План срещу бъдещи ИТ проблеми в администрацията

Моделът е нов за България, но не и за страните в Западна Европа
30 авг 2018 22:45, Екип на Bloomberg
43
План срещу бъдещи ИТ проблеми в администрацията
Снимка: Pixabay

След срива на Търговския регистър експерти от "Демократична България" предлагат екшън план за устойчиво управление на информационните ресурси в държавната администрация.

„От публично изнесените данни можем да заключим за сериозна немарливост както от страна на изпълнителя, т.е този, който поддържа Търговския регистър, така и на вложителя – Агенцията по вписванията“, коментира софтуерният инженер Божидар Божанов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ние не предлагаме да решим конкретния проблем. Той вече е решен със задна дата. Предлагаме по-скоро да се предприемат мерки, които да предотвратят възникване на такива проблеми в бъдеще“.

Що се отнася до едно от предложенията – създаване на Държавно предприятие “Единен системен оператор”, Божанов посочи, че това е мярка, която вече е залегнала в Закона за електронно управление от 2016.

По думите му това не е нещо уникално за България, а в Западна Европа има редица държави, които използват този модел.

„Идеята е да се създаде share service center, т.е. център за споделени услуги в ИТ, тъй като държавната администрация не може да си позволи скъпите ИТ експерти, които частният сектор може да си позволи. Идеята е да се създаде такава структура с ограничени възможности, т.е. да не може да се конкурира с частния сектор по обществени поръчки, но пък да може да управлява неща като поддръжка, писане на задания, текущ контрол, последващ контрол и други подобни дейности“.

Софтуерният инженер обясни, че изграждането на Държавен хибриден частен облак е друго предложение, което отново е мярка, която е залегнала в редица стратегически документи.

„Идеята е държавата да има облачна инфраструктура, в която всички администрации да могат да си стартират сървъри буквално с няколко клика, така че да не трябва всяка отделно да купува машини, отделни да ги конфигурира, отделно да купува дискове, да се грижи за техния жизнен цикъл, т.е. това нещо ще бъде централизирано и ще има икономии от мащаба“.

Божанов смята, че много често договорите за поддръжка и сходни софтуерни решения са копирани от предишни договори. „Един преглед на тези договори би показал пропуски в нивата на обслужване, неустойки, които евентуално трябва да се плащат и т.н“.

Според него вчерашното решение на правителството за създаване на хранилище за резервни копия на данни е нужно, но крайно недостатъчно. „Това е финалната стъпка, когато всичко друго падне. Тогава се прибягва до такива резервни центрове“.

„Всички тези мерки са практика в бизнеса така или иначе. По-скоро трябва да има припознаване на тези мерки на политическо ниво“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колкото нещо е по-лесно, по-удобно - толкова е по-несигурно.
И като ти хакнат облака, от другия край на Земята?
А "хартията" може да бъде хакната само с физически достъп, много лесно контролируем...
много се хвърчи в облаците, ама хората все още живеем на земята...
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От тия ваши планове за засилени мерки, да не объркате нещо и да угасне тока в други ден.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 14
Защо според теб точно млади мъже биха спрели проблемите в администрацията и дай конкретни имена, иначе си голословен и вероятно себичен млад мъж.
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Айде Microsoft Assure ще папкат. Започват отново едни големи игри,кражби,бавене ... Живота си върви.

Про'ста маса - плебс. Продължават да гласуват за тия дето съсипаха:
- газовия поток
- ядрена централа
- ел. правителство
- ел. машини за гласуване
- банковия сектор
- пътищата

Признавам. В боклука сме добри. Камионите за смет са Мерцедес и хората си работят сериозно. Това е!

Тиквон е най-некадърния от всички!!!
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Смях. Електронно правителство го правят 200 години.
Похарчиха 200 милиарда и накрая - НИЩО!!!

Е, бас Африканската държава. Това, ако беше ЕВРОПЕЙСКА страна вече щеше да има министри в затвора. Дори имаме книга за най-големите корупционни сделки.

Няма оправия. Обикновенно в такива случаи ВИНАГИ се появява някой ЛУД ДИКТАТОР ,който много бързо оправя проблемите с бързи присъди и убийства. 100% ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ МНОГО СКОРО В БГ.

Къде е електронното правителство?
Къде са машините за гласуване?
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Облачни разсейки,накъдето "видят очите" и видиш ли,те ще решат проблема а този проблем НЕ Е ТЕХНИЧЕСКИ,НИТО ТЕХНОЛОГИЧЕСКИ,а е предизвикан от политически решения и назначения на псевдоексперти,по изграждане,поддържане и съхранение на информация от национално значение!!!

В наше време,да се размахват някакви дискове,като причина за срив на ТР означава,или АБСОЛЮТНА НЕГРАМОТНОСТ,или,СЪЗНАТЕЛНО ПОДДЪРЖАНА КАШАМЕРИЯ,за постигане на държавно-частни цели - приватизиране на държавата,чрез информацият
9
1
 
12
 
! Отговори
Оджа преди 4 месеца
След,като Държавата разпродаде всички печеливши бизнеси за жълти стотинки!Сега,ще организираме държавни дружества?!А,кой ...Кой,ще я плаща сметката ...
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поредните дрънканици на някакъв псевдо-експерт. Държавата, видите ли, не можела да си позволи сървъри, експерти и не знам си още какво. Затова ще взима от частния сектор? Тоест, ще купи от прекупвача, прекупвача ще има печалба и държавата пак ще й е изгодно? Знаете ли кога? Никога. Само по-голямо забатачване.
7
0
 
11
 
! Отговори
WTF?? преди 4 месеца
"Държавен хибриден частен облак"?! Или "създаване на Държавно предприятие “Единен системен оператор"... Ми така кажете бе, че целта е ново Държавно предприятие. Да има прясно папкане за още чиновничета.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин е виновен.
5
0
 
3
 
! Отговори
Извадено от контекст преди 4 месеца
Експерти от "Демократична България" предлагат екшън план.
„Ние не предлагаме да решим конкретния проблем. Идеята е да се създаде такава структура с ограничени възможности"
Софтуерният инженер обясни, че изграждането на Държавен хибриден частен облак е друго предложение, което отново е мярка. „Идеята е държавата да има облачна инфраструктура, и ще има икономии от мащаба“. Това е финалната стъпка, когато всичко друго падне.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ахаххахах, продължавам да се смея! Абе нямахме ли някаква евро комисарка. Тя какво мисли по въпроса?
3
0
 
7
 
! Отговори
Киро Скалата преди 4 месеца
От такива идеи ми се насълзяват очите...

Ама всичко това е ясно от десетилетия, що разни хора все се правят на звезди?
2
0
 
4
 
! Отговори
Бети преди 4 месеца
Е,предлагат се екшъни.Ами,по рано трябваше да предлагате екшъни.Браво.До сега гледах само американски.Дайте да гледаме и български екшън.Дано е с добри артисти.
1
2
 
4
 
! Отговори
Браво! преди 4 месеца
„Идеята е държавата да има облачна инфраструктура"
Браво! Страхотна идея!