Болен зъб и лекарска грешка увредили носа на княгиня Калина

Съпругът й Китин Муньос разказа историята пред испанското сп. "Ола"
30 авг 2018 07:00, Анисия Иванова
100
Болен зъб и лекарска грешка увредили носа на княгиня Калина
Архив: Булфото

Дъщерята на Симеон II - Калина, преди години е претърпяла операция заради зъб и това е причина, за да изглежда по този начин носът на княгинята днес.

Съпругът й изследователят и мореплавател Китин Муньос разказа за първи път историята за външния вид на жена си, с който жълтата преса в Испания се занимава от години

Неправилно лекуване на зъб през далечната 1999 г. и лекарска грешка, довела до остро възпаление и вирусна инфекция, обяснява Муньос пред испанското списание “Ола”.

Разказвайки историята, която той и съпругата му смятат за лична и поради тази причина досега не са я споделяли публично, той се надява да сложи край на близо 16-годишни зловредни коментари, спекулации и дори лъжи по темата.

Калина от години се превръща в публична сензация с все по-зле изглеждащия ѝ нос - все по-изтънен и по-чип. А това води до спекулации в жълтата преса в Испания за пластични ѝ операции.

“Всички абсурдни теории за различните операции и естетични упражнения на Калина не са нищо друго освен дезинформация”, категоричен е Китин. И отправя предупреждение да се спрат спекулациите по темата, което не изключва и правни мерки, защото семейството му било уморено да вижда “как се омаловажава и фриволизира един толкова сериозен здравословен проблем”

“Когато е била в колежа на 8 години, си е счупила два зъба. През 1999 г., докато изучава изкуство в Лондон, тя отишла при зъболекар, който да облече проблемните резци, но за лош късмет, зъболекарят пробил твърде много основата на челюстната кост. Това причинило сериозни проблеми, възпаление, вирусна инфекция и нова интервенция”, обяснява Китин.

Една година по-късно, по време на негова експедиция, на която Калина го придружава, инфекцията се възобновява. Никой обаче не ѝ обръща голямо внимание, защото първоначално изглеждала като малък проблем.

“Един моряк ни каза тя ежедневно да се жабурка и да си прави гаргара с морска вода, смесена със сладка. И тя го направи. Минаха няколко дни, болките и дискомфортът продължиха. Наложи се да приеме антибиотик и силни болкоуспокояващи”, продължава с разказа си съпругът на царската дъщеря, цитиран от "24 часа".

“В онези дни експедицията ни тъкмо бе започнала и Калина бе в лодката. Нямаше възможност за помощ или да отиде в болница. Условията в морето причиниха обостряне на инфекцията, състоянието ѝ се влоши, като възпалението засегна и част от окото ѝ. Трябваше спешно да се върнем на сушата и ние го направихме. По спешност тя бе оперирана, като приоритет бе премахването на инфекцията, което причини увреждания от естетичен характер, които в този момент нямаха никакво значение, защото най-важното нещо бе да се спасят окото и носът ѝ от инфекцията. Това е истината за проблема и състоянието на носа на княгиня Калина”, разкрива Китин Муньос.

Извън проблемите с носа княгинята била в отлична физическа форма, разказва съпругът ѝ. Това се дължало на здравословния ѝ начин на живот, ежедневните тренировки и доброто хранене. “Нещо, което се отразява не само на добрия ѝ мускулен тонус, но и на красивото ѝ лице”, казва Китин.

Калина се появи за първи път с опериран нос именно на сватбата си с мореплавателя през 2002 г. в Царска Бистрица. Княгинята е единственото дете на цар Симеон II и царица Маргарита, което има българско гражданство и знае български език. Тя използва всеки повод, за да облече народна носия и да рекламира българската история и традиции пред света.

В България се роди и синът на Калина и Китин - Симеон Хасан, който също е български гражданин и единствен от царските внуци говори родния си език.

Специалисти по лицево-челюстна хирургия потвърждават, че пробиването на челюстната кост може да е причина за подобно състояние. В лицево-челюстната област са разположени важни органи - очите, ушите, носът, устата, езикът и други, които по един или друг начин са свързани. Различни процеси след пробиването на челюстната кост могат да предизвикат некроза, която причинява локална смърт на група от клетки или тъкани в организма.

