План срещу бъдещи ИТ проблеми в администрацията

Моделът е нов за България, но не и за страните в Западна Европа
30 авг 2018 22:45, Екип на Bloomberg
43
План срещу бъдещи ИТ проблеми в администрацията
Снимка: Pixabay

След срива на Търговския регистър експерти от "Демократична България" предлагат екшън план за устойчиво управление на информационните ресурси в държавната администрация.

„От публично изнесените данни можем да заключим за сериозна немарливост както от страна на изпълнителя, т.е този, който поддържа Търговския регистър, така и на вложителя – Агенцията по вписванията“, коментира софтуерният инженер Божидар Божанов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ние не предлагаме да решим конкретния проблем. Той вече е решен със задна дата. Предлагаме по-скоро да се предприемат мерки, които да предотвратят възникване на такива проблеми в бъдеще“.

Що се отнася до едно от предложенията – създаване на Държавно предприятие “Единен системен оператор”, Божанов посочи, че това е мярка, която вече е залегнала в Закона за електронно управление от 2016.

По думите му това не е нещо уникално за България, а в Западна Европа има редица държави, които използват този модел.

„Идеята е да се създаде share service center, т.е. център за споделени услуги в ИТ, тъй като държавната администрация не може да си позволи скъпите ИТ експерти, които частният сектор може да си позволи. Идеята е да се създаде такава структура с ограничени възможности, т.е. да не може да се конкурира с частния сектор по обществени поръчки, но пък да може да управлява неща като поддръжка, писане на задания, текущ контрол, последващ контрол и други подобни дейности“.

Софтуерният инженер обясни, че изграждането на Държавен хибриден частен облак е друго предложение, което отново е мярка, която е залегнала в редица стратегически документи.

„Идеята е държавата да има облачна инфраструктура, в която всички администрации да могат да си стартират сървъри буквално с няколко клика, така че да не трябва всяка отделно да купува машини, отделни да ги конфигурира, отделно да купува дискове, да се грижи за техния жизнен цикъл, т.е. това нещо ще бъде централизирано и ще има икономии от мащаба“.

Божанов смята, че много често договорите за поддръжка и сходни софтуерни решения са копирани от предишни договори. „Един преглед на тези договори би показал пропуски в нивата на обслужване, неустойки, които евентуално трябва да се плащат и т.н“.

Според него вчерашното решение на правителството за създаване на хранилище за резервни копия на данни е нужно, но крайно недостатъчно. „Това е финалната стъпка, когато всичко друго падне. Тогава се прибягва до такива резервни центрове“.

„Всички тези мерки са практика в бизнеса така или иначе. По-скоро трябва да има припознаване на тези мерки на политическо ниво“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Терелик и Софт Уни има хляб. Работата е там, че хората сме различни. С различно Ай Кю, имам в предвид. За качествен ИТ инженер трябва да имаш интелигентност над 128, което значи, че си готов за Менса. Според статистиката само 2% имат толкова, а под 10% от тях ще влязат в ИТ домейна. Тоест инициативи като на Наков имат смисъл, защото откриват тези 0.2% от децата с някаква надежда да станат кадърни и професионални ИТ кадри. Ако пропуснеш момента да ги научиш ги губиш. И те губят много...
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българската администрация е социално убежище за ниско интелигентни, некадърни, злобни и завистливи до жестокост индивиди от женски пол. Там и суперкомпютри да им инсталират на всеки поотделно, пак ще е трагедия и терор. Те затова са създадени - за да има някои къде да си настанят нискочелите любовници, щерки и племеннички. И го правят напълно осъзнато, понеже на нормалния човек трябва да му е много зле, а не само зле...
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимеn 32

