За рохингите: Как майка да преживее гледката на децата си, хвърлени в огъня?

Кейт Бланшет пледира пред СС на ООН за решение на кризата
29 авг 2018 21:30, Елка Василева
64
За рохингите: Как майка да преживее гледката на децата си, хвърлени в огъня?
Снимка: архив, Reuters

Носителката на Оскар, актрисата Кейт Бланшет каза пред Съвета за сигурност на ООН, че не е била подготвена за размерите и дълбочината на страданията, с които се е сблъскала в бежанските лагери на рохингите в Бангладеш. Тя посети лагерите през март като посланик на добра воля към агенцията за бежанците на ООН, предаде Асошиейтед прес.

Бланшет разказа, че е чула покъртителни истории за мъчения, за изнасилване, за хора, които са видели как техните близки са избивани пред очите им, за деца, които са хвърлени в пламъци и са изгорели живи.

"Аз съм майка и съзрях моите деца в очите на всяко едно дете, което срещнах в бежанските лагери. Видях себе си във всеки родител. Как може една майка да преживее гледката на децата й, хвърлени в огъня?", заяви Бланшет пред членовете на Съвета за сигурност.

Още по темата

"Няма да забравя никога преживяното там", допълни тя.

Преди дни се навърши една година от кризата с рохингите, предизвикала бежанска вълна от Мианма към Бангладеш. В бежански лагери в Бангладеш сега се намират 700 000 рохинги.

Кризата започна, когато бунтовническа група на рохингите атакува военни и полицейски постове в щата Ракхайн в Мианма. В отговор мианмарските военни предприеха контрамерки и бяха обвинени в тежки нарушения на човешките права, изнасилвания, убийства, мъчения и опожаряване на домовете и селата на рохингите.

Съветът за сигурност на ООН се събра вчера, за да отбележи годишнината от тези събития.

Пред членовете на Съвета за сигурност актрисата припомни, че е имало още няколко подобни кризи, които са принудили рохингите да бягат в Бангладеш. Тя се е срещнала в бежански лагер с 90-годишна жена, която е била сред бежанците в кризата през 1978 г. и после в кризата през 1992 г. Тогава в Бангладеш избягаха 200 000 и 250 000 рохинги.

Бланшет призова за подкрепа за бежанците и за бангладешките градове, които са ги приели. Актрисата прикани Съвета за сигурност да помогне за връщане на рохингите в Мианма.

Рохингите дълго време са били третирани като аутсайдери в Мианма, в която преобладават будистите, въпреки че техните семейства живеят там от поколения. На почти всички рохинги се отказва гражданство от 1982 г., което де факто ги превръща в апатриди (хора без гражданство). На тях им се отказват основни права и свобода на движение, пише БТА.

"По въпроса с рохингите се провалихме в миналото, но моля ви, нека не се проваляме отново", каза Бланшет пред Съвета за сигурност на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
10
 
! Отговори
Okoto преди 5 години
Да докараш будистите до там, че да ти скинат главата се иска доста услие. Преди "кротките" *** да нападнат военните, имаше доста кланета на мирни будисти. Накрая на всички им кипна и вместо плюшени мечета и дебилни слогани и свещи, хората направиха необходимото. Където има мюсли, все нещо лошо става, все проблеми, все жертви. Айде холан на либерастките бълвочи от западняците. Пак повтарям...да накраш БУДИСТИТЕ да си ударят задниците в тавана-иска се много лоша карма и зверщини.
32
1
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Поредното "заровено куче" на империализма и метода им "разделяй и владей". Първо Британската империя са подклаждали разделението, после Японската империя.
31
0
 
