За рохингите: Как майка да преживее гледката на децата си, хвърлени в огъня?

Кейт Бланшет пледира пред СС на ООН за решение на кризата
29 авг 2018 21:30, Елка Василева
64
За рохингите: Как майка да преживее гледката на децата си, хвърлени в огъня?
Снимка: архив, Reuters

Носителката на Оскар, актрисата Кейт Бланшет каза пред Съвета за сигурност на ООН, че не е била подготвена за размерите и дълбочината на страданията, с които се е сблъскала в бежанските лагери на рохингите в Бангладеш. Тя посети лагерите през март като посланик на добра воля към агенцията за бежанците на ООН, предаде Асошиейтед прес.

Бланшет разказа, че е чула покъртителни истории за мъчения, за изнасилване, за хора, които са видели как техните близки са избивани пред очите им, за деца, които са хвърлени в пламъци и са изгорели живи.

"Аз съм майка и съзрях моите деца в очите на всяко едно дете, което срещнах в бежанските лагери. Видях себе си във всеки родител. Как може една майка да преживее гледката на децата й, хвърлени в огъня?", заяви Бланшет пред членовете на Съвета за сигурност.

Още по темата

"Няма да забравя никога преживяното там", допълни тя.

Преди дни се навърши една година от кризата с рохингите, предизвикала бежанска вълна от Мианма към Бангладеш. В бежански лагери в Бангладеш сега се намират 700 000 рохинги.

Кризата започна, когато бунтовническа група на рохингите атакува военни и полицейски постове в щата Ракхайн в Мианма. В отговор мианмарските военни предприеха контрамерки и бяха обвинени в тежки нарушения на човешките права, изнасилвания, убийства, мъчения и опожаряване на домовете и селата на рохингите.

Съветът за сигурност на ООН се събра вчера, за да отбележи годишнината от тези събития.

Пред членовете на Съвета за сигурност актрисата припомни, че е имало още няколко подобни кризи, които са принудили рохингите да бягат в Бангладеш. Тя се е срещнала в бежански лагер с 90-годишна жена, която е била сред бежанците в кризата през 1978 г. и после в кризата през 1992 г. Тогава в Бангладеш избягаха 200 000 и 250 000 рохинги.

Бланшет призова за подкрепа за бежанците и за бангладешките градове, които са ги приели. Актрисата прикани Съвета за сигурност да помогне за връщане на рохингите в Мианма.

Рохингите дълго време са били третирани като аутсайдери в Мианма, в която преобладават будистите, въпреки че техните семейства живеят там от поколения. На почти всички рохинги се отказва гражданство от 1982 г., което де факто ги превръща в апатриди (хора без гражданство). На тях им се отказват основни права и свобода на движение, пише БТА.

"По въпроса с рохингите се провалихме в миналото, но моля ви, нека не се проваляме отново", каза Бланшет пред Съвета за сигурност на ООН.


64
Още от Коли
Мотосезон за три секунди... "Постижението" на един руснак
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
8
 
! Отговори
Okoto преди 2 седмици
Да докараш будистите до там, че да ти скинат главата се иска доста услие. Преди "кротките" *** да нападнат военните, имаше доста кланета на мирни будисти. Накрая на всички им кипна и вместо плюшени мечета и дебилни слогани и свещи, хората направиха необходимото. Където има мюсли, все нещо лошо става, все проблеми, все жертви. Айде холан на либерастките бълвочи от западняците. Пак повтарям...да накраш БУДИСТИТЕ да си ударят задниците в тавана-иска се много лоша карма и зверщини.
32
1
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 2 седмици
Поредното "заровено куче" на империализма и метода им "разделяй и владей". Първо Британската империя са подклаждали разделението, после Японската империя.
31
0
 
10
 
! Отговори
111111 преди 2 седмици
До WTF?
Нека да търсят отговорност от възрастните, защо избиват децата!?
30
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
аз изводите съм си ги направил, но както ти казах съм пристрастен, а като чета коментарите и останалите участници са пристрастни само, че на другия полюс. Много насадена омраза има срещу мюсюлманите и турците в България, независимо дали са местни или дошли отнякъде. Факта, че съм останал да живея и работя тук все пак показва, че изразяването й го понасяме някак, но не във всички времена е било поносимо. Но едва ли може да разберете, прекалено елементарно ги мислите нещата.
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Момент да помислим..... значи въпросната група напада официалната власт и тази власт отвръща на удара. Резултата е зверства, изтезания и убийства. Сега нека направим паралел с Априлското възтание и да изслушаме отново птедставителите на ООН
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"кое е причина и кое следствие?"