Много са процесите, които могат да доведат до подобно състояние, обясняват медиците. От туморен процес, дори и да е доброкачествен, през кисти, фрактури и възпалителни абсцеси до остеомиелит. Много вероятно е точно остеомиелит да е причинил състоянието на княгинята. Това е гнойно възпаление на костния мозък, което засяга най-често дългите тръбести кости, прешлените, тазовите кости и костите на лицевия череп. Лека травма, за каквато донякъде може да се приеме счупването на зъбите, може да бъде отключващ фактор за развитието на остеомиелит.

Заболяването причинава деструктивни промени на засегнатата кост, а в някои случаи и на тъканите около нея. По тази причина, за да се спрат процесите, е необходимо да се отстрани цялaтa бoлнa чacт oт кocтта, както и мaлкa чacт oт здpaвaтa, зa дa ce гapaнтиpa, чe цялaтa инфeктиpaнa зoнa e пpeмaxнaтa.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ни занимавате с глупости...
36
5
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 5 години
А нас какво ни интересува ,че теб не те интересува? Не чети и не коментирай тогава.Проблема си е абсолютно твой.
35
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33Кръстено е на мароканския крал Хасан,кредитор на хазартаджията!Хазарта е като наркоманията,предаваш всичко и всички за да се начешеш!
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои са тези?
33
0
 
5
 
! Отговори
cky2kbg преди 5 години
До АнонименТова са проблеми с превода и рабирането. Което води само до - какпава журнлистика
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво ме интересува носа на щерката на българския Остап Бендер?
31
1
 
4
 
! Отговори
Кратун Нетуърк преди 5 години
The spookie and the rookie, the Adams family. Дрън-дрън.
30
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обличане на зъб не изисква пробиване на челюстната кост, прави се т.нар.коронка, която е просто една шапка върху зъба. Не схванах какво цели разказването на тая явно измислена история. Всъщност отдавна се знае, че несполучлива пластична операция е причината за вида на княгинята, но това си е нейн личен проблем. Не виждам причина да се разяснява на широката аудитория нещо, за което никой не я и пита.
29
4
 
17
 
! Отговори
Тургут преди 5 години
Кармата си знае работата. Самсуняка се върна да си присвоява имоти и Господ му го връща , нищо необичайно.Нарича се карма.
28
5
 
25
 
! Отговори
Магаре преди 5 години
Ако я намажеш със зелена боя може да мине за жената на Шрек.
27
5
 
20
 
! Отговори
друга е истината преди 5 години
Навремето "приятелите" ни от Запада целенасочено са ни пробутали семейство със страшно калпави гени.
26
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съшита с бели конци сълзлива история. Преди години в испанската преса се споменаваше, че пластичен хирург е окепазил дъщерята на българския цар, даже се говореше нещо за съд. Най-вероятно се е стигнало до извънсъдебно споразумение. А носа и е скъсен отвън навътре, тоест целта е била да се смали, просто хирурга явно се е учил още и е отрязал повече от необходимото.
25
3
 
23
 
! Отговори
Дарт Сидиус преди 5 години
"Тя е княгиня дребни злобни ефтино платени писачи."Тая ако е княгиня, аз съм Император. Аре бегай оттука.
24
2
 
20
 
! Отговори
брамо преди 5 години
"тя отишла при зъболекар, който да облече проблемните резци, но за лош късмет, зъболекарят пробил твърде много основата на челюстната кост."зъболекарите като обличат зъби, не пробиват никаква челюст!!
23
4
 
27
 
! Отговори
Мъка, баце преди 5 години
Плашимира Грозалиева Шмърканджийска. Тежка фамилна обремененост откъм пороци като клептомания, хазарт, алкохолизъм, хомосексуалност. Па и грозни на всичкото отгоре.
22
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато е била в колежа на 8 години, си е счупила два зъба." Брех тая княгиня... на 12 години ще да е завършила университет.
21
30
 
4
 
! Отговори
САМО ЛЕВСКИ! преди 5 години
Тя е княгиня дребни злобни ефтино платени писачи. Тя има живот който Вие никога няма да имате в долната дупка в която се намирате. Един съвет - сменете си работата, сега поне има възможности.
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много интересна и важна статия, прочетох я в клозета.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ах, въй-въй, голяма загуба!!!
18
3
 
29
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Кокаиновата принцеса.