11
 
! Отговори
111111 преди 5 години
До WTF?Нека да търсят отговорност от възрастните, защо избиват децата!?
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз изводите съм си ги направил, но както ти казах съм пристрастен, а като чета коментарите и останалите участници са пристрастни само, че на другия полюс. Много насадена омраза има срещу мюсюлманите и турците в България, независимо дали са местни или дошли отнякъде. Факта, че съм останал да живея и работя тук все пак показва, че изразяването й го понасяме някак, но не във всички времена е било поносимо. Но едва ли може да разберете, прекалено елементарно ги мислите нещата.
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Момент да помислим..... значи въпросната група напада официалната власт и тази власт отвръща на удара. Резултата е зверства, изтезания и убийства. Сега нека направим паралел с Априлското възтание и да изслушаме отново птедставителите на ООН
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"кое е причина и кое следствие?"Чичото на братовчед ми е едно от децата, отровено от български турчин в пионерски лагер по соц време. Изводите си ги направи сам.
27
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кое е причина и кое следствие? Първо има тормоз над мюсюлманите и след това от тях излизат терористи или пътрво биват терористи и затова ги измъчват? Мюсюламнин съм и съм пристрастен, но тероризма наистина противоречи на исляма и неговата същност. и за да си отговорим на въпроса да видим в България, имали ли сме проблем - един единствен, преди или след насилственото гоненене и смяна наимената? за минусите си знам, бъдете здрави!
26
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да роним сълзи, че нашественика го наритали да си ходи от където е? Това само европейски либераст с мозък като сюнгер може да го направи. А, забравих и плюшените меченца.
25
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хотелите на Дубай и Риад очакват рохингите.
24
8
 
32
 
! Отговори
WTF? преди 5 години
Е не знам какво са очаквали. Атакуват полицейски постове после - ох кво стана. Цветя и рози ли трябваше да им застелят след като атакуваха полицията?
23
5
 
42
 
! Отговори
ха ха преди 5 години
И да триете,и не,рохингите са ислямисти,и като "мирна" религия са нападнали първи!Така че вместо съчувствие да правят като вятъра!Въпроса е-Защо триете!?
22
5
 
53
 
! Отговори
хюго бос преди 5 години
Нещо не ми е мъчно и не им съчувствам на поредните ислямисти, които тероризираха местното население. Само дето в Азия либерастките номера не минават. Да си ходят в бангалдеш, какво се влачат където не ги иска никой. Спрете с тези лъжливи статии.
21
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съветът за сигурност на ООН се събра вчера, за да отбележи годишнината от тези събития.==Аха, ето каква е функцията на ООН. Следва годишнина на Асандж. Организация без никакви правомощия и без каквато и да било роля.
20
1
 
19
 
! Отговори
Тези преди 5 години
От Властелина на пръстените ли бяха? Teoden King stands alone...
19
4
 
48
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Намвриха ли си майстора рохингите, като нападнаха военните първи ?
18
9
 
5
 
! Отговори
муспи преди 5 години
До БУДИСТБудизма няма почити никакъв дял в световното мигрантско шоу, докато евреите го организирват и финансират с цел рушенето на бялата раса с нейното христианство. Когато народа започва с будистите и завършва с евреите, значи сам си иска да го владеят!
17
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Кризата започна, когато бунтовническа група на рохингите атакува военни и полицейски постове в щата Ракхайн в Мианма" ... е да фанат по една китка и да ги чкат да ги избият ли? Точно така трябва да се действа - бързо, твърдо и решително.
16
7
 
36
 
! Отговори
мяу мяу преди 5 години
Тая Кейт отдавна я забравиха като актриса, та се чуди как да попадне отново в медиите.
15
5
 
25
 
! Отговори
муспи преди 5 години
До Анонимен - Ако евреите им доставят ваксини каквито в България, ще решат проблема с развъждане то им. Но те воюват с Европа, а диваците развъждат като полезни в тази им война.
14
2
 
66
 
! Отговори
морски преди 5 години
Имах щастието да бъда 20 дена в Миянмар с кораб , и останах възхитен от добрите хора и затвореният град в Янгон , и имах нещастието още толкова време да съм е Бангладеш , където видях най-мръсната и отвратителна страна в света !!