел", която цел после може да прерастне в печалба, ама не само за него, ами и за всички.търгаши - не ни трябват!
17
1
 
28
 
! Отговори
socialen преди 5 години
Никой не иска да инвестира в провалена страна, "управлявана" от полуграмотния индивид Борисов.
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшива новина, питайте разБойко, чуждестранните инвестиции никога не са били повече от колкото сега защото той е построил магистрали, освен това е лично отговорен за високитв резултати в IT обучението и кадрите които бълваме! Аман от фашшиви новини днес значи де, преди малко някакъв обясняваше че асфалта използван при ремонтите в Своге бил нелачествен........ това са просто някакви платени експерти, това е НЕВЪЗМОЖНО при разБойко!
15
0
 
15
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
Ами да. Във фирмите, особено големите работят хора бе сантименти. Те гледат цифрите. Ако в БГ един човекочас е 33 евро (не казвам, че толкова получаваш, а толкова плаща фирмата), а в Тунис е 21, много ясно че ще идат в Тунис. И отделно, ние сме малко хора с още по-малко налични кадри. Прави се риск асесмънт и няма как да убедиш някоя чужда голяма фирма да отвори развоен център за 1000-1500 човека.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айстига веее туй не мои да й верно :()))
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Вие работите в чужда фирма. Тоест парите излизат навън. Да не говорим за нашенските фирми с мижави в глобален мащаб печалби и скапана продукция. Откъде пари за големи заплати за да се вдигне стандарта ? По-скоро търгашите трябва да се вържат и да намалят цените.
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да повярвам, че в този слугински сайт може да се появи такава статия!!! Ха-ха дали калинките на тиквата изобщо ще си направят труда да я прочетат пък камо ли и да му вдигнат кръвното като му кажат какво се тиражира.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като остававим махленските приказко по-долу настрана, факт са 2 неща:1. Технически подготвените кадри вярно изчезват в България, а това е важно да привличаш някой да инвестира2. Стандарта действително се вдига и тея фирми, които плащат не им се иска да дават парите, като може да дадът по-малко другаде.Това го казвам, като работещ в чужда фирма,която има клон в София. Трябва да е ясно - стандарта на живот трябва да се вдигне от вътре, а не да разчиташ на външни инвеститори, те гледат парите
10
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка бизнес инициатива се последва от протести, организирани от НПО-та и ляво-популистки партии. Как няма да ни заобикалят хората? Матрялът калпав.
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гарантирано от ГЕРБ!
8
0
 
25
 
! Отговори
Стоев преди 5 години
В блатото БГ вече не може да има инвестиции. Прогнила съдебна с-*** корумпирани политици и полиция тотална липса на квалифициран свободен ресурс. Кой нормален ще инвестира тук?
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги са ни заобикаляли като прокажени.
6
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стандарта се вдигна и чуждите капитали които по дефиниция са лешояди бягат... Това в добра новина.
5
0
 
25
 
! Отговори
Цицерон преди 5 години
Ами и вие да сте, щяхте ли да си вкарате парите в България? Аз не бих рискувал толкова когато има по-добри условия другаде в Европа, предимства България в момента няма, а където има негативите обезмислят предимствата. Пълна скръб сме за инвеститорите, това е истината и заради това гласуват с парите си, и гласа не е "ДА".
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато гробарската партия е на власт инвестиции няма да има!
3
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За десетте години гербава тирания инвестициите са намаляли ДЕСЕТ ПЪТИ!Замислете се!
2
16
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Дреме ми за чуждите инвеститори. Докато емигрантите пращат пачки заплатата ми е в кърпа вързана. Нека блъскат будалите а аз се радвам на живота с близо 40 дни платен отпуск без да ди броя болничните. Ще пия още една ракия за братята бачкатори. Още повече да пращат насам и да се не стискат.