Болен зъб и лекарска грешка увредили носа на княгиня Калина

Съпругът й Китин Муньос разказа историята пред испанското сп. "Ола"
30 авг 2018 07:00, Анисия Иванова
100
Болен зъб и лекарска грешка увредили носа на княгиня Калина
Архив: Булфото

Дъщерята на Симеон II - Калина, преди години е претърпяла операция заради зъб и това е причина, за да изглежда по този начин носът на княгинята днес.

Съпругът й изследователят и мореплавател Китин Муньос разказа за първи път историята за външния вид на жена си, с който жълтата преса в Испания се занимава от години

Неправилно лекуване на зъб през далечната 1999 г. и лекарска грешка, довела до остро възпаление и вирусна инфекция, обяснява Муньос пред испанското списание “Ола”.

Разказвайки историята, която той и съпругата му смятат за лична и поради тази причина досега не са я споделяли публично, той се надява да сложи край на близо 16-годишни зловредни коментари, спекулации и дори лъжи по темата.

Калина от години се превръща в публична сензация с все по-зле изглеждащия ѝ нос - все по-изтънен и по-чип. А това води до спекулации в жълтата преса в Испания за пластични ѝ операции.

“Всички абсурдни теории за различните операции и естетични упражнения на Калина не са нищо друго освен дезинформация”, категоричен е Китин. И отправя предупреждение да се спрат спекулациите по темата, което не изключва и правни мерки, защото семейството му било уморено да вижда “как се омаловажава и фриволизира един толкова сериозен здравословен проблем”

“Когато е била в колежа на 8 години, си е счупила два зъба. През 1999 г., докато изучава изкуство в Лондон, тя отишла при зъболекар, който да облече проблемните резци, но за лош късмет, зъболекарят пробил твърде много основата на челюстната кост. Това причинило сериозни проблеми, възпаление, вирусна инфекция и нова интервенция”, обяснява Китин.

Една година по-късно, по време на негова експедиция, на която Калина го придружава, инфекцията се възобновява. Никой обаче не ѝ обръща голямо внимание, защото първоначално изглеждала като малък проблем.

“Един моряк ни каза тя ежедневно да се жабурка и да си прави гаргара с морска вода, смесена със сладка. И тя го направи. Минаха няколко дни, болките и дискомфортът продължиха. Наложи се да приеме антибиотик и силни болкоуспокояващи”, продължава с разказа си съпругът на царската дъщеря, цитиран от "24 часа".

“В онези дни експедицията ни тъкмо бе започнала и Калина бе в лодката. Нямаше възможност за помощ или да отиде в болница. Условията в морето причиниха обостряне на инфекцията, състоянието ѝ се влоши, като възпалението засегна и част от окото ѝ. Трябваше спешно да се върнем на сушата и ние го направихме. По спешност тя бе оперирана, като приоритет бе премахването на инфекцията, което причини увреждания от естетичен характер, които в този момент нямаха никакво значение, защото най-важното нещо бе да се спасят окото и носът ѝ от инфекцията. Това е истината за проблема и състоянието на носа на княгиня Калина”, разкрива Китин Муньос.

Извън проблемите с носа княгинята била в отлична физическа форма, разказва съпругът ѝ. Това се дължало на здравословния ѝ начин на живот, ежедневните тренировки и доброто хранене. “Нещо, което се отразява не само на добрия ѝ мускулен тонус, но и на красивото ѝ лице”, казва Китин.

Калина се появи за първи път с опериран нос именно на сватбата си с мореплавателя през 2002 г. в Царска Бистрица. Княгинята е единственото дете на цар Симеон II и царица Маргарита, което има българско гражданство и знае български език. Тя използва всеки повод, за да облече народна носия и да рекламира българската история и традиции пред света.

В България се роди и синът на Калина и Китин - Симеон Хасан, който също е български гражданин и единствен от царските внуци говори родния си език.

Специалисти по лицево-челюстна хирургия потвърждават, че пробиването на челюстната кост може да е причина за подобно състояние. В лицево-челюстната област са разположени важни органи - очите, ушите, носът, устата, езикът и други, които по един или друг начин са свързани. Различни процеси след пробиването на челюстната кост могат да предизвикат некроза, която причинява локална смърт на група от клетки или тъкани в организма.

Много са процесите, които могат да доведат до подобно състояние, обясняват медиците. От туморен процес, дори и да е доброкачествен, през кисти, фрактури и възпалителни абсцеси до остеомиелит. Много вероятно е точно остеомиелит да е причинил състоянието на княгинята. Това е гнойно възпаление на костния мозък, което засяга най-често дългите тръбести кости, прешлените, тазовите кости и костите на лицевия череп. Лека травма, за каквато донякъде може да се приеме счупването на зъбите, може да бъде отключващ фактор за развитието на остеомиелит.

Заболяването причинава деструктивни промени на засегнатата кост, а в някои случаи и на тъканите около нея. По тази причина, за да се спрат процесите, е необходимо да се отстрани цялaтa бoлнa чacт oт кocтта, както и мaлкa чacт oт здpaвaтa, зa дa ce гapaнтиpa, чe цялaтa инфeктиpaнa зoнa e пpeмaxнaтa.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Муньос и той ли е лекарска грешка или го боли зъб, та е такъв крив ?
16
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега трябва да си помислим: Горката Калина, горкият Симеончи... и да им подарим резиденцията...С една статия няма да мине - дайт еоще сърцераздирателни истории от това семейство.
15
1
 
32
 
! Отговори
ined преди 5 години
Дреме ми с ко се била жабурила. Дядката окраде България и сега я съди за още
14
1
 
30
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Благодарим за тази важна новина на съвестната жутналистка, твърде подробно описала важния проблем на важната персона. Айде сега ако може, макар и не толкова подробно, да се напише къде отидоха 21 милиарда външен дълг, изтеглени от Тиквоний? Ама не може, а?
13
0
 
14
 
! Отговори
Вальо преди 5 години
До Анонимен 14Той е природна грешка.
12
2
 
28
 
! Отговори
Вальо преди 5 години
Проблемът на Калина е от забранени вещества който е приемала през носа.
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А при него каква лекарска грешка са допуснали? Че като го гледам и той е същия хубавец.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Членска карта 7Прав си, ама точно ТИ да говориш за БОГ, е малко странно...
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Счупването на зъби - "лека травма" ли?Абе я си...
8
0
 
14
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
А пък аз се чудих защо не мога да спя години наред ...
7
2
 
30
 
! Отговори
сига ни занимавахте преди 5 години
Леле каква важна новина за журналята! Сега само за това ще мисля. А внучето на Мони ментата с хубавото българско име ХАСАН...
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тате Мони пак е проявил пословичното си скъперничество и не е искал да плати за добър зъболекар.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ми.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
енчев! д-р енчев !
3
2
 
46
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ЦЕЛОКУПНИЯТ български народ изказва своята гореща благодарност на Анисия Иванова за това, че така подробно ни е обяснила, какво се се случило с носа на Калина Муньова. Сега вече, ще можем да спим спокойно.Кажи, баба, тенкю!
2
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ми, кобурготското котило да си сменят чиповете и барабар с лакеите си да се изриват от тук. Завлякоха каквото можаха докато бяха на власт никой за нищо не им е длъжен.
1
2
 
10
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
... И Бог, и Бог!!!