Чичото на братовчед ми е едно от децата, отровено от български турчин в пионерски лагер по соц време. Изводите си ги направи сам.
27
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
кое е причина и кое следствие? Първо има тормоз над мюсюлманите и след това от тях излизат терористи или пътрво биват терористи и затова ги измъчват? Мюсюламнин съм и съм пристрастен, но тероризма наистина противоречи на исляма и неговата същност. и за да си отговорим на въпроса да видим в България, имали ли сме проблем - един единствен, преди или след насилственото гоненене и смяна наимената? за минусите си знам, бъдете здрави!
26
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да роним сълзи, че нашественика го наритали да си ходи от където е? Това само европейски либераст с мозък като сюнгер може да го направи. А, забравих и плюшените меченца.
25
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хотелите на Дубай и Риад очакват рохингите.
24
8
 
30
 
! Отговори
WTF? преди 2 седмици
Е не знам какво са очаквали. Атакуват полицейски постове после - ох кво стана. Цветя и рози ли трябваше да им застелят след като атакуваха полицията?
23
5
 
40
 
! Отговори
ха ха преди 2 седмици
И да триете,и не,рохингите са ислямисти,и като "мирна" религия са нападнали първи!Така че вместо съчувствие да правят като вятъра!Въпроса е-Защо триете!?
22
5
 
51
 
! Отговори
хюго бос преди 2 седмици
Нещо не ми е мъчно и не им съчувствам на поредните ислямисти, които тероризираха местното население. Само дето в Азия либерастките номера не минават. Да си ходят в бангалдеш, какво се влачат където не ги иска никой. Спрете с тези лъжливи статии.
21
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Съветът за сигурност на ООН се събра вчера, за да отбележи годишнината от тези събития.
==
Аха, ето каква е функцията на ООН. Следва годишнина на Асандж. Организация без никакви правомощия и без каквато и да било роля.
20
1
 
18
 
! Отговори
Тези преди 2 седмици
От Властелина на пръстените ли бяха? Teoden King stands alone...
19
4
 
46
 
! Отговори
Само питам преди 2 седмици
Намвриха ли си майстора рохингите, като нападнаха военните първи ?
18
9
 
5
 
! Отговори
муспи преди 2 седмици
До БУДИСТ
Будизма няма почити никакъв дял в световното мигрантско шоу, докато евреите го организирват и финансират с цел рушенето на бялата раса с нейното христианство. Когато народа започва с будистите и завършва с евреите, значи сам си иска да го владеят!
17
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Кризата започна, когато бунтовническа група на рохингите атакува военни и полицейски постове в щата Ракхайн в Мианма" ... е да фанат по една китка и да ги чкат да ги избият ли? Точно така трябва да се действа - бързо, твърдо и решително.
16
7
 
34
 
! Отговори
мяу мяу преди 2 седмици
Тая Кейт отдавна я забравиха като актриса, та се чуди как да попадне отново в медиите.
15
5
 
24
 
! Отговори
муспи преди 2 седмици
До Анонимен - Ако евреите им доставят ваксини каквито в България, ще решат проблема с развъждане то им. Но те воюват с Европа, а диваците развъждат като полезни в тази им война.
14
2
 
64
 
! Отговори
морски преди 2 седмици
Имах щастието да бъда 20 дена в Миянмар с кораб , и останах възхитен от добрите хора и затвореният град в Янгон , и имах нещастието още толкова време да съм е Бангладеш , където видях най-мръсната и отвратителна страна в света !!