Кико – роботът възпитател в детските градини! За скромните €1280

Китай използва най-много индустриални роботи в света
30 авг 2018 18:30, Елка Василева
13
Кико – роботът възпитател в детските градини! За скромните €1280
Снимка: архив, Reuters

Възпитаниците на тази детска градина в Пекин избухват в смях, докато опитват да разгадаят гатанка, зададена им от новия "възпитател" - малък сладък робот с кръгла глава и тъчскрийн лице.

Висок 60 сантиметра, автономният образователен асистент Кико вече се използва в 600 детски градини в Китай. Той разказва приказки и дава на децата логически задачи.

Този бял закръгленичък робот няма ръце и се придвижва на малки колелца. Вградените в него камери му помагат да се ориентира в пространството, а децата могат да записват благодарение на тях видеа.

В Китай роботите вече доставят покупки, придружават възрастни хора или обясняват закони. Създателите на фирмата "Кико" се надяват да разпространят масово образователните си асистенти по класните стаи, пише Франс прес.

В детската градина в предградията на Пекин децата слушат в захлас как малкият възпитател андроид разказва с детски глас приказка за изгубен в пустинята принц.

Задачата им е да помогнат на героя от историята да намери верния път, като подредят квадратни рогозки, представляващи пътя, по който той върви. На всеки верен отговор Кико реагира с ентусиазъм, а на екрана му се появяват мигащи очи във формата на червени сърца.

"Образованието в днешно време не върви в една единствена посока с учител, който преподава и ученици, които учат", заяви за АФП Канди Сюн, която обучава учители как да ползват Кико.

"С тези напълно кръгли глава и тяло роботът е истински сладур. Когато децата го видят, веднага го възприемат", обяснява тази бивша учителка.

Освен в китайските детски градини производителят на роботите Кико се надява да пласира продуктите си и в други страни в Азия.

Пекин вече инвестира масово в изкуствен интелект по програмата "Произведено в Китай 2025", целяща да развие сектора на високите технологии.

Според Международната федерация по роботика Китай е страната, която използва най-много индустриални роботи в света. В китайските фабрики има 340 000 такива.

Китайският пазар за роботи в сферата на услугите (от медицинско оборудване до автоматични прахосмукачки) миналата година е бил с обем от 1,32 милиарда долара (910 милиона евро). Очаква се до 2022 г. тази сума да достигне 4,9 милиарда според консултантската агенция "Рисърч ин Чайна".

Пекин съвсем скоро бе домакин на международна конференция по роборика. В програмата имаше роботи хирурзи, бадминтонисти и барабанисти.

Китайска фирма представи миналата година и ултрареалистични роботи, които могат да разговарят, да пускат съдомиялната, да правят сложни гримаси и дори да осъществяват сексуални контакти.

Китайският образователен робот Айпал, снабден с изкуствен интелект и висок колкото петгодишно дете, бе представен тази година. Той върви по стъпките на Пепър, малкият андроид, който е на пазара от 2015 г. и е дело на японската компания "Софтбанк роботикс".

Но Се И, директорката на детската градина, където се изпробват роботите, смята, че е необходимо още време, докато роботите заменят преподавателите от плът и кръв.

"За да преподавате, трябва да сте способни да си взаимодействате, да имате човещина, визуален контакт, изражения на лицето. Всичко това е образование", смята тя. "Не става въпрос само за език и съдържание".

Роботите Кико, на цена от 10 000 юана (1280 евро) за един брой - тоест колкото месечната заплата на възпитател в детска градина - си имат обаче и своите предимства, смята г-жа Се.

"Кое най ми харесва при тези роботи? Емоционално са по-стабилни от хората", смее се тя.

/БТА/


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Добре де, може ли да оставим машина да възпитава хора? Помислете за последствията. Нямаше ли достатъчно филми, книги? "Матрицата"??? Така се почва, децата свикват с машините-машините ги заробват-машините ги унищожават. Толкова е просто и логично. Ехо?! Някой буден м Матрицата?
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен

По-добре деца роботи отколкото деца "прoстаци" ...
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Проблемът е, че учителите-роботи ще възпитат деца-роботи.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ние сме на светлинни години след тях. В България е почти неприложимо поради голям брой тъмни от махалата и чалгари. Иначе децата биха се забавлявали и по-лесни ще научат много неща. Всв пак не живеем в ерата на технологиите.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
нищо особено, с оглед наличните съвременни технологии. Но все пак всички малки стъпки или опити в развитието на тази индистрия са ми интересни.
5
1
 
3
 
! Отговори
икономист преди 4 месеца
Моят опит ми е показал, че роботите ще са поне толкова добри, колкото повечето възпитатели и учители...., но ще струват в пъти по-евтино!
4
0
 
12
 
! Отговори
ко ? не . преди 4 месеца
1280 евро) за един брой - тоест колкото месечната заплата на възпитател в детска градина .
а някои твърдяха че в Китай имало комунизъм ...
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кошмар?!? Това е най -сладкото нещо на света!! Искам го този робот и за мен, по -добре от човешки натрапници.
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мънички, миличък и сладък робот възпитава деца! Абсолютен кошмар!
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Моя дивак щеше да му е натиснал всички дисплеи и копчета, и щеше да го е разглобил на части още след първото "здравей".