Ем сигурнио ползва BGLint, ама нещо сбъгясал, щото му е сар вържъна ...
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 20
Научи правописа и граматиката! Със тези дефицити не можеш и един ред (line) да програмираш, ама даваш съвети! Blender - лек некъдърник
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ето ви план - търсете доказали се през годините компании и специалист. Това, което искате е правено многократно, включително от наши и чужди компании. Ако трбява, наемете външни фирми, но си свършете работата, ЕДИН ПЪТ ПОНЕ, като хората.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До П.Петров
лично аз не съм много фен на тва - някой "ит капацитет" да преподава. Примери има много как НЕ СЕ прави - телерици и софт уни-муни дет събират маймуни..
До Анонимен 28, половината от поста ти не го разбрах но.. нищо лошо няма да седиш в 1 фирма 10г. - това не значи, че си зациклил или затъпял, как според теб се прави кариера и се качваш в йерархията? Кой ще ти се довери, като види, че сменяш раб. място на 6м?
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Амазон трябва да се намеси май?
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
3000 лв?
Да се смеем ли? Ако не беше смешно щеше да бъде трагично. НАМЕРЕТЕ ЧОВЕК С ОПИТ НЕ В ДВЕ, ТРИ ФИРМИ. Добрите специалисти имат опит в много проекти. Само,че това не са мързеливи хора, а работяги и те ще Ви се изсмеят с тези 3К
Що не наемете човек с >=15 години стаж и минимум 10 различни проекти?
Ама, той бил много добър,завършил Софтуерно Инженерство в Софийския. Нито е програмист, нито инжинер. Бил работил 10 г. в една фирма. За продавачка това звучи добре,но за IT-не!
27
0
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 5 месеца
Компетентните по темата IT отлично знаят, че има технологично решение за нулев или близък до нулата daowntime.
С дни да не може да се вдигне системата на търговския регистър е показател за некомпетентно задание за обществена поръчка, некомпетентна поддръжка и некомпетентна IT администрация на системата!
26
0
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 5 месеца
До niki

И ти си прав, но един човек е само за кенефа. Като се разболее или има семеен ангажимент, или иска да отиде на почивка, - поне двама трябва да са според мен.
25
1
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 5 месеца
Аз предлагам друго!
Да се налага(или да се възстановява срещу бандеролен стикер) ДДС върху учебници и книги.
Да отпадне изискването за педагогическо образование за преподавателите във ВУЗ, студентите не са деца, а е по-добре лекторите да имат съвременна професионална компетентност.
Да се повиши качеството на висшето образование със завишаване на критериите за прием , изпити и завършване. Студентите да участват в реални пазарни проекти през цялото си следване.
Да не се назначават на роднински или партиен принцип некомпетентни и неквалифицирани служители в държавните фирми и администрация!
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
хората се опитват да "децентрализират" съхранението и обработката на информация - ние обратното, сега ще я централизираме ?!?
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
що не ползваме амазон, така ще е най-евтино... Държ. администрация не може да си позволи нищо, щото бюджета и се източва съвсем преднамерено. Още от избора на изпълнител през неудобствата за потребителите и администратори в купом с дупките в сигурността. Иначе е така - хранилището е последната стъпка, ма нали трябва още някой верен партиен кадър да се назначи на "ляб"..
Най-добре ще е всичко това да мине под шапката на МО.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Можем да си позволим чисто нови S класи на всеки две години за депутатите, където можем да минем с Toyota, но не можем да си позволим специалисти, където НЕ можем да минем с евтини изпълнения. Може би само ние открихме, че не ни трябват подобни системи. Нищо, че цял свят ги ползва от 30 години насам.
21
0
 
3
 
! Отговори
niki преди 5 месеца
Значи държавната администрация може да назначи трима некадърни админа на по 1000лв заплата, но не може да си позволи един кадърен за 3000+ дето тия тримата ще ги сложи в малкия си джоб.
Що за неандерталска логика?!
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А вие колко смятате,че печели един истински ИТ специалист с над 15г. стаж? Тук не говорим за “специалистите” спрели да се обучават преди петилетка или десетилетие.
Онзи ден отказах оферта от 8к месечно от бивш мий работодател,просто защото в момента изкарвам повече (нямам собствен бизнес и не съм на ръководна позиция)
19
2
 
1
 
! Отговори
:D преди 5 месеца
До Анонимен 21

Страхотен си, чеовече! Веднага ме грабна това предложение! Само си оправи правописа и пунктоацията на писмената реч и веднага те наемам за 10К/месец!
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Идеята е държавата да има облачна инфраструктура"


Без коментар!
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нали тези частни "високо квалифицирани ИТ експерти направиха срива, сега да ви дадат инфо за милиони, които да продавате и да ви се високо плаща при това х ха
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Плана е ясен ! Наемете ме мен - знам доста , срещу 10К месечни и ще ви опазя регистъра ....